Kako pripremit Macbook za prodaju?
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Kako pripremit Macbook za prodaju?

28.06.2020 | 02:00
Prodajem svoj Macbook Pro 13"... htio bih obrisati sve s njega, ali da ostane recovery OS na njemu. Zelim da kad ga netko kupi da ima isti prikaz kao da ga prvi put pali. Strah me format SSD da ne obrisem i recovery. Nikad nisam radio clean install na Appleu pa bh molio ako moze savjet kako da to napravim.

Zahvaljujem svima!
28.06.2020 | 02:53
Kada uđeš u Recovery particiju, iz nje možeš pomoću Disk Utility alata formatirati particiju na kojoj je macOS sada. Nakon toga odeš na opciju "Install macOS" i staviš gore sistem "od nule". Naravno, moraš biti povezan na net jer će skidati instaliciju od oko 4-5 GB. Ako imaš adapter za Ethernet, toplo preporučujem da to radiš tim putem, a ne bežično.

Alternativa je da sada, dok ti je OS gore još aktivan, s DiskMaker X programom napraviš bootabilnu macOS instalaciju na USB memoriju. Kod inicijalizacije sistema od nule, on bi trebao postaviti i Recovery particiju. No, preporučujem da kreneš prvim putem, trebalo bi biti brže.
28.06.2020 | 08:21
I kad instalacija napokon dođe do "Welcome" ekrana, jednostavno ga ugasiš, a kupac će kad ga ponovno upali početi sa unosom svojih regionalnih i osobnih postavki - isto kao da je novi, iz kutije.

Sretna prodaja!
28.06.2020 | 08:26
Možda smo zaboravili na NAJBITNIJU stvar - prije formatiranja diska OBAVEZNO odjavi Mac-a sa iCloud računa, te OBAVEZNO sa njega obriši i sve ostale račune, kao što su primjerice Google, Mail, Yahoo, OneDrive, Dropbox i sl.

Ostalo napraviš kao što je savjetovao dpasaric.
28.06.2020 | 10:15
Kaj nije najjednostavnije kreirati novog admin usera, ulogirati se u njega i onda od tamo obrisati ovog postojećeg?
28.06.2020 | 12:46
Djuro genijalac kaže:
Kaj nije najjednostavnije kreirati novog admin usera, ulogirati se u njega i onda od tamo obrisati ovog postojećeg?

Je, ali nije isto, i neće Mac izgledati "kao kupljen". Također, taj novi admin neće imati iste oznake kao izvorni admin, to je rijetko problem, ali može biti kod nekih loše pisanih skripti.
  • Dijete
  • Posjetitelj
29.06.2020 | 02:14
Obrisi fajl /var/db/.AppleSetupDone

I prilikom sljedeceg boota, krenut ce “Welcome” setup kao kod prvog paljenja.

Prije tog pocisti i obrisi usere.. Sve to mozes napravit u recovery terminalu, brisanje grupa, users i na kraju ovog filea..
29.06.2020 | 09:20
Dijete, ispričavam se na intervenciji. Vjerujem da nemaš zlu namjeru, ali drugi koji bi tvoj savjet (kojeg sam obrisao) koristili - mogli bi imati.
  • Dijete
  • Posjetitelj
29.06.2020 | 16:14
smayoo kaže:
Dijete, ispričavam se na intervenciji. Vjerujem da nemaš zlu namjeru, ali drugi koji bi tvoj savjet (kojeg sam obrisao) koristili - mogli bi imati.

ma sve 5, sam ti interveniraj.. bar me dovedes u red kad autopilot preuzme tastaturu...

Ja im sa svakom novom iteracijom OSa pisem isti mejl da je vrijeme da to rijese na drugaciji nacin, ili barem promijene naziv datoteke jer je /var/db/.AppleSetupDone montipajtonovski apsurdan za naoko siguran OS...

p.s. izadjite na izbore... i sretno
29.06.2020 | 17:11
drpongra75 kaže:
Možda smo zaboravili na NAJBITNIJU stvar - prije formatiranja diska OBAVEZNO odjavi Mac-a sa iCloud računa, te OBAVEZNO sa njega obriši i sve ostale račune, kao što su primjerice Google, Mail, Yahoo, OneDrive, Dropbox i sl.

Apsolutno, kao sto i sluzbene stranice savjetuju

support.apple.com/en-us/HT201065
30.06.2020 | 05:30
Hvala svima na pomoci!
Doso sam do zadnjeg koraka da obrisem disk ali mi ne nudi opciju da se dis obrise, opcija je siva. Sta nmogu napravit u tom slucaju?
30.06.2020 | 07:57
Koji Mac je ubpitanju, i koji OS?

