11.01.2021 | 19:02
Vec sam negdje na forumu pisao o ovome pa evo da ponovim:
Apple ne mijenja samu bateriju jer je baterija zaljepljena za top case i skidanje same baterije predstavlja rizik za samog servisera sto je out-of-the-question s apple-ove strane, pa makar taj rizik bio i 0.1% (zapravo znamo mi svi da njih boli k za servisere, pogotovo iz AASP-a, ali to je sluzbena prica pa nek im bude).
Ako ti neki servis nudi zamjenu same baterije, to nije ovlasteni servis ili ako je, tu uslugu nude mimo apple-a (iako to zapravo po njihovom ugovor s apple-om ne bi smjeli, ali necemo sad u tom smjeru). Samo da pojasnim ovo nije napad na 3rd party servise, stovise podupirem ih (naravno ovisi o kvatiteti servisa i dijelova koje koriste) i uvijek bi ih preporucio prve ako razlika u cijeni nije zanemariva u odnosu na AASP i originalne dijelove. Ovo je samo objasnjenje sluzbene Apple-ove politike.
Buduci su baterije potrosne Apple shvaca da ne moze traziti punu cijenu za cijeli top case ako nekome treba samo zamjena baterije. Stoga apple u svom sustavu ima 2 "virtualna proizvoda" za taj top-case.
Prvi je normalni Top-Case sa punom cijenom top casea, drugi je Top-Case (Battery) sa cijenom samo baterije.
Cijene ti ne mogu reci jer ne znam koje cijene drze AASP-ovi u hrvatskoj, jer ipak cijenu odredjuju oni sami, Apple definira samo preporucenu cijenu.
Ne radim za Apple vec neko vrijeme pa ti mogu samo reci zadnje cijene koje znam cisto za referencu.
Apple trazi za Top-Case (Battery) cca. €200, a za 'normalni' Top-Case traze oko €550. Mislim da isto vrijedi i za vecinu AASP-ova u zemalja zapadne europe di i sam Apple nudi servis direktno, jer zbog konkurentnosti ne mogu dignuti cijenu (to je Apple-ova preporucena cijena i oni imaju neki svoj rabat). Hrvatska je nazalost posebna prica.
BTW. Vazno je i napomenuti da Top-Case (Battery) mozes dobiti jedino ako je baterija neispravna ili potrosena, ne mozes npr. doci s 'baterija mi je pala na 90%, ja bi to zamijenio', tj. mozes ali onda ide puna cijena za Top-Case. Znaci jedino ako sluzbena dijagnostika pokaze failed ili consumed (ali mislim da u tvom slucaju to ne bi trebao biti problem).
BTW. BTW. Buduci da je 2017 model u pitanju, ja bi iskreno preporucio da ides na opciju Top-Case (Battery) ako je moguce, tj. ako razlika u cijeni nije drasticna. Ali svakako pazi da serviser koji bi radio posa ima samo vrhunske preporuke (netko kao JM Elektronika - osobno ne znam covjeka i nisam nikad radio s njim ali samo referiram na preporuke koje covjek uziva ovdje na forumu).