Program za izdavaštvo
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Program za izdavaštvo

09.02.2011 | 15:47
Dajte ljudi, ovo je komedija ispala na kraju

Ti vidiš komediju, a ja vidim koncenzus oko korištenja InDesigna kao odgovor na mjurkovo pitanje.
09.02.2011 | 16:14
@dlovric što si ti mudar neki tip jbt.

Ako tako pretjeraš, da onda nema smisla. Bravo, sad si nas svih za..bao.

Studenti su to naučili u recimo 2-3 godine studija. A ovdje se govori da je godina učenja previše. Nitko mu nije rekao da je to nemoguće naučiti. Samo ako je poanta prelomiti par knjiga onda se ne isplati to učiti jer:

1. više vremena i para (već kupnjom worda mora utrošiti 800-injak kuna, a ustanovili smo svi osim tebe da mu je to neadekvatno), dakle ako se radi recimo o inDesignu onda treba za start pljunuti malo manje od 4000kn.

2. A onda mora naučiti to i koristiti. Dakle treba mu recimo lynda.com predplata, i recimo da je softwerski hipertalent pa ce naučiti sve što treba za urediti jednu knjigu, naučiti recimo u mjesec (računamo na to da neće dat otkaz da bi cijeli dan samo radio na korištenju indesigna ).
2. a) Dakle mora nešto znati i o korištenju Photoshopa za tisak, (gore kaže gotovo samo tekst a ne samo tekst) + inDesign i ima znanje nakon koliko ... recimo mjesec dana .

3. E nakon tih mjesec dana zna osnovna dva programa koji se koriste za to ali još uvijek nema pojma o tipografiji i dizajnu inače (osim ako je čovjek zapravo dizajner koji samo radi sa škarama , kolaž papirima i olovkama, pa se eto sad samo odlučio digitalizirati). I sad treba naučiti i ponešto o tome.
4. Naravno rezultat će čak i ako ovo nauči sve, biti ispod prosjeka jer nema prakse i iskustva.

I sad ti meni reci da se to isplati za više manje, jednokratnu upotrebu tog znanja?!

Ako pak mjurkov želi početi učiti kako bi se ovime zapravo bavio ... onda, kako sam gore i rekao, smo naprijed ... pozdravljam to i ne sumnjam da će ako ga zaista zanima to i naučiti - no tako pitanje nije djelovalo.

Ili ako mu je svejedno dali će krajnji produkt izgledati loše, biti nečitak itd ... može odmah početi pa neka uči u hodu kako ju bude radio, dosta mu je google - jelda?

Ja sam stava da je lijepo imati znanja iz raznih područja, ali isto držim da je bolje raditi na onome čime se baviš a ostale radnje prepusiti onima koji se time bave. Jer je isplativiije i jer če rezultat biti bolji. Kad mi se pokvari mac, odvedem ga u servis, ne idem "na brzinu" položiti Apple cerfitikat kako bih si sam mogao popraviti moje buduće i sadašnje macove. Kad mi treba staviti parket ... također zovnem majstore. I jedno i drugo potencijalno mogu sam (no really ali eto ... kao), no čemu, bit će brže bolje i jeftije ako se ne upuštam u to.

No jbg, ti držiš da je word dobar za ovo pa onda ovo o čemu ja pričam vjerojatno zvuči kao glupost jer se prijelom svodi na Justify teksta, page break i još pokoji "trik".

Sorry but I beg to differ.
09.02.2011 | 16:52
@ecvis17: Nije meni namjera nikoga zajebati, niti biti pametan... Puno nas je pametnih ovdje, i bez mene

Ja sam u Dalmaciji naucio jednu super izreku "daj dite materi". Sta ce reci da svako treba raditi svoj posao, a ne svastariti. Ja sam veliki zagovornik toga. I tu podrzavam neke stvari koje si napisao...

Medjutim, pitanje je bilo jednostavno: KOJI PROGRAM ZA IZDAVASTVO?

1. Cim covjek trazi program znaci da zeli da to RADI SAM!! Nece traziti program na Forumu da bi ga preporucio "studentu koji zna" Logicno je da ga trazi za sebe. Znaci, zeli raditi sam i uciti. Ili mozda vec i zna?

2. Ko je ovdje vidovit da moze znati kakvo covjek ima predznanje. Mozda je ranije godinama prelamao u PageMakeru, pa se eto ponovo vratio staroj struci. I sada samo treba neke nove alate.

Ja, neznajuci koliko covjek zna, sam mu preporucio dva alata:

Word kao pristupacnije (i dalje odgovorno tvrdim da se knjiga MOZE napraviti u Wordu) i InDesign kao profi rjesenje. Pa neka covjek odabere.

