Problem sa pokretanjem vanjskog diska
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Problem sa pokretanjem vanjskog diska

25.02.2021 | 11:45
Nakon updatea MBP na Big Sur (možda je slučajno) ne radi vanjski disk (WD My Passport). Lampica na njemu treperi kao kad je bio OK. Disk je NTFS, koristim Paragon soft i koristim ga i na PC-ju. Na PC-iju ga vidi kao RAW.
Nakon Running First Aid dobijem poruku: Problems were found with the partition which might prevent booting.
Zbog podataka nebi formatirao.
U prilogu screenovi kako to izgleda.
Hvala na savjetima.

1.jpg

2.jpg

3.jpg
25.02.2021 | 19:37
Ne znam što možeš očekivati da će ti macOS Disk Utility reći o NTFS formatiranoj particiji. Trebao bih jednom vidjeti što kaže za ZDRAVU NTFS particiju koja radi normalno (kad je Paragon instaliran). Ovako, meni bi ta informacija bila kompletno irelevantna.

Najprije se javi Paragon tech supportu i provjeri s njima ima li poznatih problema s Big Surom.

Pretpostavljam da si update Paragona napravio?
25.02.2021 | 21:16
smayoo kaže:
Ne znam što možeš očekivati da će ti macOS Disk Utility reći o NTFS formatiranoj particiji. Trebao bih jednom vidjeti što kaže za ZDRAVU NTFS particiju koja radi normalno (kad je Paragon instaliran). Ovako, meni bi ta informacija bila kompletno irelevantna.

Najprije se javi Paragon tech supportu i provjeri s njima ima li poznatih problema s Big Surom.

Pretpostavljam da si update Paragona napravio?

Da. Moje znanje o Mac OSu je skromno.
Medjutim disk sam probao na drugom Macu i PCiju.
Provjerim sa Paragon tech support. Napravio sam update Paragona.

Hvala
25.02.2021 | 23:45
OK. Disk si probao na drugom Macu i na PC-u. I kakav je rezultat? Radi li na PC-u?

Ako ne radi ni na PC-u, mislim da je prilično uredno pretpostaviti da je krepao. Za WD disk ništa čudno. Baci ga u smeće i kupi drugi, po mogućnosti ne WD.
26.02.2021 | 11:52
Inace, mozda je pametnije (novi) disk formatirati u exFAT koji je nativno citljiv/brisljiv i u Windowsima i na Mac-u jer sam sa tim NTFS driverima za Mac imao losa iskustva (korupcija podataka). Doduse, zadnji put sam to koristio prije 6-7 godina, tako da je moguce da su stvari popravili do sada, no i dalje nekako zazirem od toga. Makar nije ni exFAT bez svojih issuea. Mozda je jos najsigurnije rjesenje nekakav bazicni NAS pa disku pristupati na oba sustava preko mreze.
26.02.2021 | 13:26
Ako nije potrebno imati 4GB velike datoteke, onda niti FAT32 nije loš.

Ako ga na PC-u vidi kao RAW, onda nešto ne štima.
26.02.2021 | 16:18
smayoo kaže:
OK. Disk si probao na drugom Macu i na PC-u. I kakav je rezultat? Radi li na PC-u?

Ako ne radi ni na PC-u, mislim da je prilično uredno pretpostaviti da je krepao. Za WD disk ništa čudno. Baci ga u smeće i kupi drugi, po mogućnosti ne WD.

Ne radi ni na PCiju. Vidi ga kao RAW ali kod pokusaja otvaranja kaze ima neki problem bez ponude formatiranja. Software od WDa kaze da je sve OK
Imamo sam problem i sa jednim Seagateom. Iskreno ne znam koji kupiti a da je pouzdan. Nekad sam koristio Plextor od 120 GB koji jos funkcionira mada je ATA sucelje
26.02.2021 | 16:20
^SuperUnknown^ kaže:
Inace, mozda je pametnije (novi) disk formatirati u exFAT koji je nativno citljiv/brisljiv i u Windowsima i na Mac-u jer sam sa tim NTFS driverima za Mac imao losa iskustva (korupcija podataka). Doduse, zadnji put sam to koristio prije 6-7 godina, tako da je moguce da su stvari popravili do sada, no i dalje nekako zazirem od toga. Makar nije ni exFAT bez svojih issuea. Mozda je jos najsigurnije rjesenje nekakav bazicni NAS pa disku pristupati na oba sustava preko mreze.

Imao sam jos jedan WD koji je bio exFAT. Nekako je bio nestabilan, svaki put kad ga prikljucim u MBP ili PC trazio je ono skeniranje da bi nakon jedne godine poceo pokazivati lose sektore.
Imam NAS ali mi ne odgovara za trenutni potrebe.
26.02.2021 | 16:28
jura22 kaže:
Ako nije potrebno imati 4GB velike datoteke, onda niti FAT32 nije loš.

