Narudžba Mac računala sa HR tipkovnicom u Apple St
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Narudžba Mac računala sa HR tipkovnicom u Apple St

15.01.2020 | 13:36
Budući da sam i sam u fazi razmišljanja o kupnji 16" MBP-a, a ponukan ovom raspravom išao sam malo pogledati cijene i na njemačkom Apple storeu. I cijene su iste kao i u ovom McSharku, što je bilo i za očekivati. Jedina iznimka je što u Njemačkoj nije moguće naručiti hrvatsku tipkovnicu po defaultu. Stoga sam zamolio prijatelja koji živi u Münchenu da ode u Apple Store, pa je tamo razgovarao s prodavačem, a kasnije i sa sales službom. I rekli su mu da je moguće naručiti klasičnu njemačku tipkovnicu, a onda oni stave napomenu na tu narudžbu i sami zamijene tipkovnicu prilikom dolaska kompjutera, jer imaju na lageru hrvatskih tipkovnica. Navodno ne bi ništa chargali. No druga stvar mi je bila zanimljivija. Rekao sam mu da ih pita je li moguće kupiti računalo bez poreza, budući da mi je firma u EU VIES poreznoj bazi. I na žalost to nije moguće. Nisam najbolje shvatio razlog, ali ne može.

Kad se sve zbroji i oduzme meni je puno skuplja opcija kupovati izvan Hrvatske, upravo zbog tog PDV-a. Evo razlike u cijeni za model koji gledam (top model, izuzev što sam stavio 32 GB RAM-a i 1TB SSD):

aut/njem cijena s PDV-om: 29.740,60 kn
iStyle cijena s PDV-om: 34532,00 kn, što znači da je cijena u iStyleu bez PDV-a 27.625,00 kn. Naravno, ako bih uzimao onda bih svakako kupio preko Kreativnog odjela, ali ovo je čisto za ilustraciju. Znači, za poslovne korisnike je Hrvatska jedina opcija... a vjerujem kako bi i dosta privatnih korisnika moglo pronaći nekog poznanika s firmom koja bi mogla to uzeti u svoja osnovna sredstva i time si smanjiti značajnu stavku prilikom kupnje.
15.01.2020 | 15:14
Ja sam kupio n komada opreme i namještaja iz njemačke, belgije i engleske sve bez poreza (knjigovođa obračuna porez ovdje). Vjerojatno Apple ne želi to raditi iz valstitih razloga
15.01.2020 | 16:09
Da, ja isto kupujem sve na taj način. Zaista ne znam zašto ne žele.
16.01.2020 | 18:56
gogh kaže:
Da, ja isto kupujem sve na taj način. Zaista ne znam zašto ne žele.

Ne žele jer bi to bio dokaz da su svjesno prodali računalo u drugu državu, a to po ugovoru na koji su pristali ne smiju. Kada se radi o fizičkoj osobi, onda se malo "prave grbavi" i zažmire jer "kako smo mi mogli znati da on ne živi ovdje". A firme koje svjesno izvoze u druge države su u prekršaju internog Appleovog ugovora i pitanje je trena kada će ih se uhvatiti i kada će izgubiti ugovor. Ne ulazim u to je li to dobro, pravedno itd, ali to je tako.
16.01.2020 | 19:40
Ima smisla. I mene je isto zanimao razlog
16.01.2020 | 22:45
Jel ti zbilja toliko bitna HR tipkovnica da izgubis 600-700€. I onako vecina danasnjih informaticki pismenih osoba ni ne gleda u tipkovnicu dok pise pa ti tako svejedno jer na tipkovnici š ili ü.
A I postavke se promijene na HR layout u nekoliko klikova misem
17.01.2020 | 11:37
Moje iskustvo je da ima mnogo korisnika kojima je to važno, a kojima par stotina eura ne znači ništa ako će dobiti ono što žele. Valjda ima veze i s godinama, stariji ljudi se uopće ne žele zezati s 2 layouta, a još ako je netko "finjaka" taj nema šanse da zakelji naljepnice po tipkama. Uostalom, koliko je to % iznosa kada npr. uspješan odvjetnik plati MacBook Pro 40 ili 50 tisuća kuna? Ovisi i što se kupuje.
17.01.2020 | 12:31
Ja tu stojim uz Davorovo mišljenje. Meni je firma nabavila laptop u HR, od neke firme po ponudi (nije Mac), koji je očito bio namjenjen DE tržištu jer je imao DE tipkovnicu, ali su na tipkama Ö Ü Ä... bila uredno otisnuta i HR slova Š Č Ć Ž Đ.

