30.11.2007 | 07:02
ok ip adresa ti je jedinstvena mrezna adresa racunala ona mora biti razlicita za svako racunalo na mrezi.
ako imas samo njih dvojicu na cijeloj mrezi,mozda bi ti bilo mozda bi bilo najjednostavnije staviti da ti ih OS sam dodjeli, znaci stavis sve na automatic i OS ti sam dodjeli neku adresu, koja po defaultu spada u istu klasu, i onda ce se njih dvojica vidjeti. e onda odes u sharing preference panel i odaberes windows sharing te ga kliknes i pristupas jedan drugome, sa maca na win u network-u u finderu a obrnuto u my network places.
e sad je tu onaj meni uvijek zanimljivi dio, kako to da mac i linux, koji pricaju sa win sharing racunalima preko sambe, puno brze, prije i sigurnije vide ostala racunala u mrezi, nego sto to vide ostala win racunala kojima je to defaultni nacin mreznog razgovora???
to je kao da dodete u englesku i skontate da bolje igrate nogomet, od njih a oni ga izmislili!!!!
uglavnom ako se njih dvojica vide na mrezi (a to provjeris sa naredbom u terminalu ping <ip adresa susjeda> i ako prodje onda se njih dvojica vide i sve bi tribalo radit) ako se ne mogu pingat onda imas problema sa mrezom, i tribalo bi sve postavit ponovo. ako moras rucno postavljat adresu onda je najbolje i jednome i drugome dati adresu u rasponu 192.168.0.1 - 192.168.255.255 (primjeti da su zadnja dva broja razlicita, njih mozes dati bilo koja u tom rasponu samo da su razliciti) a subnet mask 255.255.0.0 isti za oba dva.
ostale stvari ako ne moras na internet ne diraj.
e sad ako nista ne upali od toga( to jest ako se racunala ne vide u win sharingu a mogu se pingat) onda je najjednostavnije podignuti ftp server na macu i njemu pristupiti sa PC-a. ftp server upalis u sharing panelu, i upamtis svoju ip adresu koju mozes tamo procitat. onda na pc-u u windows exploreru napises ftp://<tvoj username>@<tvoj ip> i kad te pita pass upisi ga, i tako bi morao imati pun pristup mac racunalu.
ja obicno stvari objasnjavam malo konfuzno pa probaj pohvatat nesto od svih ovih gluparija sta sam napisao..