14.09.2024 | 18:57
Moj stari 15 colski MBP iz 2015 je postao neupotrebljiv (čisto radi OSX i Adobe bloatwarea). I trenutna situacija je takva, da sam morao preseliti svog radnog konja (M1 Ultra) na drugu lokaciju. I mislio sam, da ću moči sve ostalo napraviti na starom MBP. Poslije dva dana muke, odlučio sam, da to ne ide nikuda i da samo gubim vrijem. I zgrabio sam najjeftiniju, još upotrebljivu opciju (a da bude laptop sa 16 MB rama - uzeo bih 24GB, ali ga nije bilo na lageru). Za prolazno vrijem, dok ne dodju M4 bukice.
Uz to - jer sam navikao na 34 (3440x1440) zgrabio sam još najjeftiniji takav monitor. Jer če služit čisto za indesign, ne video, ne foto... boli me briga za reprodukciju boja.
Evo, nakon tjedna dana intenzivnog rada na tom "strojčiću" mogu reči samo to, da je to odličan stroj. Na njemu vrtim isključivo Indesign, Photoshop, Illustrator i Acrobat. Knjige, udžbenike itd... neke s podosta slika. Usporedba s M1 Ultra - pa skoro da nema razlike. Jedino što se osjeti je brzina snimanja i otvaranja fajlova. Jednom sam primjetio da je swap file bio nekoliko GB, što na Ultri sa 64GB rama uz takvu upotrijebu nikad nisam primjetio. Al je memory pressure još uvijek bio u zelenom. (?) Ne zamaram se tim.
Svi prodavači su me uvjeravali da je bolje uzeti MBP, radi ventilatora. Ma šta če ti ventilator, kad Adobe ne zna koristit više od jezgre i po. Stroj ostaje hladan. Uvijek. Tako da - ako iko za takve poslove razmišlja o novom stroju - po meni su osnovni M3 sasvim dosta...