Hoću biti škrtica
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Hoću biti škrtica

24.12.2012 | 10:12
Imam Mac već par godina ali ovo ne znam - i ne uspijevam naći na netu, a vjerojatno je početničko pitanje pa postam tu.

Dakle, kupio novi Macbook i na njemu dobio Mountain Lion. Imamo doma još dva Maca. Da li mogu ovaj Mountain Lion koji sam dobio s novim Macom - instalirati i na njih nekako ili moram kupiti još jedan?
24.12.2012 | 11:43
Mislim (nisam siguran) da OS kupljen s novim strojem nije predviđen za instalaciju na druge strojeve. Ali ako kupiš OS preko App Store, onda je to retail verzija i imaš pravo instalirati ga na više Macova (možda 5? nisam siguran).
24.12.2012 | 12:03
Meni se isto čini kako neće ići. Tu je problem sa specifičnim hardware-om koji je kod prijenosnika različit u odnosu na stolne izvedbe. Možeš pokušati, ali budi spreman na neuspjeh.
Sigurnosnu kopiju svih dokumenata obavezno napravi.
24.12.2012 | 12:48
I ovaj drugi ja prijenosnik i mislim da nema veze za koji je model, ali ovo što kaže smayoo je vjerojatno istina - jer kad odem u AppStore s novim računalom na kojem je instaliran ML, ne vidim da ga imam kupljen... whatever, onda kupujem.
24.12.2012 | 13:02
Naime - to je tako bilo oduvijek. I prije, dok se OS dobivalo na optičkim medijima. DVD koji si dobio uz novi Mac nisu bili predviđeni da se s njih instalira OS na neki drugi Mac (radilo bi to, uz neki hakeraj, nisam nikad proučavao, ali ne ovako, normalno), a ako si kupio retail DVD, onda si mogao instalirati na bilo koji Mac.
24.12.2012 | 13:02
Ja samo mogu potvrditi da licenca Mountain Liona koju sam preko Appstora kupio za iMac, uredno radi i na MBP3,1. iz 2007, Tako da mislim da hardware neće stvarati problem, osim ako izričito stoji u specifikaciji za Mountain Lion da taj i taj Mac ne podržava najnoviji OS. Dakle, dva stroja na jednoj licenci OS, isto tako imam i neke druge licence ( npr. Keynote, i sl. ) radi O.K.
E sada, neznam točno, što se događa kada u paketu sa strojem dođe OS Mountain Lion, kako onda to "dijeliti", ali po logici stvari, mora postojati način da korisnik to sam instalira sa Appstore-a, jer što se dešava u situaciji kad moraš preinstalirat ( formatirati ) cijeli MacBook ? To zahtjeva da nanovo skineš Mountain Liona.
24.12.2012 | 13:06
I da ne zaboravim, ako se ne uspiješ snaći, imam jednu licencu od Mountain Liona viška. Nepitaj kako i zašto, jer je to duga priča. Tu licencu bih mogao ustupiti nekome kome treba ( meni je doma beskorisna s obzirom da oba dva stroja rade sa jednom licencom.
24.12.2012 | 13:43
Jedro kaže:
što se dešava u situaciji kad moraš preinstalirat ( formatirati ) cijeli MacBook ? To zahtjeva da nanovo skineš Mountain Liona.

Stroj koji je kupljen s 10.7 ili 10.8 ima u EFI ugrađeno da se može spojiti na Ethernet ili wifi te sa interneta si sam direktno downloada taj OS koji mu treba (s kojim je kupljen). To ne ide preko App Store.
24.12.2012 | 15:36
smayoo kaže:
Jedro kaže:
što se dešava u situaciji kad moraš preinstalirat ( formatirati ) cijeli MacBook ? To zahtjeva da nanovo skineš Mountain Liona.

Stroj koji je kupljen s 10.7 ili 10.8 ima u EFI ugrađeno da se može spojiti na Ethernet ili wifi te sa interneta si sam direktno downloada taj OS koji mu treba (s kojim je kupljen). To ne ide preko App Store.

