20.05.2021 | 18:01
Sad se igram sa El Capitan koji je cini mi se najbolji za moj stroj. High Sierru 10.13.6, ali NIKAKO ne koristititi update inace se ventilatori pale svako malo...cak i u samom dizanju sistema. Probao sam i sa Mojave koji je bio donekle ok...al cim sam stavio zadnje security apdetje ventilator je radio tutta forza bez prestanka. Dakle na jednoj particiji imam H Sierru bez zadnjih security i drugih apdejta, a na drugoj El Capitana sa svim apdejtima. Jos provjeravam koji je optimalniji za moj stroj. Tu su negdje. Nekako je jako blesavo da se s danasnjim sistemima ne moze instalirati prazna particija bez da radim boootable USB. Sto je za High Sierry gotovo pa nemoguce (odnosno treba se dosta zezati po Terminalu)...apple je tu cak i priznao bug koji nisu popravili. Sistem restore je isto opcija za takvu rabotu?
Gdje su nestala ona stara vremena dok je Mac bio user friendly. Danas je to sve manje. Kad zasjednem za stari Mac Classic sa hrpom progama (dobri stari mac os 6) i igrica ili G3ojku...pomislim kako je tad sve bilo logicnije i jednostavnije sredjeno. Nekad je Mac bio hvaljen zato sto je trebalo raditi bitno manje koraka da bi se doslo do cilja...ako se usporedi sa picekom koji je uvijek bio kompliciraniji i siroviji. Kad vidim koliko danas ima problema i u kojem se pravcu ide, pocinjem ozbiljno razmisljati o nekom androidu.
drlovric...ja bi na tvom mjestu probao neki stariji sistem. Napravi si neku particiju, ako vec nemas i probaj naci sistem koji ce ti najmanje raditi probleme. NAravno ako ti je to moguce. Ako ti je frisko postavljen sistem, moguce je i da se radi spotlight indexing. To isto ponekad moze zezati i biti uzrokom pojacanih ventilatora..u prvih par sati ili eventualno par do max tjedan dana. Uvijek sam zazirao od novotarija kad je upitanju sistem...obicno se covjek tu jako opece. Bolje malo kaskati...osim ako nemas frisko novi stroj.
Evo mali apdejt. Upravo instalirao Dropbox i nakon restarta ventiraltori buce sve u16 i onda se smire. Moguce jer dropbox sinhronizira acount. Dok nije bio na masini buke nije bilo. Al opet obican dropbox da ga tolko muci.