15.07.2022 | 06:51
Elem, stroj intenzivno koristim zadnjih nekoliko dana, otkako sam prebacio sve sa starog Maca na njega i sad možda otkrivam toplu vodu (jer mi je prethodni Mac iz 2015, s magsafe2 napajanjem i TB2 konektorima), ali evo, zanima me čuti je li to samo moj problem ili je to jednostavno tako, tj. da znam trebam li dići neku reklamaciju prema trgovcu od kojeg je Mac kupljen (imam godinu dana jamstva).
Uglavnom, kad sam u uredu, Mac je na stolu, spojen na Apple Thunderbolt Display 27", preko originalnog Apple adaptera TB3/TB2. To sve radi OK. Magsafe napajanje koje daje ATB ne koristim, odlučio sam ne kupovati onaj jedan jedini što na tržištu postoji adapter s magsafe(2) napajača na usb-c uređaj, jer su korisnički komentari užasni, cca trećina se žali da to ne radi uopće ili gotovo uopće.
Prva ideja mi je bila da napajanje izvedem USB-A/USB-C kabelom s jednog od ATB portova. To radi, pa prestane (Mac kaže "source: power adapter, battery not charging", funkcionira, ali se baterija lagano, lagano prazni). Kad jednom prestane, više neće i ne pomaže ištek-uštek ni s jedne, ni s druge strane. Nagađam da je problem u tome da USB port s ATB ne daje dovoljno struje kad potrebe narastu (kad se zavrti AutoCAD i Windows virtualka i još 2-3 zahtjevnije web stranice).
Međutim, zbunjuje me to da tada niti USB-C napajač i kabel koji su došli s Macom (po svemu sudeći, originalni Apple, ali ne mogu biti 100% siguran), a niti OWC USB-C napajač i vrlo solidan kabel deklariran na 100W snage - također ne rade.
I što onda? Najgluplja windows fora
. I thunderbolt prema ATB, i napajanje uštekani su s desne strane (Mac ima po dva USB-C porta sa svake strane). Preštekam napajanje (s vanjskog USB-C napajača) na lijevu stranu - i radi.
Nisam još probao što ako uštekam napajanje s ATB USB porta na lijevu stranu Maca jer mi je kabel prekratak, moram malo razmjestiti stvari po stolu da to probam.
Uglavnom, zanima me ima li tko slično iskustvo? Dakle, da Mac ne može uzeti dovoljno struje ako se napajanje spoji na istu stranu na koju je spojen i thunderbolt link? Nisam, naime siguran trebam li (mogu li) to smatrati neispravnošću ili je to - jednostavno tako...