iMac 27 (2010) ne radi
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

iMac 27 (2010) ne radi

10.05.2020 | 14:36
Imam problem s iMac-om, radi se o 27-Inch i7 2.93 (Mid-2010) modelu. Nije nas bilo u Zg od potresa, i danas sam konačno krenuo slagati stvari po stanu. Uštekao sam strujnu letvu u struju i otišao sam nešto raditi, nisam palio stroj. Nakon 2-3 minute se čuo prasak i izbacila je sklopka. Nisam skužio što je uzrokovalo ispad sklopke, činilo mi se da sve radi, tek sam naknadno skužio da ne mogu upaliti iMac.

Znam da se radi o starijem mac-u, ali bio je itekako upotrebljiv za dizajn jer je bio nadograđen do kraja, 2 ssd-a, i7, 16GB rama. Budući da sam ga koristio kao monitor za Mac Pro u target modu, da li je moguće (ako pretpostavim da je riknula matična, a ekran je ispravan) koristiti ga kao obični 27 cinema display?

Jel ima itko od vas neki prijedlog što da radim prije nego ga idući tjedan pošaljem u RAM servis da pogledaju jel ima što preživjelo u njemu? Nadam se da je ssd živ, imam CS6 licencu na njemu...

EDIT: pretpostavljam da je riknulo napajanje.
10.05.2020 | 17:12
Samo servis,nema potrebe da ga ti otvaras ako nisi strucan.
10.05.2020 | 17:25
95% da je napajanje.
10.05.2020 | 17:39
Saint, nemaš brige, apsolutno sam nekompetentan za otvaranje iMaca
Davore, jel se može imac koristiti kao dumb display ako rikne matična, a složi se napajanje, jel ima neki hack? Tražim po netu ali ne uspjevam ništa naći, a mislim da sam negdje to vidio.
18.05.2020 | 21:33
Samo da javim da je bilo napajanje, idem sutra u ram servis po njega. Novo (polovno) napajanje i čišćenje stroja sveukupno 970kn.
Nek poživi još malo
18.05.2020 | 22:00
Uh, dobro da nije bila matična. Jesu dali barem kakvu garanciju?

Pokušaj kupiti neku kvalitetniju letvu sa prednaponskom zaštitom.
18.05.2020 | 22:11
Prenaponska. Bez "d". Jer zaštita nije "pred" (ispred) naponom, nego je zaštita od "pre"(velikog) napona.
Nažalost, kupovanje kvalitetnije letve s prenaponskom zaštitom je bačen novac ako uzemljenje instalacije nije dobro. A ako je instalacija nulovana (tj. ako nema zasebnog vodiča zaštitnog uzemljenja) potpuno je beskorisna...
18.05.2020 | 22:39
Stroj je uvijek uštekan u apc letvu sa zaštitom, planirao sam čak uzeti eaton ups za njega i ostale strojeve, a stan je relativno novogradnja (2008.), tako da je instalacija ok. Garancija na novo (staro) napajanje je 30 dana. Ponadao sam se da je samo neki kondenzator u pitanju, ali su mi rekli da bi kopanje po napajanju i traženje kvara vjerojatno koštalo više. U toj cijeni od 970kn, 250 kn je čišćenje stroja od prašine, tako da me popravak nije koštao više nego da sam napajanje uzimao na npr. e-bayu...
18.05.2020 | 22:44
Hvala na ispravku, ali ne vjerujem da su radili kuću ili zgradu bez pravilne instalacije uzemljenja. Ne bi li to elektra trebala provjeriti prije ugradnje ure na novom objektu? I onda dati dozvolu, pitam, zanima me jer se u to baš ne razumijem.
18.05.2020 | 23:24
Do ranih osamdesetih u kućama i stanovima nije bilo uobičajeno raditi odvojeno uzemljenje, instalacija je bila nulovana (tzv. TN-C sustav zaštite od napona dodira). Zadnjih 30 i nešto godina to se radi (tzv. TN-S ili TN-C-S) upravo zato da otpor uzemljenja ne mora biti odličan, nego da i s lošim uzemljenjem ljudi budu zaštićeni od električnog udara. Ali za prenaponsku zaštitu otpor uzemljenja mora biti odličan.