Ako ga na PC-u vidi kao RAW, onda nešto ne štima.

Imamo video fileove koji seu preko 4GB.
Trenutno pokusavam vratiti podatke sa EaseUS data recovery. Nesto je pronasao ali vjerovatno ce za koji dan zavrsiti .
Ima mnogo godina kad sam za manipulaciju diskovima koristio Partition MAgic ali mislim da se on prestao razvijati na pocetku milenija .
26.02.2021 | 16:46
Nema puno filozofije. Ako ga ne vidi ni PC, disk je krepao. Neće ti, bojim se, biti puno sreće sa spašavanjem podataka. Čim tako sporo čita, to znači da će na kraju barem dio podataka u svakom fajlu biti uništen.

Meni se kao najpouzdaniji HDD-ovi pokazaše Hitachi, a SSDovi SanDisk. Ali slažem se da je to stvar osobnog iskustva. Vjerujem da ima ljudi koji će ovdje napisati da imaju suprotno iskustvo.
27.02.2021 | 13:23
Pokušam vratiti pa kako bude.
SanDisk koristim SSD diskove ali čini mi se da ih je WD kupio pa ne znam dokle ce i oni biti pouzdaniji od drugih
Hvala na odgovorima.
  • Dijete
  • Posjetitelj
27.02.2021 | 14:44
Baci pogled na Testdisk

www.cgsecurity.org/wiki/TestDisk

Meni smrdi kao da mu je samo pratition table zbrcka, a to ovaj rijesi brzo...
27.02.2021 | 18:43
S obzirom da mu je First Aid već to "popravio", vjerojatno je prekasno.

Da, tek sad vidim, čudna je kombinacija GUID partition map i NTFS format particije. Otkud je to ispalo?
  • Dijete
  • Posjetitelj
27.02.2021 | 23:02
Nema veze kaj je DU “popravio”
Nazalost i DU i windows automatic repair naprave vise stete nego koristi jednom kada stvari krenu po zlu...
Izgleda da su windowsi silom htjeli podesiti svoju particijsku shemu...

Ja bih ga:
1) spojio na win masinu, i u command promptu pregazio MBR sa DISKPART (bivsi fdisk)

2) provukao disk kroz Testdisk (radije na macu nego na windowsima) jer ce onda on na temelju podataka skuzit kako su particije poslozene i obnoviti header diska

Sve skupa bu trajalo pol sata i vrijedi pokusat.. jer vidio sam tu situaciju vec nekoliko puta - i sredio je bez pol muke...
27.02.2021 | 23:56
smayoo kaže:
S obzirom da mu je First Aid već to "popravio", vjerojatno je prekasno.

Da, tek sad vidim, čudna je kombinacija GUID partition map i NTFS format particije. Otkud je to ispalo?

Nažalost ne vladam baš ovom materijom
28.02.2021 | 00:01
Dijete kaže:
Nema veze kaj je DU “popravio”
Nazalost i DU i windows automatic repair naprave vise stete nego koristi jednom kada stvari krenu po zlu...
Izgleda da su windowsi silom htjeli podesiti svoju particijsku shemu...

Ja bih ga:
1) spojio na win masinu, i u command promptu pregazio MBR sa DISKPART (bivsi fdisk)

2) provukao disk kroz Testdisk (radije na macu nego na windowsima) jer ce onda on na temelju podataka skuzit kako su particije poslozene i obnoviti header diska

Sve skupa bu trajalo pol sata i vrijedi pokusat.. jer vidio sam tu situaciju vec nekoliko puta - i sredio je bez pol muke...

Obzirom da ne vladam gradivom molio bi za pomo
1. Mislis sa DISKPART> Clean ?
2. Na netu sam nasao mnogo tutoriala na ovu temu. Malo me zbunjuju. Ako moze neki konkretn link?

Hvala
  • Dijete
  • Posjetitelj
01.03.2021 | 08:39
Mika Bilic kaže:

1. Mislis sa DISKPART> Clean ?

Nazalost ti ne mogu dat upute jer Win jer se mijenjaju, a ja ih ne pratim, nego isto pogledam i potrazim ako mi nekaj treba..

definitivno nije DiSKPART>Clean jer bi to formatiralo disk... moguce je da cak nije ni DISKPART u vindjozama vise za brisanje partition tablea..

brisanje partition tablea nije nuzno prije koristenje TestDiska, ali kad je zbrckan, nije lose pogazit ga...