To "uredno" je trajalo možda 3 mjeseca, naravno izbrisalo se, i sad je ostala punokrvna DE tipkovnica :/
Nikak se ne mogu priviknuti na to i svako malo pogriješim raspored slova dok tipkam, pa onda riječ možda ispane "močda", i tak sliđno.
Užasno frustrira dok tipkaš mailove, ili tekst neki.

Tako da privatno nebih kupovao neku drugu tipkovnicu, već birao najpovoljniju opciju sa HR tipkovnicom.
17.01.2020 | 16:30
Gdje je najpovoljnije kupiti Mac izvan Hrvatske
17.01.2020 | 19:34
U Americi
17.01.2020 | 22:30
Bio u Apple Store u Austriji, ispričali se da ne mogu naručiti. U MacShark zaposlenici sliježu ramenima. Na kraju vjerojatno budem naručio s opcijom pokupiti u dućanu i budem se zaletim u Grac je najbliže.

Inače kad saam gledao komentare i ocjene za MacShark ljudi su pisali da se može kupiti bez poreza i porez platiti u svojoj zemlji.
17.01.2020 | 22:34
jura22 kaže:
Josip R. kaže:
jura22 kaže:
Ima i u AT.

Nemaju.

shop.mcshark.at/produktansicht/-products...vvm2d-a?ctoid=287949

Skrolaj dolje i vidi kod tastaure, može se odabrati.

15 tastatura možeš odabrati.

Govorio sam za Apple Store, ne za MacShark za koji znam da ima.
21.07.2020 | 22:42
Evo da upotpunim temu koji sam i otvorio. Dakle nakon par mjeseci, došao email od MacShark, i kažu da su svi paketi osigurani. Da stavaka u ugovoru se ne odnosi na kupca i da su svi paketi 100% osigurani.

E sad mislio sam naručit, ali mi nije bilo više hitno od kad je frend naletio na MBP16 jači model sa 1TB SSD na Njuškalu za 18K kn! Dao mi ga je isprobati, mislio sam da će mi trebat 8GB RAM-a za GPU ali sa 4GB sasvim solidno radi i obavlja moje potrebe za video editom. Pa sam se odlučio pričekat s kupovinom, i zaključio da mi ipak ne treba jači model. I tako tri mjeseca poslje njega naleti opet isti na oglasu za iste novce. Kupio sam ga, super zadovoljan i sad tipkam s njega. Ako baš bude trebao jači grafičku, ovaj lako prodam bez velikog gubitka.

Ali ako netko kupuj novi i gleda HR tipkovnicu, definitivno MacShark je najbolji izbor zbog cijene. A nije na odmet pratiti oglase pa ubost rabljeni koji mjesec.
22.07.2020 | 11:09
Ok, a da li je ikada itko fizički zaista dobio od MacShark svoj Mac s HR tipikovnicom isporučen na hrvatsku adresu? Ili je to sve još uvijek na razini teorije i obećanja?
22.07.2020 | 12:03
Još uvijek nitko...
22.07.2020 | 15:40
Znam za jedan gdje je kupljen iMac 27" s hrvatskom tipkovnicom. Narucen je bio ranije, pa je pokupljen u Grazu.

Dostava iz McSharka je 40 eura.
22.07.2020 | 15:45
smayoo kaže:
Još uvijek nitko...

