12.08.2020 | 23:49
Nisam shvatio.
Što znači "dosta koristim bez tipkovnice pa da mi je svugdi jednako sve"?
Prvo, Croatian layout na Macu je QWERTY, dakle zamijenjena su mjesta Y i Z
Dalje:
Tipka lijevo od 1 je na German layoutu ^ (grave accent) i º (znak za stupanj), a na Croatian layoutu je “ i ” (dupli navodnici otvoren i zatvoren)
shift+3 je na German layoutu §, a na Croatian je #
shift+7 je na German /, a na Croatian je '
prva tipka desno od nule je na German ß, a na Croatian je /
druga tipka desno od nule je na German za akcentiranje (´ i `), a na Croatian je + i *
prva tipka desno od P je na German ü, a na Croatian je š
druga tipka desno od P je na German + i *, a na Croatian je đ
prva tipka desno od L je ö / č
druga tipka desno od L je ä / ć
treća tipka desno od L je # i ', a na Croatian je ž
Na njemačkoj tipkovnici je @ označen na L (dakle alt+L), a na Croatian je na alt+2
€ je označen na alt+E, a na Croatian je na alt+shift+5
[, ], {, }, \ i | na German layoutu
nisu na tipkama označeni, a nalaze se inače na alt+5 do alt+9 ([]|{}) i alt+shift+7 (\), a na Croatian layoutu
također nisu označeni a nalaze se na alt+š i alt+đ ([]), alt+Š i alt+Đ ({}), alt+ž (\) i alt+Ž (|). Dakle, na Croatian layoutu su smješteni kao na američkom, samo uz alt tipku, što je po mom sudu (ne programiram puno, ali svojedobno jesam, dosta) puno bolje i praktičnije od onog triper-rasporeda na PC hrvatskim tipkovnicama.
CroatianPC layout je promijenjen od macOS 10.15 (ako se dobro sjećam, ili čak od 10.14), a to ne znam točno jer sam ja na 10.13 još uvijek. Navodno su sve one alt+ kombinacije uskladili s HR PC layoutom s windowsa i linuxa. Kod mene je razlika u odnosu na Croatian layout samo u poziciji Y i Z te / i ' (/ je na shift+7, a ' je desno od nule).