Ok tako sam ga i ja skinuo s neta i proradio mi je.Prije se pričalo da se može nakako spremiti legalna kopija OS X koji je dobiven s hardware,samo sam zaboravio kako ide taj postupak...ako može u kratko ponovo upute za taj postupak? Dobijem ovu čudnu poruku,ili mi je krivi apple ID jel imam dva acca!

www.zaslike.com/files/ycsiqhbxzmww3nxdkwi5.png
24.12.2012 | 16:07
Poruka koju si dobio znači da tvoj kompjuter hardverski ne podržava Mountain Lion. Prema tome daj nam specifikacije tih kompjutera na koje hoćeš instalirati OS, pa da vidimo može li se to napraviti. Za starije modele nije moguća nadogradnja. Za nadograditi trebaš imati barem Snow Leopard 10.6.8.
24.12.2012 | 18:10
jzelko kaže:
Poruka koju si dobio znači da tvoj kompjuter hardverski ne podržava Mountain Lion. Prema tome daj nam specifikacije tih kompjutera na koje hoćeš instalirati OS, pa da vidimo može li se to napraviti. Za starije modele nije moguća nadogradnja. Za nadograditi trebaš imati barem Snow Leopard 10.6.8.

Nije u tome stvar,imam zadnji mini mac 2012.Zato mi i je čudno,neznam gdje je došlo do kratkog spoja.Kad sam instalirao sistem preko neta,onda mi je nakon tjedan dana došao ud-date efi_ja....ili je u nečem drugom stvar.Od originalnog hardwera na macu samo je promljenjen HD s ssd i memoriju sam popunio do kraja s 16 Gb?
24.12.2012 | 18:39
Ops, zamjenio sam te s "beronekidrugi", pardonček. Pogleč na link ,discussions.apple.com/thread/4479603?start=0&tstart=0
možda ti pomogne.
25.12.2012 | 13:13
Ukratko, možeš. Nema uopće problema.
Možeš ga i bez beda staviti na bilo koj hardveraj koj nije sa apple potpisom ( neću reći appleov pa nek se najvatreniji fanovi ljude no apple nema svoj hardware, danas je intel a ppc je bil ibm i motorola ) uz pravilan patch set ( doduše nije patch set u punom smislu patcha već je set FreeBSD drivera ).
28.12.2012 | 18:58
Hmmmm... iz linka koji je jzelko postao ne vidim kako mogu ono što sam na početku pitao - instalirati ML koji sam dobio s novim Macom na drugi uređaj....
28.12.2012 | 19:17
Prvo trebaš biti siguran da su ti stariji kompatibilni za ML. Najjednostavnije je klonirati ga na drugi komp. Ili sa CCC ili Migration asistentom pomoću firewire kabla direktno na drugi ili i pomoću USBa na vanjski disk koji staviš u drugi Mac.
Koji su Macovi na koje misliš staviti?
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 7 sati, 56 minuta
  • Vanjuška: Našao... Deo-go.com To buraz!
  • Vanjuška: Riba, nemrem naći tvoj post na forumu o onom čudesnom pripravku s Amazona koji je rješavao skorene mrlje od znoja na majicama... Sjećaš se toga? Imaš link? B>io sam kupio onomad i super je poslužilo, sad mi opet treba, a nemrem iskopati jer ne znam koji skup riječi bih koristio.
  • smayoo: Poslao sam ti nešto, ne znam je li to - to što trebaš?
  • Riba: Pogledat cu jos ali ne mogu reproducirati, posalji mi na mail developer console output u browseru, pretpostavljem da ne ucitava javascript ali ne znam zasto kod mene onda radi.
  • smayoo: Nije pomoglo
  • Riba: stefanjos i smayoo - kod mene je sve u redu na oba browsera, pokusajte ocistiti browser cache
  • jura22: Mozda postoji neka intimna povezanost. Tada se isplati.
  • kupus: Ne isplati se. Ispravan vrijedi par sto eura max, i to si sretan ako ga prodaš.
  • Damirst: Vidio sam da su nove po cca 100€. Isplati li se to s obzirom na starost uređaja?
  • Damirst: Koje grafičke mogu u taj model?
