07.11.2021 | 10:43
Meni osobno se dogodilo da sam posumnjao na bateriju kad mi je trackpad dobio "Parkinsonovu bolest" (kursor se tresao i nije se ništa dalo precizno naciljati trackpadom, a mišem je radilo super), dok nisam shvatio da je problem prisutan samo kad je na punjaču, pa onda da se ne radi o bilo kojem punjaču, nego o jednom točno određenom, nekom jeftinom zamjenskom, kojeg sam od nekog bio dobio na poklon.
Ali, da se vratimo na temu, Darko iz RAM servisa je već bio radio reballing na tim problematičnim MBP modelima, no to nije trajno rješenje. Zamjena matične ploče također nije jer se radi o rabljenoj matičnoj koja može (i vjerojatno ima) imati isti problem. U principu, žao mi je što sam grub, to je us*ani model i najbolje ga je prekrižiti i nabaviti nešto drugo.
Od srca preporučam Mid 2012 non-retina MBP. To je sjajno pogođen Mac kojeg sam 6+ godina profesionalno koristio svaki dan u prosjeku 8-10 sati i "vadio mu mast" nemilosrdno, nikad me nije "ostavio". Nakon toga sam ga dao svom sinu, koji ga od tada podjednako intenzivno zlostavlja. Jedino što mu je krepalo je bluetooth+wifi modul kojeg nije dao zamijeniti jer ima USB wifi koji mu je OK, a bluetooth ne koristi. Velika je prednost tog modela što je modularan, prima klasične SODIMM RAMove (da se nafilati do 16GB), SATA HDD i SDD, a i na mjesto optike se da staviti još jedan disk. Baterija nije zalijepljena i jako se lako mijenja, a kad se umjesto HDD stavi SSD, autonomija se produži na preko 5h.