19.05.2012 | 00:05
Pred nešto više od mjesec dana kupio sam ATV u Trstu pa pretostavljam da je 3. generacije, a na njemu je iOS 5.0. Na Samsung Smart TV spojen je originalnim HDMI kabelom i optičkim kabelom na LG surround kućno kino koje se pretežno koristi za zvuk, a vrlo malo za svoju prvenstvenu namjenu gledanja BD ili DVD.
Mac Mini sa 6Gb vanjskim FW800 diskom služi mi za iTunes medijateku, a na njemu je i mapa sa preko 80.000 slika koja se također preko iTunesa dijeli i može se gledati uz pomoć ATV na televizoru.
Glazbu uređujem i slažem u iTunes medijateku uz pomoć
Tagaliciousa, a filmove, serije, vlastite snimke i ostale video isječke uz pomoć
iVI video convertera
To sve na kraju tako dobro izgleda i radi da nemam riječi. Ovaj problem sa zvukom nisam primjetio čak ni u početku dok smo još gledali video sa zvukom preko HDMI na TVu, a nema takvog problema ni sad kad zvuk preko optike ide u LG kućno kino. Često na iPhoneu slušam radio preko Slooshaj aplikacije, a zvuk preko ATVa ide na kućno kino i nije bilo prekida. U par navrata smo snimljene HD video isječke na iPadu gledali preko AirPlaya i ATVa i isto nisam primjetio nikakvih problema.
Ta mala crna kutijica toliko nas je oduševila i ovakva kakva jest, bez jailbreaka tako da ju vjerojatno neću nikad ni jailbreakati, osim možda iz znatiželje i znanja.
Istina je da ATV ne vidi moj NAS disk, ali to zapravo i nije nedostatak, jer kad bi ga i vidio to bi bila tek suhoparna lista naslova baš kako je to kod većine multimedijskih palyera. Tek kad se spoji sa nekim Macom i iTunes medijatekom onda je to ono pravo, sa prikazom omota, opisa, godine izdavanja i svih ostalih podataka vezanih da li uz glazbeni album ili video uradak.
ATV dakle nije za one koji samo žele na brzinu nešto pogledati ili poslušati. ATV je za one zaljubljenike u glazbu ili filmove koji žele napraviti svoju virtualnu medijateku i onda u njoj uživati.
Moram priznati da je 80.000 slika za ATV poveliki zalogaj, pa ponekad prije nego se slike mogu početi gledati prođe i 15 minuta indeksiranja sadržaja ili što već radi, ali nisam još siguran da li to mora svaki puta raditi jer se još nisam dovoljno dugo igrao tom crnom kutijicom, a u tih par navrata su se dodavale nove slike, pa može bitid a je zbog toga morao reindeksirati slike.