Uglavnom, za Testdisk procitaj njihove upute i prati... ak uspije uspije, ako ne - ne..
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 6 sati, 51 minuta
  • drlovric: Za sta ti konkretno mirroring sluzi? Ja mu nisam nasao primjenu :/
  • stefanjos: affinty na popustu 50%. ja sam si uzeo novu licensu. do sada sam bio na v1
  • stefanjos: tako da, meni je to top feature
  • stefanjos: ja imam australski app store i iphone mirroring koristim svaki dan
  • drlovric: To ces probati jednom i nikad vise. Nema razloga za biti razocaran :)
  • Zdravac: - NIJE :/
  • Zdravac: Jel proradio iPhone Mirroring? :)
  • Yonkis: iOS 18.1.1 / macOS Sequoia 15.1.1 [link]
  • kupus: pretpostavljam da to ide meni, znaci fino radi.
  • kupus: hahaha
  • drlovric: Znas kako lijepo klepece. Mozes i mijenjati zvuk. Merak pravi ????????
  • kupus: svejedno hvala smayoo
  • smayoo: Ma nemoj me zajebavat... :D
  • drlovric: Prekrasna aplikacija ako zelite zvuk fancy mehanicke tipkovnice :) [link]
  • drlovric: I ja to ocekujem. Na proljece cu u USA i iskreno se nadam da ce izaci do tada. Da donesem makar dva komada :)
  • Borisone: Osim ako nisi na ti s Tim Cookom, najbliže nagađanju kada je: [link]
  • VanjusOS: zna li netko, hoće li izaći uskoro Air sa M4 čipom?
  • smayoo: Pokušao sam, ali sam odustao kad me zavrtio u krug s registracijom i sign-inom na Epic games. Najprije kaže da može iskoristiti moj AppleID, kad napravi login preko AppleID i kažem da ne želim pokazati svoj AppleID onda me opet svejedno traži login. Tako da... sorry, ne bih.
  • kupus: hvala
  • kupus: moze li netko probat ovaj besplatan virtualan masterpiece na m macovima? [link]
  • ping: @drlovric imaš besplatne konvertere na netu pdf to excel ili konvertiraj u jpeg pa potrazi online free konverter ocr to excel
  • drlovric: nemam Acrobat....smo PDF Exprt i Wondershare.... Raspadne se na oba
  • drlovric: Daj mi mail na poruku pls, pa da ti posaljem....a kakav Pentagon, prosla su ta vremena, glupost neka :)
  • Zdravac: negdje ju uploadaj, pošalji mi link pa ak hoćeš, da vidimo kak će ispasti (osim ako nisu neke secret Pentagon pi*darije :)
  • Zdravac: @drlovric - "export to excel" ?! Adobe acrobat
  • drlovric: Imam fakturu u PDF, htio bih od nje napraviti Excel file. Sta da radim? :)
  • mariolino1971: Pozdrav. Pokušavam poslati oglas no stalno dobivam poruku 413 Request Entity Too Large. U čemu je problem?
  • kupus: UK korisnici vs Apple [link]
  • Yonkis: Jeste li znali da se iPhone sam reboota ako nije otključan u 72 sata? [link]
  • Yonkis: jeste čitali komentare na [link]
  • Ender: takodje zainteresovan za neki IPTV, predlog moze u PM.
  • cariblanco: Ako hočeš ja ti svog "provajdera" kojeg koristim 4-5 godina, pošaljem na pp ?
  • cariblanco: Kako veli Zdravac dobar iptv za 10 E i imaš sve i gdjedaš od kud hočeš. Meni je to jako važno pošto puno putujem, trebam samo dobar net i mirna bosna
  • drlovric: Moj Telemach nema Arene vec Sport Klubove....ali postoji kabelska u zgradi koja ima Arene, preko koaksijalnog kabela.... Pa sam se tehnloski vratio deteljece unatrag. Ali radi evo :)
  • Zdravac: Ali to je paket ex yu kanala, nema samo sport vec sve
  • Zdravac: Kvalitetni, koji mogu preporučiti 10 eur/mj
  • Zdravac: Ima, iptv
  • kupus: hometv to go ili kako već
  • kupus: znači ide i eronet aplikacija
  • kupus: u bih prava ima arenasport ako se ne varam
  • drlovric: Jel ima neki nacin da se HNL Supersport liga gleda online? Neki app? Streaming? Iptv?
  • cariblanco: Prošlo iz petog pokušaja...bit će da je Riba na suhom ;)
  • cariblanco: Zašto mi neće primiti odgovor o ogulinskom zelju...klikam tri puta i ništa, a regan sam ?
  • Riba: Ali vjerojatno je ista prica kao i sa Studion.
  • drlovric: Raskopali su novig Minija. Izmjenjiv je disk. Vjerojatno radi njihove SKU ustede, ne radi korisnika. Uglavnom nije zalemljen.
  • kupus: nije, to je isto kao i apple.hr
  • zvone: Imaju apple.hu. Valjda je to istyle.
  • kupus: samo hoće li ti htjet prodat minija s 256gb storagea, to je pravo pitanje :P :)
  • kupus: a imaš i našeg dpasarica s foruma, pa se njemu javi. vjerujem da ti može složiti konkurentnu cijenu
  • kupus: imaš translate u browseru, čak i u firefoxu od ne toliko davno

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Komentari

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 1.22 Seconds

Provided by iJoomla SEO