Tu sam si i mislio... to je postalo kao Bigfoot!
22.07.2020 | 19:03
Zašto ste skeptični?
Kako je normalno kupovati "na firmu" i kako ima preko 250000 firmi vjerojatnost da je oko nekoga tko nema firmu netko tko ima oko 15%. Ako se baci oko na MBP 16 osnovni model koji u AT košta 20.400kn, a u RH 23.339kn i ako se makne PDV dolazi se do cijene od 18.680kn. Zato malo tko kupuje u AT (ili negdje u Europi).
Recimo u CH je 2.699 CHF ili 18.260kn što je nešto manje nego u RH ali mislim da nema s RH tastaturom.
U USA je 15.300kn + porez od min 8.88% (NY)= 16.660kn

Nadalje, ako takav komp uđe u firmu, postaje osnovno sredstvo koje se amortizira i smanjuje se porez na dobit. Ubrzana amortizacija je 1 godina.

Naravno, ovo vrijedi ako imate firmu, a u protivnome se radi financijski prekršaj.

Zaključak, legalno i jeftino je otići u EU (Austriju) i kupiti.
22.07.2020 | 19:11
Naravno, sve stoji. Mi smo skeptični da se stvarno može kupiti mac laptop s hr tipkovnicom u Austriji po toj nižoj cijeni po kojoj se prodaje onaj s de tipkovnicom.
22.07.2020 | 19:21
Mislim, ovaj RH tipkovnicom nije skup zbog tipkovnice, već zbog marže uvoznika.
I u iStyle.-u se može naručiti s američkom ili međunarodnom (uz RH) tipkovnicom, a nije ništa jeftinije.

Poslao mail u McShark pa budemo vidjeli što će odgovoriti.
22.07.2020 | 19:35
To već znamo - odgovorit će da mogu isporučiti, ali u dalje se nije javio netko tko je naručio i da mu je stiglo, po toj cijeni.
22.07.2020 | 21:13
Kada se odlučim kupiti, dostavu budem napravio na adresu u Grazu kod frendice, tj. ona bude išla naručiti a ja joj dam novce. Nemam namjeru raditi dostavu u RH jer su više-manje dostavne službe očajne. Neki dan stojim pred zgradom i dolazi tip i nosi paket, pitam ga da i je to za mene, on kaže da i dade mi ga bez potpisa i ikave popratne papirologije. Tako je mogao samo maznuti paket i onda bi nastao rodeo oko dokazivanja i slično. Vrijednost je bila 300€ tako da nije baš za baciti.
Realno, ako je 40€ dostava, to je cijena puta u Graz iz ZG-a i natrag s autoputom.
23.07.2020 | 10:56
Već više puta sam rekao zašto sam skeptičan:

Apple ne omogućuje resellerima van neke zone distribucije (a razlikuju se naša balkanska i zapadnoeuropska) da uopće u sustavu narudžbe računala odaberu tipkovnicu van te zone, osim ako se radi u međunarodnoj English tipkovnici. Sustav nema te opcije jer zna gdje si. Ja npr. ne mogu za Talijana koji je doselio u Rijeku naručiti Mac s talijanskom tipkovnicom. Nije moguće i ciao. Da hoće platiti i duplo, ne mogu mu to kao ovlašteni trgovac dobaviti.

To je prvi razlog zašto sam skeptičan, a drugi razlog su ugovori kojima Apple osigurava svoje zone ovlaštenih distributera u kojima svatko mora jamčiti da neće robu prodavati van svoje zone. Ne može doći firma iz BiH i meni uplatiti za Mac i da im ga ja isporučim. Mislim, da, mogu to napraviti, ali po cijenu toga da izgubimo zastupstvo jer smo prekršili ugovor.

