04.11.2014 | 21:43
ma dobro, pa za zlato se i ocekivalo tako nesto. ovako od oka bi rekao da sigurno preko 30 grama, mozda i 40 + kopca. malo bolje radjen nakit te gramaze ce se konkretno platiti. omege, rolexi i ostali premium brendovi kada odu i daleko preko ove cijene.
gadjaju trziste na kojem ce na zalost ovo proci! jednom fudbaleru nece biti problem, pevacici, itd.
proveo sam par tjedana kod kolege u njegovoj urarskoj radnji u ceskom mondenom mjestascu, karlovy vary. uglavnom ruski bogatasi orbitiraju onuda. tada sam uzivo vidio lakocu kojom kupuju stvari od po 10, 15k €! ne zna zasto to toliko kosta, niti ga zanima zasto toliko to kosta, kakav je mehanizam unutra (sto i je glavni razlog cijene)... samo da pise nesto za sto je on ocijenio da je luksuzno, da sjaji i da je cijena konkretna. dakle ja kada prodam sat od 100€ ovdje imam vise razgovora sa strankom nego ovi tamo!
a ima i drugi cilj, taj zlatni je mamac za kupce koji ce kupiti base modele. nosit ce ga zvjezdice, tipa rihanna i slicno, glumice po filmovima, sportasi, itd.
sve je to vec vidjeno. bond koji nosi omegu, cristiano ronaldo koji nosi tag heuer, djokovic seiko, nadal richard mille... i svi nose najskuplje modele, a ti brendovi zive od ovih "jeftinijih" modela koje onda prodaju ljudima.
i sto je najbolje, puno njih ce ga nositi besplatno. ucini stvar skupom i evo ti odmah poznatih bogatasa koji to kupuju i stavljaju na instagram jer eto, njima to ipak nije skupo!
dobro su napravili svoju domacu zadacu. ovo je prvi smart watch koji cilja na sire trziste a ne na geekove!
jedan od mojih upitnika je sta kasnije raditi sa skupljim modelom? dakle osim pojacala, ne znam ni jedan elektronksi consumer proizvod koji drzi vrijednost i nakon 5, 6 godina. (iskljucimo sada muzejske primjerke).
kod skupih satova to je jedna od kljucnih stavki uspjeha u prodaji, jer nakon 50 godina proizvod i dalje drzi vrijednost, a sto je jos bolje, uz uredno odrzavanje radi dobro kao i prvi dan.
sa apple satom od zlata za 5, 6 godina mozes ici eventualno u aurodomus da ti ga istope
cijena ova druga dva modela je na tragu konkurencije sportskom segmentu. suunto ambit ide od 400$ na gore, garmin fenix isto tu negdje... stvar je da su ovo dvoje ovako na papiru daleko bolji satovi za potrebe kako sportasa amatera tako i profica, ali apple od povratka jobsa na ovamo svoju srecu gradi najvise na ljudima koji ne koriste 10% mogucnosti nego im je bitno da imaju ipod, pa imac, pa iphone, ipad, a sutra mozda i apple sat. pa mozda im i prodje. ukratko vidim da ce ga kupiti neka cura koja ce zabrijati kako bi mogla pocet trcati, pa ce mjesec dana malo trckarati oko kuce, a kasnije ce sat ostati na ruci kao fora ukras!