05.12.2021 | 00:24
dpenava kaže:
No pitanje: Znači na njemu je došao OS 10.15 i stalno pita za nadogradnju na 11.6, je li to pametno raditi, čitao sam da je taj 11 napravljen za ove nove generacije sa M1 čipom, dobivam li išta, ili gubim (na brzini, bateriji?).
Ja sam po tom pitanju konzervativan i ne guram OS naprijed dok nemam jasan i konkretan razlog za to. Pa sam još na 10.13
Drugi guraju update odmah čim je raspoloživ i isto su zadovoljni tim svojim pristupom, kao i ja svojim.
Načelno, vjerojatno bi ti bilo OK na 11.6 kao što je i na 10.15
Oko SSH klijenta, pomirit ću se sa ovim instaliranim. Budući da je MacOS Unix, jel se mogu (mislim, pitam a mogao sam i sam iprobati, ali lijenost lijenost), shell skripte u koje ću napisati ssh sa parametrima koji mi trebaju, i staviti u jednu mapu i dobiti svoju klikalicu?
Valjda možeš. Mislim, napisati shell skriptu svakako možeš (moraš joj još chmod komandom dati dozvolu da se izvršava i onda je iz terminala pozivaš sa ./imeskripte).
Osobno nisam nikad pokretao shell skriptu iz Findera i, ovako na letimični pogled, čini se da nije baš trivijalno. Dvoklik na ikonu skripte pokušava otvoriti skriptu za editiranje (npr. kod mene, ako ime skripte završava na ".sh", onda dvoklik automatski otvara tu skriptu u BBEditu).
Ono što će ti vjerojatno odraditi željeno je da kreiraš više shortcuta na Terminal aplikaciju i u svakom od njih u Preferencesima od Terminala upišeš što se automatski izvodi kod otvaranja tog terminal prozora.
Za SCP je ipak drugačije, za to mi stvarno treba GUI.
Dao sam ti gore link kako FileZillu (besplatan) prilagoditi za SCP.