27.10.2011 | 00:09
Vjerni sam i dosljedni mrzitelj Worda još od njegove verzije 2.0 (za MS DOS).
Taj bloatware nikad u svojih skoro 20 godina koliko ja za njega znam nije uspio opravdati količinu računalnih resursa koje zahtijeva za tečan rad, a kamoli svoju cijenu. Da ponovim, po 1000-ti put, uzrečicu svog bivšeg direktora: "S neograničenim resursima svaka budala može postići cilj".
Dakle, da, Word ima neke featuree koje drugi nemaju, ali cijena koju za to treba platiti (u resursima, ne samo u novcu) jednostavno je previsoka. Pišem iznimno velike, strukturirane, cross-referencirane i komplicirane dokumente (bolje reći - knjige, odnosno skripta) i sve to bez problema radim u besplatnom Neo (Open, Libre) Officeu.
Spomenutih $9 bi svakako platio za Excel. Platio bi i $99. Excel je stvarno analitički alat bez premca. Pobjeđuje sve konkurente hands down. Točka. Problem je u tome što ostatak tog paketa
ne želim. Želim samo Excel. Ostalo smeće ne želim na svom Macu. A M$ inzistira na tome da se naseli i hrpom kojekakvih trica i kučina (čak i uz vrlo pomno kvačicanje ovo-želim-ovo-ne-želim). M$ bi trebao ponuditi pojedine programe iz paketa odvojeno, onda bi sigurno kupio Excel.
Na isti način, kao što je već rečeno ovdje, Keynote je jednako tako bez premca među prezentacijskim alatima i pobjeđuje sve konkurente hands down. A Numbersima se Apple samo sramoti. Lotus 1-2-3 iz sredine osamdesetih je mogao (i to na CP/M-u!!) neke VAŽNE stvari koje Numbers ne može. Srećom, Apple je to barem shvatio pa je ponudio ove appove posebno, izvan paketa.