15.01.2020 | 13:36
Budući da sam i sam u fazi razmišljanja o kupnji 16" MBP-a, a ponukan ovom raspravom išao sam malo pogledati cijene i na njemačkom Apple storeu. I cijene su iste kao i u ovom McSharku, što je bilo i za očekivati. Jedina iznimka je što u Njemačkoj nije moguće naručiti hrvatsku tipkovnicu po defaultu. Stoga sam zamolio prijatelja koji živi u Münchenu da ode u Apple Store, pa je tamo razgovarao s prodavačem, a kasnije i sa sales službom. I rekli su mu da je moguće naručiti klasičnu njemačku tipkovnicu, a onda oni stave napomenu na tu narudžbu i sami zamijene tipkovnicu prilikom dolaska kompjutera, jer imaju na lageru hrvatskih tipkovnica. Navodno ne bi ništa chargali. No druga stvar mi je bila zanimljivija. Rekao sam mu da ih pita je li moguće kupiti računalo bez poreza, budući da mi je firma u EU VIES poreznoj bazi. I na žalost to nije moguće. Nisam najbolje shvatio razlog, ali ne može.
Kad se sve zbroji i oduzme meni je puno skuplja opcija kupovati izvan Hrvatske, upravo zbog tog PDV-a. Evo razlike u cijeni za model koji gledam (top model, izuzev što sam stavio 32 GB RAM-a i 1TB SSD):
aut/njem cijena s PDV-om: 29.740,60 kn
iStyle cijena s PDV-om: 34532,00 kn, što znači da je cijena u iStyleu bez PDV-a 27.625,00 kn. Naravno, ako bih uzimao onda bih svakako kupio preko Kreativnog odjela, ali ovo je čisto za ilustraciju. Znači, za poslovne korisnike je Hrvatska jedina opcija... a vjerujem kako bi i dosta privatnih korisnika moglo pronaći nekog poznanika s firmom koja bi mogla to uzeti u svoja osnovna sredstva i time si smanjiti značajnu stavku prilikom kupnje.