03.02.2015 | 18:15
Light kaže:
Postoji li neki elegantniji način pretraživanja foldera od toga da mi se svaki subfolder ne otvara u potpuno novom prozoru? Nešto slično pregledu datoteka i mapa kao na Windowsima, jel. Jer ovo mi je pomalo kritično, kaotično i neelegantno.
Kao i svatko tko se prebaci s Windowsa, inzistiraš na zadržavanju starih navika, pa makar one i ne bile najbolje.
Da, postoji elegantniji način od toga da ti za svaki folder otvori novi prozor. Kad ti je neki Finder prozor u fokusu, idi na meniju na Finder, pa Preferences, pa pod general makni kvačicu s "Always open folders in a new window".
Dalje, ovisno o tome koji način prikaza koristiš (vidi pod View na glavnom meniju), za List i Cover Flow način prikaza klikom na trokutić kraj imena foldera prikazuješ njegov sadržaj uvučeno, u osnovnoj listi, što je meni osobno puno bolje i upotrebljivije od windowsaškog stila "stablo lijevo - popis desno". A u Columns načinu prikaza ti se za svaki novi otvoreni subfolder otvara nova kolona na desno. Meni također vrlo upotrebljivo.
Ako baš baš inzistiraš na windowsaškom stilu prikaza i apsolutno ne pristaješ na promjenu, razmisli da li je Mac OS zaista za tebe. Ne zbog tog konkretnog detalja, nego zbog toga što, ako inzistiraš da ti Mac u svemu ima look & feel kao Windows, onda tebi treba Windows, a ne Mac.
Također, mogu li pretraživati sadržaj eksternog diska putem spotlighta?
Možeš. Priključi eksterni disk i, kad si ga priključio prvi put, daj Spotlightu vremena da ga indeksira. Kasnije, svaki idući put kad ga priključiš, on će malo zaroštati po njemu da utvrdi razlike u odnosu na zadnji index koji ima. I svaki put će ti izbaciti rezultate i s osnovnog, i s vanjskog diska.
Samo vodi računa da ti taj konkretan vanjski disk nije izravno i izričito isključen od pretraživanja (System Preferences, Spotlight, Privacy).