09.02.2011 | 16:14
@dlovric što si ti mudar neki tip jbt.
Ako tako pretjeraš, da onda nema smisla. Bravo, sad si nas svih za..bao.
Studenti su to naučili u recimo 2-3 godine studija. A ovdje se govori da je godina učenja previše. Nitko mu nije rekao da je to nemoguće naučiti. Samo ako je poanta prelomiti par knjiga onda se ne isplati to učiti jer:
1. više vremena i para (već kupnjom worda mora utrošiti 800-injak kuna, a ustanovili smo svi
osim tebe da mu je to neadekvatno), dakle ako se radi recimo o inDesignu onda treba za start pljunuti malo manje od 4000kn.
2. A onda mora naučiti to i koristiti. Dakle treba mu recimo lynda.com predplata, i recimo da je softwerski hipertalent pa ce naučiti sve što treba za urediti jednu knjigu, naučiti recimo u mjesec (računamo na to da neće dat otkaz da bi cijeli dan samo radio na korištenju indesigna ).
2. a) Dakle mora nešto znati i o korištenju Photoshopa za tisak, (gore kaže
gotovo samo tekst a ne samo tekst) + inDesign i ima znanje nakon koliko ... recimo mjesec dana .
3. E nakon tih mjesec dana zna osnovna dva programa koji se koriste za to ali još uvijek nema pojma o tipografiji i dizajnu inače (osim ako je čovjek zapravo dizajner koji samo radi sa škarama , kolaž papirima i olovkama, pa se eto sad samo odlučio digitalizirati). I sad treba naučiti i ponešto o tome.
4. Naravno rezultat će čak i ako ovo nauči sve, biti ispod prosjeka jer nema prakse i iskustva.
I sad ti meni reci da se to isplati za više manje, jednokratnu upotrebu tog znanja?!
Ako pak mjurkov želi početi učiti kako bi se ovime zapravo bavio ... onda, kako sam gore i rekao, smo naprijed ... pozdravljam to i ne sumnjam da će ako ga zaista zanima to i naučiti - no tako pitanje nije djelovalo.
Ili ako mu je svejedno dali će krajnji produkt izgledati loše, biti nečitak itd ... može odmah početi pa neka uči u hodu kako ju bude radio, dosta mu je google - jelda?
Ja sam stava da je lijepo imati znanja iz raznih područja, ali isto držim da je bolje raditi na onome čime se baviš a ostale radnje prepusiti onima koji se time bave. Jer je isplativiije i jer če rezultat biti bolji. Kad mi se pokvari mac, odvedem ga u servis, ne idem "na brzinu" položiti Apple cerfitikat kako bih si sam mogao popraviti moje buduće i sadašnje macove. Kad mi treba staviti parket ... također zovnem majstore. I jedno i drugo potencijalno mogu sam (no really ali eto ... kao), no čemu, bit će brže bolje i jeftije ako se ne upuštam u to.
No jbg, ti držiš da je word dobar za ovo pa onda ovo o čemu ja pričam vjerojatno zvuči kao glupost jer se prijelom svodi na Justify teksta, page break i još pokoji "trik".
Sorry but I beg to differ.