Medjutim, neki ljudi njemu nude soluciju za program koji on trazi, da to odnese nekome drugom da mu to slozi

Covjeku treba prijedlog za software, a reklamu ili preporuku za DTP studio.

Da zeli da mu to neko drugi slozi, lako bi nasao ko ce mu to odraditi ili bi drugacije formulirao pitanje

Toliko od mene na ovu temu...
09.02.2011 | 17:00
Jako puno ljudi nije svjesno da je bolje da to prepuste nekome tko zna. Misle da je jednostavno, misle da će znati, pa se razuvjere kad su već utrošili svoje vrijeme na to.
Znam iz osobnog susreta sa ljudima koji su krenuli na tečaj kako bi napravili jednu stvar, svoju web stranicu, svoju publikaciju ... itd.
Večinom je argument bio da im je skupo platiti da im netko to radi.
I uvijek ih je došlo više nego da su platili.

S obzirom na ovaj stav ja sam pomislio da je savjet da to preopusti nekom teko zna, korisniji i više dobronamjeran nego da mu napišem inDesign (jer ja držim da se to wordom neda napraviti, ili je bar veća majstorija nego inDesignom).

toliko od mene
bok
09.02.2011 | 17:38
Jednostavniji prijelom može i u Wordu. Sve velikog formata i sa puno stranica, sekcija, sadržaja, opisa, bla, bla, tabela, slika i sl. - InDesign - to mu je prirodno okruženje. Možda nađeš ono što ti treba i na svom računalu, a nisi ni znao da to imaš na raspolaganju - Pages iz iWork paketa. Lako ga je naučiti, mada i on ima svoji mušica. Sjesti, zagrijati stolicu i drmaj. Ili ako hoćeš onda cijeli život plaćaj nekome za uslugu. Što se tiče ulaganja u bilo kakav tečaj ili literaturu to je uvijek dobro uložen novac - samo i tu treba biti oprezan. Danas svatko održava tečajeve ovog ili onog tipa te tiska razno-razne priručnike. Svakako želim uspjeh!
10.02.2011 | 00:49
A gdje nam je mjurkov?
10.02.2011 | 01:01
Možda prelama
10.02.2011 | 03:18
Hmmm, ovde se razvila prava diskusija. Mjurkov je trazio program za izdavastvo sto znaci da mu ne treba word.

S obzirom da mi je "prelom" vec 15-tak godina u opisu posla, slazem se sa svim ovim ljudima koji preferiraju InDesign, mada ni stari dobri Quark nije za baciti. (za njega sam posebno vezan).

Sto god da uzmes od ovog softwarea neces pogrijesiti. Vrijeme za koje ti mozes nauciti koristiti odredjeni program je individualna stvar. Ako ti zaista treba za samo jedan prelom, onda je to cisto gubljenje vremena. Nije dovoljno samo puko poznavanje programa za prelom. Postoji mnogo zamki od momenta ubacivanja teksta u program do finalnog tiska, a koje mozes nauciti ili na svojim greskama ili uz pomoc ljudi koji to prefesionalno rade. Ako prelamas svoju knjigu, onda bi vjerojatno i sam vise volio da ona bude lijepo i znalacki oblikovana, i moj savjet ti je da pronadjes nekoga ko to radi i prepustis njemu. U krajnjem slucaju vidi sa ljudima koji ce tiskati knjigu i ne vjerujem da ce ti skupo naplatiti prelom. (ako ga i naplate).

Ako si pak uzeo ti da prelamas knjigu za nekoga, onda to smatram u najmanju ruku neozbiljnim.

P.S. Jednom kada izadje iz tiska, vise se ne da popraviti... bez ponovnog tiska!
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1
  • 2