Ako na neku foru MacShark i može doći do naše tipkovnice (ne one lažne s koje otpada boja), onda je pak sigurno u povredi ugovora. Jedino da nisu oni ovlašteni nego neka druga tvrtka u toj zoni, pa prvo prodaju njima, a onda se dalje gubi trag, ali to je onda "ruka više" u lancu i sigurno ima utjecaja na cijenu.
23.07.2020 | 15:37
Pa to baš i nije točno. Na stranicama www.apple.com/at/shop/buy-mac/macbook-pr...ore-prozessor-512gb#
može se odabrati tastatura: njemačka, engleska, engleska int., ruska, mađarska, arapska, španjolska, talijanska, francuska i turska. Nema hrvatske, ali nekako više mislim da je to do njih koji nisu dodali.
Njemački Apple dučan ima još veću ponudu. Kineska je između ostaloga.
Očito pravila za prostor EU nisu onakva kako si Apple zamislio. To se vidi u jamstvu koje je 2 godine minimalno, s time da Apple pokriva1. godinu, a trgovac drugu.
23.07.2020 | 16:53
To su možda neki internacionani jezici koji su kod njih dostupni, ali i tamo se radi o samom Appleu, a ne o ovlaštenom trgovcu - koji uvijek imaju neka dodatna ograničenja. Probaj taj Apple kontaktirati da ti pošalje Mac u Hrvatsku, pa ćeš lijepo dobiti odgovor da se obratiš lokalnom trgovcu.

Još uvijek čekamo Bigfoota...
23.07.2020 | 18:12
Vjerojatno imaš pravo da ne šalju, ali to čak i nije neki problem jer su trgovci vrlo blizu RH. Meni je interesantna RH tastatura, a ne dostava. Kako sam napiaso, 40€ je tu negdje trošak puta do Graza i natrag.
Pitanje je da li je EU jedna zona iili nije. EU ima zakon protiv geografskih ograničenja.
23.07.2020 | 21:48
To je točno. Geogeafske restrikcije unutar EU kao carinske unije protuzakonite su i Apple je već naplaćao štogod kazni, ali i dalje tjera svoje.
25.07.2020 | 15:01
Ne mogu ovi njih toliko kazniti koliko oni mogu platiti.
28.07.2020 | 10:08
Odgovorili su dajemoguce naruciti MBP s hrvatskom tastaturom.
Vjerujem da je i dostava moguca.
“The croatian keyboard on the macbook is unfortunately not in stock, we are happy to order it for you. the delivery time is currently between 4-8 weeks. at a special order a deposit of at least 20% is required.”
30.07.2020 | 13:10
Haha, ovo se zanimljivo razvija! Tko ti je to dogovorio službeni Apple u Njemačkoj ili neki njihov reseller?
Moderatori: Bertone

