16.02.2017 | 11:34
@Daddo:
Ja imam najnoviji Lightroom CC, na posljednjoj aktualnoj inacici MacOS. Radi sve vrlo dobro.
Workflow je da kopiram sve fotke sa SD na SSD u neki folder. Zatim u PhotoMechanic ili Finderu odradim culling, tj. pregledam sve fotke koje su ocigledni kandidati za brisanje (test shots, mutne, profulan fokus, gurnuo me neko u guzvi, propali pokusaji, neke koje ni sam ne znam zasto sam okinuo...) i to brisem. Te fotke niti ne zavrse u LR. Originale za svaki slucaj imam i dalje na kartici.
Nakon tog inicijalnog ciscenja, cijeli taj folder importam u LR. Napravim pripadajuce kolekcije ili setove, i tamo dalje katalogizaciju radim po jako puno parametara.
Ako se radi o svadbi, to bi bilo tipa:
SVADBE - Mujo&Fata - onda isjeckam cijelu svadbu na logicne cjeline (photoshooting, vjencanje, crkva, prvi ples, torta, bla bla).
Onda od tih importanih slika sa reject zastavicom oznacavam one koje ne zelim (samo cu ih sakriti u prikazu, ali su i dalje tu ako se predomislim), i tako dodatno reduciram ukupan broj fotografija. Recimo, mlada baci buqet, i opalim 15 fotki dok je u zraku, logicno ne trebaju mi sve, ali cu odabrati najbolje 3, ostale reject.
I onda slijedi obrada. Koristim VSCO i Mastin Labs i Replichrome presete za emulaciju analognih filmova. Naravno i Photoshop uleti po nekada (sa dodatnim pluginovima).
Nakon svega toga zavrsene fotke dobijaju nove oznake. Zvjezdice, boje, keywords... Da uvijek kasnije znam naci koje su kandidati za photo book, koje za print, koje za drustvene mreze itd itd.
Objasnio sam ti sve ovo da pokazem da LR nije tako bezazlen i rudimentalan za organizaciju fotografija. Dapace, meni je kao katalog jako funkcionalan i praktican.
JEDINO VODI RACUNA da kada premjestas foldere, moras LR-u "reci" da si to uradio. Inace kasnije ne zna da nadje path do tih importanih fotografija
Ako imas nekih pitanja, slobodno pitaj. Mozes i na private....