29.12.2020 | 21:36
Pozdrav, imam iMac 27’’ iz 2011, 3,4GHz i7, 500GB SSD, 32 GB ram i još uvijek original 2GB Radeon HD 6970M. Kad sam ga kupio nije bio baš nešto korišten, ali od kad je kod mene, svakih cca 18 mjeseci ide na preventivno čišćenje i stavljam novu termalnu pastu na GPU. Istina je da ta serija ima problema s grafičkom i treba je izbjegavati.
Drugi problem je što iako imam najjači GPU koji se dao kupit za taj iMac i dalje nemam podršku za Metal i zbog toga je moguće instalirati High Sierru kao zadnji stabilni OS. Pišem “stabilni” jer postoje svakakvi patchevi i modifikacije pomoću kojih se ti stariji Macovi daju dignut i na Big Sur, ali logično je očekivati probleme i nestabilnost OS-a. Mnoge nove aplikacije, čak i novije verzije postojećih zahtjevaju Metal supported GPU i OSX, tako da 2011 iMac 2011 nikako nije opcija, pogotovo ne za CAD ili bilo kakav grafički posao.
Probao sam npr. Messenger for Mac i Whatsapp appove, uopće se ne pokrenu zbog prestarog OS-a, kamoli onda ove ozbiljnije stvari
Osim ako si savršeno zadovoljan sa Adobe CS6, uzmi nešto novije
M1 je svojevrsna revolucija, jest da je novo na tržištu, ali s tim nećeš fulati. Koliko sam shvatio taj M1 je projektil, rastura benchmarkove, jedino uređaji u kojima dolaze još moraju položiti test vremena