09.01.2022 | 23:19
igorsumonja kaže:
1. PBZCOM@NET - koristim onaj USB stick za banku i ePoreznu tj prijavu na eGrađanin, koliko vidim na njihovom webu podrška je nepostojeća, (...)
Prilično sam siguran da ti to neće nikad proraditi, ili barem da neće još dugo vremena. Naime, Apple Silicon Macovi ne rade ni za digitalni identitet za e-građane preko eOI, niti išta drugo, pa sumnjam da radi ovo od PBZ. Nisam klijent PBZ-a, ali znam da je Zabina podrška za poslovno bankarstvo na Macu jako nategnuta i loša (nominalno imaju to i nominalno radi, ali zapravo - ne).
2. Dock - imam neki stari Dell D3100 USB dock koji sam spojio preko adaptera na Mac jer ima klasični USB-A i sve za čudo radi, no ima ipak jedan bezvezni problem za koji čak nisam 100% siguran da je radi docka
Vjerojatno je problem u kext-u (driveru) od nečeg što ti je spojeno na taj dock, a koji je bugovit za Apple silicon. Probaj odštekavati jednu po jednu stvar pa prati što se događa. Drugo, probaj poslati Mac u sleep tako da ideš klik na jabučicu pa sleep, pa vidi ima li razlike.
3. Kratice tipkovnica - doslovno me ubijaju.
Riba ti je već odgovorio na ovo. Moj recept je - tuci dok mozak ne nauči.
4. Vezano za 3 - imate li kakvu preporuku za neku eksternu tipkovnicu, a da ima Mac hr layout ili je jedina opcija original Magic keyboard ?
Ako inzistiraš na Mac HR layoutu, onda nemaš ništa drugo osim Apple Magic Keyboard. Slažem se s drugima koji su to već napisali, ta tipkovnica ne vrijedi ni približno svoju cijenu.
Mi u uredu koristimo Matias žičane USB Mac tipkovnice s njemačkim layoutom jer je on najsličniji hrvatskom, s prozirnim naljepnicama za tipke s 4keyboard.com. Naljepnice su kvalitetne, trajne i postojane. Znam da nije superfancy rješenje, ali je jednostavnije, brže i jeftinije od ovog što ti je napisao Riba. Uglavnom, ako si za te skuplje opcije, vidi ovu temu
www.jabucnjak.hr/forum/hardver/198481-ma...layoutom.html#198508
2. zasto se programi ne gase kad ih ugasiš nego moraš lupati dodatno Cmd - Q ? Vrlo čudno i trebat će mi neko vrijeme da se naviknem.
MacOS ima puno pametniji način gospodarenja raspoloživim RAMom. Alocira ga vrlo agresivno, ali isto tako njime upravlja vrlo optimalno. Ako si pogasio sve prozore neke aplikacije, a ona samu sebe nije quitala (neke aplikacije same quitaju kad zatvoriš zadnji prozor), već je ostala aktivna, to je zato što ćeš na taj način brže otvoriti novi prozor kad to poželiš (ili zato što je aplikacija aktivna u pozadini, kao npr. Mail ili browser dok nešto downloada), a količina alocirane memorije nije neka značajna.
U svakom slučaju, ako druge aplikacije zatrebaju RAM, a ovog više nema slobodnog, dealocira se nešto od postalociranog ili alociranog rama, obrnutim redom prioriteta. Ako te ovo zanima detaljnije, otvori Activity Monitor.app, idi u tab memory i pogledaj dolje na dnu prozora. Wired Memory je memorija koja je već dealocirana, ali nije "otpuštena" dok ne zatreba. Dakle, pojednostavljeno, quitao si neku aplikaciju, njena memorija je dealocirana, ali je sadržaj i dalje sačuvan, ako ponovno pokreneš istu aplikaciju prije nego neka druga zatreba tu memoriju. A onda, ako se dogodi da sva wired memorija bude potrebna i realocirana, OS će sam poquitati neke aplikacije koje su ostale žive, a nisu aktivne. Pri tom ima neku svoju logiku i prioritete kojim bira koje aplikacije quita prve, ali nisam ulazio u detalje, kod mene to radi dobro i nisam nikad imao potrebe nešto tu intervenirati.
Ono što se meni najčeše dogodi, na primjer kad otvaram memorijski zahtjevne nacrte u AutoCADu ili pokrenem virtualku, quita se Preview (koji mi je praktično uvijek aktivan jer stalno otvaram i zatvaram neke PDF dokumente), Notes, Calendar (koji ima poseban deamon koji prati upisane događaje pa se quita samo aplikacija za prikaz i rukovanje kalendarom) i tako...