Da li si ga digao sa Command-R i ušao u Disk utility?
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 11 sati, 26 minuta
  • drlovric: Za sta ti konkretno mirroring sluzi? Ja mu nisam nasao primjenu :/
  • stefanjos: affinty na popustu 50%. ja sam si uzeo novu licensu. do sada sam bio na v1
  • stefanjos: tako da, meni je to top feature
  • stefanjos: ja imam australski app store i iphone mirroring koristim svaki dan
  • drlovric: To ces probati jednom i nikad vise. Nema razloga za biti razocaran :)
  • Zdravac: - NIJE :/
  • Zdravac: Jel proradio iPhone Mirroring? :)
  • Yonkis: iOS 18.1.1 / macOS Sequoia 15.1.1 [link]
  • kupus: pretpostavljam da to ide meni, znaci fino radi.
  • kupus: hahaha
  • drlovric: Znas kako lijepo klepece. Mozes i mijenjati zvuk. Merak pravi ????????
  • kupus: svejedno hvala smayoo
  • smayoo: Ma nemoj me zajebavat... :D
  • drlovric: Prekrasna aplikacija ako zelite zvuk fancy mehanicke tipkovnice :) [link]
  • drlovric: I ja to ocekujem. Na proljece cu u USA i iskreno se nadam da ce izaci do tada. Da donesem makar dva komada :)
  • Borisone: Osim ako nisi na ti s Tim Cookom, najbliže nagađanju kada je: [link]
  • VanjusOS: zna li netko, hoće li izaći uskoro Air sa M4 čipom?
  • smayoo: Pokušao sam, ali sam odustao kad me zavrtio u krug s registracijom i sign-inom na Epic games. Najprije kaže da može iskoristiti moj AppleID, kad napravi login preko AppleID i kažem da ne želim pokazati svoj AppleID onda me opet svejedno traži login. Tako da... sorry, ne bih.
  • kupus: hvala
  • kupus: moze li netko probat ovaj besplatan virtualan masterpiece na m macovima? [link]
  • ping: @drlovric imaš besplatne konvertere na netu pdf to excel ili konvertiraj u jpeg pa potrazi online free konverter ocr to excel
  • drlovric: nemam Acrobat....smo PDF Exprt i Wondershare.... Raspadne se na oba
  • drlovric: Daj mi mail na poruku pls, pa da ti posaljem....a kakav Pentagon, prosla su ta vremena, glupost neka :)
  • Zdravac: negdje ju uploadaj, pošalji mi link pa ak hoćeš, da vidimo kak će ispasti (osim ako nisu neke secret Pentagon pi*darije :)
  • Zdravac: @drlovric - "export to excel" ?! Adobe acrobat
  • drlovric: Imam fakturu u PDF, htio bih od nje napraviti Excel file. Sta da radim? :)
  • mariolino1971: Pozdrav. Pokušavam poslati oglas no stalno dobivam poruku 413 Request Entity Too Large. U čemu je problem?
  • kupus: UK korisnici vs Apple [link]
  • Yonkis: Jeste li znali da se iPhone sam reboota ako nije otključan u 72 sata? [link]
  • Yonkis: jeste čitali komentare na [link]
  • Ender: takodje zainteresovan za neki IPTV, predlog moze u PM.
  • cariblanco: Ako hočeš ja ti svog "provajdera" kojeg koristim 4-5 godina, pošaljem na pp ?
  • cariblanco: Kako veli Zdravac dobar iptv za 10 E i imaš sve i gdjedaš od kud hočeš. Meni je to jako važno pošto puno putujem, trebam samo dobar net i mirna bosna
  • drlovric: Moj Telemach nema Arene vec Sport Klubove....ali postoji kabelska u zgradi koja ima Arene, preko koaksijalnog kabela.... Pa sam se tehnloski vratio deteljece unatrag. Ali radi evo :)
  • Zdravac: Ali to je paket ex yu kanala, nema samo sport vec sve
  • Zdravac: Kvalitetni, koji mogu preporučiti 10 eur/mj
  • Zdravac: Ima, iptv
  • kupus: hometv to go ili kako već
  • kupus: znači ide i eronet aplikacija
  • kupus: u bih prava ima arenasport ako se ne varam
  • drlovric: Jel ima neki nacin da se HNL Supersport liga gleda online? Neki app? Streaming? Iptv?
  • cariblanco: Prošlo iz petog pokušaja...bit će da je Riba na suhom ;)
  • cariblanco: Zašto mi neće primiti odgovor o ogulinskom zelju...klikam tri puta i ništa, a regan sam ?
  • Riba: Ali vjerojatno je ista prica kao i sa Studion.
  • drlovric: Raskopali su novig Minija. Izmjenjiv je disk. Vjerojatno radi njihove SKU ustede, ne radi korisnika. Uglavnom nije zalemljen.
  • kupus: nije, to je isto kao i apple.hr
  • zvone: Imaju apple.hu. Valjda je to istyle.
  • kupus: samo hoće li ti htjet prodat minija s 256gb storagea, to je pravo pitanje :P :)
  • kupus: a imaš i našeg dpasarica s foruma, pa se njemu javi. vjerujem da ti može složiti konkurentnu cijenu
  • kupus: imaš translate u browseru, čak i u firefoxu od ne toliko davno

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Air, baka, Ender, m@xym, pontmax1, Riba, robee, VanjusOS, Anonimci (469)

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Komentari

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 1.14 Seconds

Provided by iJoomla SEO