29.10.2024 | 09:52
m@xym kaže:
pontmax1 kaže:
Nego nikako emogu razumjeti kako je u našem "ciganluku" od zemlje uvijek sve naj skuplje?
Službeni reseller je odredio takve cijene kakve je odredio, a onda i ovi manji (pre)prodavači moraju uzeti svoj dio kolača...
Naravno, ne pomaže ni to što se naše cijene često uspoređuju sa Američkima, što nema puno smisla jer:
- u Americi nema PDV-a, a Sales tax, koji se ne plaća u svim državama, je znatno manji od PDV-a u EU
- nešto što kupiš u USA moraš dovesti u EU, a transportni troškovi su bezobrazno veliki, tako da se to rješenje isplati samo nekome tko osobno ide u USA, ili ima nekog od rodbine koji putuje na toj relaciji, a većina potencijalnih kupaca nije u takvoj situaciji
- tako uvezen kompjuter i dalje moraš prokrijumčariti, tj. uvesti bez plaćanja PDV-a ako želiš proći znatno jeftinije od kupnje od službenih trgovaca u EU
Alternativa je kupnja u Austriji ili Njemačkoj, gdje je PDV manji, a cijene i dalje niže od Hrvatskih, ali onda dobiješ i tipkovnicu sa umlautima umjesto dijakritika.
Razumijem ja sve to transport, idi mi, dođi mi ... ali evo i kad kupuješ PC razlika u cijenama je vidljiva, jeftinije je kupiti "vanka" komponente nego kod nas ali nije baš tolika razlika(a komponenete dolaze iz svih krajeva svijeta), npr. u istyle-a cijena najslabijeg modela M2 je 800€ i cijena ko Keopsova piramida, nepromjenjiva, ne bih se čudio da je i povećaju dok u drugim tgovinama cijene padaju(valjda razumiju da za 15 dana nitko neće kupiti M2 za tako velike pare). Baš gledam, mnoge trgovine su već spustile cijene M2 i to skoro za 100€.
Mislim da ovo što ti kažeš je 60%, 40% je pohlepa.
Nisam sveznajući "Mihovil", možda griješim ali mi nije realno tako velika razlika, a garancija od godinu dana ...
Kako god, kupit ću ili M4 ili M2 sa više RAM-a, pa šta bude