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 11 sati, 14 minuta
  • drlovric: Za sta ti konkretno mirroring sluzi? Ja mu nisam nasao primjenu :/
  • stefanjos: affinty na popustu 50%. ja sam si uzeo novu licensu. do sada sam bio na v1
  • stefanjos: tako da, meni je to top feature
  • stefanjos: ja imam australski app store i iphone mirroring koristim svaki dan
  • drlovric: To ces probati jednom i nikad vise. Nema razloga za biti razocaran :)
  • Zdravac: - NIJE :/
  • Zdravac: Jel proradio iPhone Mirroring? :)
  • Yonkis: iOS 18.1.1 / macOS Sequoia 15.1.1 [link]
  • kupus: pretpostavljam da to ide meni, znaci fino radi.
  • kupus: hahaha
  • drlovric: Znas kako lijepo klepece. Mozes i mijenjati zvuk. Merak pravi ????????
  • kupus: svejedno hvala smayoo
  • smayoo: Ma nemoj me zajebavat... :D
  • drlovric: Prekrasna aplikacija ako zelite zvuk fancy mehanicke tipkovnice :) [link]
  • drlovric: I ja to ocekujem. Na proljece cu u USA i iskreno se nadam da ce izaci do tada. Da donesem makar dva komada :)
  • Borisone: Osim ako nisi na ti s Tim Cookom, najbliže nagađanju kada je: [link]
  • VanjusOS: zna li netko, hoće li izaći uskoro Air sa M4 čipom?
  • smayoo: Pokušao sam, ali sam odustao kad me zavrtio u krug s registracijom i sign-inom na Epic games. Najprije kaže da može iskoristiti moj AppleID, kad napravi login preko AppleID i kažem da ne želim pokazati svoj AppleID onda me opet svejedno traži login. Tako da... sorry, ne bih.
  • kupus: hvala
  • kupus: moze li netko probat ovaj besplatan virtualan masterpiece na m macovima? [link]
  • ping: @drlovric imaš besplatne konvertere na netu pdf to excel ili konvertiraj u jpeg pa potrazi online free konverter ocr to excel
  • drlovric: nemam Acrobat....smo PDF Exprt i Wondershare.... Raspadne se na oba
  • drlovric: Daj mi mail na poruku pls, pa da ti posaljem....a kakav Pentagon, prosla su ta vremena, glupost neka :)
  • Zdravac: negdje ju uploadaj, pošalji mi link pa ak hoćeš, da vidimo kak će ispasti (osim ako nisu neke secret Pentagon pi*darije :)
  • Zdravac: @drlovric - "export to excel" ?! Adobe acrobat
  • drlovric: Imam fakturu u PDF, htio bih od nje napraviti Excel file. Sta da radim? :)
  • mariolino1971: Pozdrav. Pokušavam poslati oglas no stalno dobivam poruku 413 Request Entity Too Large. U čemu je problem?
  • kupus: UK korisnici vs Apple [link]
  • Yonkis: Jeste li znali da se iPhone sam reboota ako nije otključan u 72 sata? [link]
  • Yonkis: jeste čitali komentare na [link]
  • Ender: takodje zainteresovan za neki IPTV, predlog moze u PM.
  • cariblanco: Ako hočeš ja ti svog "provajdera" kojeg koristim 4-5 godina, pošaljem na pp ?
  • cariblanco: Kako veli Zdravac dobar iptv za 10 E i imaš sve i gdjedaš od kud hočeš. Meni je to jako važno pošto puno putujem, trebam samo dobar net i mirna bosna
  • drlovric: Moj Telemach nema Arene vec Sport Klubove....ali postoji kabelska u zgradi koja ima Arene, preko koaksijalnog kabela.... Pa sam se tehnloski vratio deteljece unatrag. Ali radi evo :)
  • Zdravac: Ali to je paket ex yu kanala, nema samo sport vec sve
  • Zdravac: Kvalitetni, koji mogu preporučiti 10 eur/mj
  • Zdravac: Ima, iptv
  • kupus: hometv to go ili kako već
  • kupus: znači ide i eronet aplikacija
  • kupus: u bih prava ima arenasport ako se ne varam
  • drlovric: Jel ima neki nacin da se HNL Supersport liga gleda online? Neki app? Streaming? Iptv?
  • cariblanco: Prošlo iz petog pokušaja...bit će da je Riba na suhom ;)
  • cariblanco: Zašto mi neće primiti odgovor o ogulinskom zelju...klikam tri puta i ništa, a regan sam ?
  • Riba: Ali vjerojatno je ista prica kao i sa Studion.
  • drlovric: Raskopali su novig Minija. Izmjenjiv je disk. Vjerojatno radi njihove SKU ustede, ne radi korisnika. Uglavnom nije zalemljen.
  • kupus: nije, to je isto kao i apple.hr
  • zvone: Imaju apple.hu. Valjda je to istyle.
  • kupus: samo hoće li ti htjet prodat minija s 256gb storagea, to je pravo pitanje :P :)
  • kupus: a imaš i našeg dpasarica s foruma, pa se njemu javi. vjerujem da ti može složiti konkurentnu cijenu
  • kupus: imaš translate u browseru, čak i u firefoxu od ne toliko davno

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

damir1, drlovric, m@xym, Riba, robee, Anonimci (355)

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Komentari

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 1.34 Seconds

Provided by iJoomla SEO