U konkretnim brojkama, otpor uzemljenja kod starinske, nulovane instalacije morao bi biti manji od 3,2Ω da bi neka utičnica u kući bila uvijek sigurna, u smislu da eventualni proboj napona na kućište neće nekog ubiti (jer će struja kvara u tom slučaju biti dovoljno velika da izbije osigurač, a da napon na kućištu uređaja ne premaši granicu smrtne opasnosti od 50 V). Ali prenaponska zaštita na krajnjoj utičnici ne može raditi pouzdano jer se prenapon tipično javlja i na nuli, a ne samo na fazi.

Kod moderne instalacije s odvojenim uzemljenjem može se koristiti (i koristi se) tzv. "FID" sklopka (službeno: zaštitni uređaj diferencijalne struje ili na engleskom residual current device) koja izbije čim razlika između struje faze i struje nule premaši 0,03A. A to znači da otpor uzemljenja mora biti manji od 1666Ω. Dakle i s vrlo lošim uzemljenjem, ljudi su sigurni od strujnog udara (pod pretpostavkom da je "FID" sklopka na instalaciji funkcionalna i pouzdana). Ali nažalost prenaponska zaštita na krajnjoj utičnici neće raditi efikasno ako je uzemljenje veće od nekoliko ohma.

Općenito, kvalitetna prenaponska zaštita izvodi se na glavnoj razvodnoj ploči kuće, odnosno na glavnom razvodnom ormaru (stambene) zgrade. Korištenje prenaponske zaštite igdje dublje na podrazvodu, a osobito na krajnjoj utičnici, ima tzv. efekt "svete vodice" - upitno je da li je od koristi, ali sigurno ne škodi pa eto...

Elektra već najmanje 30 godina ne provjerava instalaciju prije ugradnje brojila, nego je, u slučaju novogradnje, provjerava ovlaštena firma te je taj zapisnik o ispitivanju jedan od nužnih dokumenata na tehničkom pregledu, dakle nužan za izdavanje uporabne dozvole, a onda i HEP zahtijeva uporabnu dozvolu za trajno priključenje.

Ali, kako sam to ranije napisao, predmet ispitivanja je sigurnost od napona dodira. Pouzdanost prorade prenaponske zaštite nije tu bitna.
18.05.2020 | 23:29
Hvala na informaciji
18.05.2020 | 23:36
Zanimalo me jer sam prošle godine na kući dao mijenjati staro brojilo, u novo, digitalno i dvotarifno (prvenstveno sam htio dvotarifno), te sam dao zamijeniti stari ormarić sa osiguračima za novi, sa sklopkama. Podsjetio me naziv "fidovka", jer sam je zaboravio kupiti kako mi je ekektričar napisao, te sam po nju morao ići posebno.

