19.02.2025 | 13:30
dpasaric kaže:
Evo! Dobro sam rekao - sve si krivo postavio, naravno ne u zloj namjeri, nego jer imaš krive ulazne informacije. I onda normalno da dobivaš krivi rezultat!
1) Ukrajina nije suverena država, osim na papiru, za naivce. Nije niti Njemačka, a kamo li jedna Ukrajina!
Filozofiraš, ali nema veze.
Ukrajina je međunarodno priznata država i kao takva ima temeljno pravo da ju nitko ne napdane i ugrozi njen teritorij, građane i njenu opstojnost.
Da li ti je ovo jasno?
Ali ti svejedno imaš opravdanje za to što je Rusija napala Ukrajinu.
Po kojem sustavu vrijednosti si ti opravdao napad Rusije na Ukrajinu?
Imam dodatno pitanje da li je tvoj sustav vrijednosti stabilan ili je promjenjiv kako vjetar puše?
Ako je stabilan molim te napiši njegovu osnovnu strukturu?
Evo moj primjer.
Kod mene je Bog na prvom mjestu a time su pokrivene sve druge pozitivne vrijednosti.
Na drugom mjestu su mi temeljna prava i potrebe svih ljudi jednako (iako današnja definicija treba nužne dopune).
Na trećem mjestu mi je obitelj.
Na četvrtom mjestu su mi pravni zakoni (iako i oni trebaju dopune).
Itd
2) Ukrajina je itekako napala - godinama su granatirali istočne pokrajne i diskriminirali rusku manjinu.
Navedi kada je Ukrajina napala drugu međunarodno priznatu državu?
3) Ne postoji "Svjetsko uređenje", to je potpuno izmišljena kategorija koja se zlorabi kada je potrebno dati privid jedne takve utopističke ideje. Niti su svi jednaki pred Međunarodnim sudom u Hagu, niti UN o ičemu zaista odlučuje, niti sve države poštuju odluke o sankcijama, osudama, vojnim zločinima, izručenjima i slično. "Međunarodno pravo" je nakaradno i pristrano uz potpuno licemjerno postupanje. Ne moraš daleko u povijest, pogledaj samo kako se "hendla" Gaza.
Naravno da postoji “Svjetsko uređenje”!!!
Ovo mi je nabuloza kao kad netko kaže da ne postoji demokracija u demokratski uređenim državama.
Ono nije idealno ali postoji. Niti je sada tema koliko je ono daleko od idealnog. Ovo ti kažem da opet ne odlutaš od teme koju sam ja postavio u svom postu, iako već jesi odgovarajući na njega.
Znači oslonio si se na tri hipoteze, a sve tri su potpuno krive!
Odgovori mi na pitanje o tvom sustavu vrijednosti pa ćemo onda vidjeti koliko su moje teze krive.
I sada pogledaj malo realniji pogled na situaciju, komentar Jeffrey Sachsa od danas na rasplet u Ukrajini:
Opet ti o “realnosti” a želio bi bolji Svijet?
Ako hoćeš bolji Svijet onda moraš djelovati tako da barem širiš pozitivne misli i vrijednosti a ne negativnu surovu realnost kao što činiš sada.
O neotuđivom pravu na slobodu smo ti pokušali objasniti kroz primjer Hrvatske ali neuspješno jer tvoj je “argument” bio: “To je Rusija, nuklearna sila pa tu ne vrijedi neotuđivo pravo na slobodu”.