23.01.2015 | 17:11
Prvi puta kupujem Mac laptop, budžet je tijesan, a modeli na piku su:
Air 4gb 128 gb + HDMI adapter = 8600
Air 4gb 256 gb + HDMI adapter = 10 250
Pro Retina 8gb 123 gb = 11 000 kn
Cilj je proći čim jeftinije obzirom na moje realne potrebe.
Naglašavam - REALNE potrebe - jer imam dojam da ljudi plaćaju skuplje feature koje na kraju ni ne iskorištavaju do kraja.
A moje potrebe su:
- Mac bi služio kao primarno računalo, po potrebi zaštekan na veći ekran
- želim uložiti u računalo od kojeg očekujem idućih 5-6 godina rada, ako sve bude ok
- dnevne aktivnosti su mi: surfanje netom s puno tabova, office, mail, skidanje i gledanje HD filmova, slušanje glazbe, tj. navedeno kombinirano u multitaskingu
- povremeni Photoshop na amaterskoj razini: dakle, resizeanje slika, dizajniranje bannera i templatea za web, nikakav 3d work, ali recimo da mogu imati 10-20 JPG/PNG slika otvorenih, a da je fluidno
- da se mogu ugodno video editirati veoma mali projekti u HD-u, tipa nekolikominutni videi za YouTube i to veoma rijetko
- gaming uopće ne planiram
Air mi ostavlja bolji dojam radi form factora i čini mi se svjetlijeg ekrana. Rezolucija mi je ok, može se ionako zaštekati na Full HD TV. Jedino što se bojim je da je 4gb premalo za fluidno iskusto multitaskinga gore opisanih stvari. Neki YouTube videi pokazuju da je to mit i da 4gb model fluidno multitaska ovakve stvari. Pretpostavljam da se može za 250-300 kn uzeti i ovaj konverter za HDMI.
Drugi strah je da će mi 128gb biti premalo. Planira se uporaba eksternog diska za pohranu, no kad instaliram stvari poput Photoshopa, Final Cuta i sl. uz temp fajlove i foldere s postavkama, bojim se da će se to jako brzo progutati. A volio bih imati barem 50gb slobodno za multimediju, drugih 50 recimo za programe. Ima li razloga za strah da će biti jako tijesno?
Molim savjet koji od ova tri modela da uzmem. Mala je razlika u cijeni između 256gb Aira i 128 Proa, no Pro je opet daleko skuplji od 128 gb Aira.