To je valjda to, struja je "grdi svat", ne volim imati s njom previše veze.
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 10 sati, 48 minuta
  • drlovric: Za sta ti konkretno mirroring sluzi? Ja mu nisam nasao primjenu :/
  • stefanjos: affinty na popustu 50%. ja sam si uzeo novu licensu. do sada sam bio na v1
  • stefanjos: tako da, meni je to top feature
  • stefanjos: ja imam australski app store i iphone mirroring koristim svaki dan
  • drlovric: To ces probati jednom i nikad vise. Nema razloga za biti razocaran :)
  • Zdravac: - NIJE :/
  • Zdravac: Jel proradio iPhone Mirroring? :)
  • Yonkis: iOS 18.1.1 / macOS Sequoia 15.1.1 [link]
  • kupus: pretpostavljam da to ide meni, znaci fino radi.
  • kupus: hahaha
  • drlovric: Znas kako lijepo klepece. Mozes i mijenjati zvuk. Merak pravi ????????
  • kupus: svejedno hvala smayoo
  • smayoo: Ma nemoj me zajebavat... :D
  • drlovric: Prekrasna aplikacija ako zelite zvuk fancy mehanicke tipkovnice :) [link]
  • drlovric: I ja to ocekujem. Na proljece cu u USA i iskreno se nadam da ce izaci do tada. Da donesem makar dva komada :)
  • Borisone: Osim ako nisi na ti s Tim Cookom, najbliže nagađanju kada je: [link]
  • VanjusOS: zna li netko, hoće li izaći uskoro Air sa M4 čipom?
  • smayoo: Pokušao sam, ali sam odustao kad me zavrtio u krug s registracijom i sign-inom na Epic games. Najprije kaže da može iskoristiti moj AppleID, kad napravi login preko AppleID i kažem da ne želim pokazati svoj AppleID onda me opet svejedno traži login. Tako da... sorry, ne bih.
  • kupus: hvala
  • kupus: moze li netko probat ovaj besplatan virtualan masterpiece na m macovima? [link]
  • ping: @drlovric imaš besplatne konvertere na netu pdf to excel ili konvertiraj u jpeg pa potrazi online free konverter ocr to excel
  • drlovric: nemam Acrobat....smo PDF Exprt i Wondershare.... Raspadne se na oba
  • drlovric: Daj mi mail na poruku pls, pa da ti posaljem....a kakav Pentagon, prosla su ta vremena, glupost neka :)
  • Zdravac: negdje ju uploadaj, pošalji mi link pa ak hoćeš, da vidimo kak će ispasti (osim ako nisu neke secret Pentagon pi*darije :)
  • Zdravac: @drlovric - "export to excel" ?! Adobe acrobat
  • drlovric: Imam fakturu u PDF, htio bih od nje napraviti Excel file. Sta da radim? :)
  • mariolino1971: Pozdrav. Pokušavam poslati oglas no stalno dobivam poruku 413 Request Entity Too Large. U čemu je problem?
  • kupus: UK korisnici vs Apple [link]
  • Yonkis: Jeste li znali da se iPhone sam reboota ako nije otključan u 72 sata? [link]
  • Yonkis: jeste čitali komentare na [link]
  • Ender: takodje zainteresovan za neki IPTV, predlog moze u PM.
  • cariblanco: Ako hočeš ja ti svog "provajdera" kojeg koristim 4-5 godina, pošaljem na pp ?
  • cariblanco: Kako veli Zdravac dobar iptv za 10 E i imaš sve i gdjedaš od kud hočeš. Meni je to jako važno pošto puno putujem, trebam samo dobar net i mirna bosna
  • drlovric: Moj Telemach nema Arene vec Sport Klubove....ali postoji kabelska u zgradi koja ima Arene, preko koaksijalnog kabela.... Pa sam se tehnloski vratio deteljece unatrag. Ali radi evo :)
  • Zdravac: Ali to je paket ex yu kanala, nema samo sport vec sve
  • Zdravac: Kvalitetni, koji mogu preporučiti 10 eur/mj
  • Zdravac: Ima, iptv
  • kupus: hometv to go ili kako već
  • kupus: znači ide i eronet aplikacija
  • kupus: u bih prava ima arenasport ako se ne varam
  • drlovric: Jel ima neki nacin da se HNL Supersport liga gleda online? Neki app? Streaming? Iptv?
  • cariblanco: Prošlo iz petog pokušaja...bit će da je Riba na suhom ;)
  • cariblanco: Zašto mi neće primiti odgovor o ogulinskom zelju...klikam tri puta i ništa, a regan sam ?
  • Riba: Ali vjerojatno je ista prica kao i sa Studion.
  • drlovric: Raskopali su novig Minija. Izmjenjiv je disk. Vjerojatno radi njihove SKU ustede, ne radi korisnika. Uglavnom nije zalemljen.
  • kupus: nije, to je isto kao i apple.hr
  • zvone: Imaju apple.hu. Valjda je to istyle.
  • kupus: samo hoće li ti htjet prodat minija s 256gb storagea, to je pravo pitanje :P :)
  • kupus: a imaš i našeg dpasarica s foruma, pa se njemu javi. vjerujem da ti može složiti konkurentnu cijenu
  • kupus: imaš translate u browseru, čak i u firefoxu od ne toliko davno

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Komentari

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 1.10 Seconds

Provided by iJoomla SEO