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 18 sati, 30 minuta
  • jmustac: poslano
  • Riba: Javi se meni s detaljima.
  • jmustac: kako obrisati profil na ovom forumu?
  • rusty: @marioart - ovisi o hipervizoru, ali ukratko da. Moguće je dobiti emulaciju x86 na ARM bare metal stroju. UTM hypervisor kojeg osobno koristim nudi u mogućnost. Jasno, to zovu emulacijom, ne virtualizacijom ali eto
  • marioart: @rusty .. moze li se ikako dobiti x86 win kroz virtualizaciju?
  • stefanjos: drlovric. pa odgovaranje poruka na aplikacijama koje namu mac app i ako se puni da ne secem po mob, rijesim preko maca i to je to
  • rusty: Virtualizacija bi bio moj odabir, e sada da li je besplatno ili ne, ovisi o tome kako ćeš tu kopiju licencirati
  • VanjusOS: ima li nekakav besplatni način za imati Windows na Macbook sa M čipovima?
  • drlovric: Za sta ti konkretno mirroring sluzi? Ja mu nisam nasao primjenu :/
  • stefanjos: affinty na popustu 50%. ja sam si uzeo novu licensu. do sada sam bio na v1
  • stefanjos: tako da, meni je to top feature
  • stefanjos: ja imam australski app store i iphone mirroring koristim svaki dan
  • drlovric: To ces probati jednom i nikad vise. Nema razloga za biti razocaran :)
  • Zdravac: - NIJE :/
  • Zdravac: Jel proradio iPhone Mirroring? :)
  • Yonkis: iOS 18.1.1 / macOS Sequoia 15.1.1 [link]
  • kupus: pretpostavljam da to ide meni, znaci fino radi.
  • kupus: hahaha
  • drlovric: Znas kako lijepo klepece. Mozes i mijenjati zvuk. Merak pravi ????????
  • kupus: svejedno hvala smayoo
  • smayoo: Ma nemoj me zajebavat... :D
  • drlovric: Prekrasna aplikacija ako zelite zvuk fancy mehanicke tipkovnice :) [link]
  • drlovric: I ja to ocekujem. Na proljece cu u USA i iskreno se nadam da ce izaci do tada. Da donesem makar dva komada :)
  • Borisone: Osim ako nisi na ti s Tim Cookom, najbliže nagađanju kada je: [link]
  • VanjusOS: zna li netko, hoće li izaći uskoro Air sa M4 čipom?
  • smayoo: Pokušao sam, ali sam odustao kad me zavrtio u krug s registracijom i sign-inom na Epic games. Najprije kaže da može iskoristiti moj AppleID, kad napravi login preko AppleID i kažem da ne želim pokazati svoj AppleID onda me opet svejedno traži login. Tako da... sorry, ne bih.
  • kupus: hvala
  • kupus: moze li netko probat ovaj besplatan virtualan masterpiece na m macovima? [link]
  • ping: @drlovric imaš besplatne konvertere na netu pdf to excel ili konvertiraj u jpeg pa potrazi online free konverter ocr to excel
  • drlovric: nemam Acrobat....smo PDF Exprt i Wondershare.... Raspadne se na oba
  • drlovric: Daj mi mail na poruku pls, pa da ti posaljem....a kakav Pentagon, prosla su ta vremena, glupost neka :)
  • Zdravac: negdje ju uploadaj, pošalji mi link pa ak hoćeš, da vidimo kak će ispasti (osim ako nisu neke secret Pentagon pi*darije :)
  • Zdravac: @drlovric - "export to excel" ?! Adobe acrobat
  • drlovric: Imam fakturu u PDF, htio bih od nje napraviti Excel file. Sta da radim? :)
  • mariolino1971: Pozdrav. Pokušavam poslati oglas no stalno dobivam poruku 413 Request Entity Too Large. U čemu je problem?
  • kupus: UK korisnici vs Apple [link]
  • Yonkis: Jeste li znali da se iPhone sam reboota ako nije otključan u 72 sata? [link]
  • Yonkis: jeste čitali komentare na [link]
  • Ender: takodje zainteresovan za neki IPTV, predlog moze u PM.
  • cariblanco: Ako hočeš ja ti svog "provajdera" kojeg koristim 4-5 godina, pošaljem na pp ?
  • cariblanco: Kako veli Zdravac dobar iptv za 10 E i imaš sve i gdjedaš od kud hočeš. Meni je to jako važno pošto puno putujem, trebam samo dobar net i mirna bosna
  • drlovric: Moj Telemach nema Arene vec Sport Klubove....ali postoji kabelska u zgradi koja ima Arene, preko koaksijalnog kabela.... Pa sam se tehnloski vratio deteljece unatrag. Ali radi evo :)
  • Zdravac: Ali to je paket ex yu kanala, nema samo sport vec sve
  • Zdravac: Kvalitetni, koji mogu preporučiti 10 eur/mj
  • Zdravac: Ima, iptv
  • kupus: hometv to go ili kako već
  • kupus: znači ide i eronet aplikacija
  • kupus: u bih prava ima arenasport ako se ne varam
  • drlovric: Jel ima neki nacin da se HNL Supersport liga gleda online? Neki app? Streaming? Iptv?
  • cariblanco: Prošlo iz petog pokušaja...bit će da je Riba na suhom ;)

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Air, dpasaric, Riba, robee, VanjusOS, Anonimci (1064)

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Komentari

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 1.08 Seconds

Provided by iJoomla SEO