03.01.2021 | 19:16
Pozdrav svima,
Kao sto mi username govori, sto se tice Macova sam potpuno neuk, ali mi se bliska osoba muci sa mid 2012 Macbook Proom (Macbook Pro 9,2), pa me zanima da li bi ga se isplatilo upgradeati?
Glavni se problemi manifestiraju u sporom podizanju operativnog sustava i generalnoj sporosti pokretanja programa.
Malo sam progooglao i cini mi se da bi se ugradjeni disk relativno jednostavno mogao zamijeniti SATA SSDom, a i koliko vidim, RAM je lako zamjenjiv. U principu, zamijenio bih postojece stickove RAMa od 2GB sa necim sto nadjem, vjerojatno od 4GB i stavio bih Samsungov SSD. Sve zajedno bi to bilo oko 800-1000 kn, ovisno o kolicini RAMa. Da li to ima smisla i hoce li to laptopu udahnuti novi zivot za jos godinu ili dvije? Macbook se koristi za studentske stvari, znaci nista prezahtjevno. Na njemu je zadnja podrzana verzija OSa (Catalina).
Da li sam u pravu ako iz mog brzog istrazivanja mislim da se ugradjeni disk moze jednostavno klonirati vec postojecim utilityjem u OSu i onda samo zamijeniti SSDom? Znam da jednom davno Mac OS nije podrzavao TRIM, ali mislim da je to sada rijeseno?
Vidim da na forumu ima tema sa iskustvima korisnika sa raznim proizvodjacima RAMa pa cu to malo pregledati prije kupnje. Da li je istina da bi, iako Apple navodi kao maksimalnu kolicinu memorije 8GB trebao raditi i sa 16GB?