  • pbreaker: *5670 sam ja kupovao s 512mb za 2010...
  • pbreaker: Kupovao sam ja radeon 6770 za imac2010 preko aliexpressa i radi sve vec nekih godinu dana. 6970 je u 2011 modelima koliko znam, grafa s 2gb ne crkava ona je na aliju oko 80Eura. tako da bolje staviti nju nego od 1gb koja je nešto jeftinija.
  • drlovric: Imamo li nekog kolegu Jabucara iz Benkovca ili Zadra? :)
  • dpasaric: Teško ćeš to naći, to je jedino što može krepati u tim strojevima.
  • Damirst: Ekipa, ima li netko za prodati grafičku Radeon HD 6970M za iMac 27 mid 2010?
  • smayoo: I na ffox isto
  • stefanjos: oglasnik opet u banani, bar na chromeu
  • ZeljkoB: Ako netko trazi iPad Pro 11" ili iPhone 12 Pro Max, u oglasniku su, slike detaljne na zahtjev, sve kao novo
  • Lihto: Može :)
  • dpasaric: Ili ga stavi negdje sa strane. pa da ga baš ne frkneš donesi u muzej kada budeš prolazio nekom prilikom, baš ću ovih tjedana slagati novi Apple postav, pa ću vidjeti treba li mi još koji, znam da 2-3 imam sigurno u skladištu...
  • Lihto: Hvala Davore, znači ide u reciklažu..
  • dpasaric: Više ne vrijedi, njegovo vrijeme je davno prošlo, to je muzejska stvar, a i muzeju ih imamo hrpu...
  • Lihto: Jel vrijedi šta orginal Apple dock sa 30pin kablom za iPhone 4/4s? Ako netko želi kupiti može na pm..
  • dpasaric: Konačno neki hardver test, dugo mi nitko nije želio ustupiti računalo za test, ali sada se našao dobrovoljac! :)
  • dpasaric: Stigao mi je novi MacBook Pro M4 Pro na Jabučnjak test! :)
  • smayoo: RIP David Lynch
  • ^SuperUnknown^: Treba tko Time Capsule 1st gen? 500 i 2000 GB modeli, restauriranih napajanja (40/50E cijene). Javite u PM ako tko treba :)
  • accom: Windy. Meni odličan.
  • smayoo: Nije nijedna 100% i uvijek točna, ali za Hrvatsku je HRT Meteo meni najtočnija
  • smayoo: Za Hrvatsku HRT Meteo
  • Matija klc: Teski ocaj. Trenutno mecava u mom gradu a u njoj pise kisa da pada. Sta koristite vi ekipa?
  • Matija klc: Koju aplikaciju za vrijeme koristite? Ova standardna od Apple-a je postala
  • smayoo: Piši u forum
  • Air: Kod instalcije mi se oštetio jedan user na način da jedinio kod njega ne mogu otvoriti System preferece.
  • Air: @Bertone hvala. Odradio sam direktno preko instalera Apple. Spremim ovaj link za kasnije.
  • Bertone: [link]
  • Bertone: @Air, [link]
  • Yonkis: Settings , General, Dictionary. Bilo mi je uključeno. Nisam to upalio 100%
  • Air: netko je stavio na Jabucnjaku link sa operativnim sistemima koji nisu više podržani od Apple-a. Ja ne mogu naći taj post. Trebam Big Sur. Ako netko zna sa koje stranice je siguno sikuniti?
  • smayoo: Nemam pojma. Gdje si to našao? :)
  • Yonkis: Kakav je ovo hrvatsko engleski rječnik? [link]
  • ^SuperUnknown^: Ekipa, trazim tipkovnicu tj. top case za prvi Intel Macbook (Macbook1,1-4,1 A1181), po mogucnosti bijelu, ali moze i crna :) Ako tko ima od nekog krepanog javite :) Thx!
  • kupus: tražim 30 pin na lighting adapter, ako ima tko viška - PM
  • stefanjos: sretna nova!
  • Yonkis: Sretna vam ova nova 2025!
  • dpasaric: Kreativna vam 2025. godina! Kanpai! [link]
  • JOHN: Sve najbolje u novoj godini. Puno zdravlja, sreće i uspjeha.
  • zoranowsky: Sretna Nova!
  • Miro Spiro: Sretna Nova godina
  • Matija klc: Sretna Nova svima

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Ender, MacSlavko, tino1, VanjusOS, Anonimci (655)

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 0.96 Seconds

Provided by iJoomla SEO