04.11.2021 | 10:57
Ovaj mjesec je zaista čudan. Prvo šamarčina nakon updejta na ios15, a sad me zafrkava eksterni ssd Samsung t5.
Jučer sam htio odraditi na jednom xls i datoteke nema.
Na datoteci sam radio dva dana ranije i u Recycle bin je nema. Dakle sigurno nisam ništa brisao, a datoteka je nestala. Oblio me hladan znoj jer je očito riječ o nekoj grešci na ssd. Uspio sam pronaći neki free programčić za povrat izgubljenih/izbrisanih/(ili što već) podataka.
Sva sreća uspio sam vratiti izgubljenu datoteku pomoću tog programa (Disk drill), ali se postavlja pitanje što sada sa SSD diskom?!
Ono što je još zanimljivije, program me nakon skeniranja SSD pitao za odredište datoteke koju sam htio povratiti i uredno ju je tamo nasnimio. Kada sam išao na ssd i direktorij gdje je xls uvijek bio, odjednom se i tamo pojavio!
Inače sam ssd pregledavao na tri različita računala kako bi eventualno eliminirao neku freaky varijantu da iz nekog razloga računalo ne iščitava dobro sve podatke sa ssd-a. Uglavnom niti jedno računalo ga nije uspjelo detektirat u folderu. Mislim....fakat mi nije jasno kako je moguće da podaci nestaju pa dolaze. Baš me iznerviralo.
Nisam uočio da mi nedostaje još koja datoteka, odnosno nadam se da nije nestalo nešto što će mi trebati danas-sutra.
Na koji način detektirati problem i kako reklamirati SSD? Još moram pronaći račun i nadati se da još imam jamstvo na njega.
SSD inače koristim na tjednoj, a ponekad i na dnevnoj bazi. Što drugo pouzdanije uzeti ili se jednostavno pomiriti da se takve stvari događaju?