21.01.2025 | 11:39
Miran dan na poslu pa sam pratio inauguraciju, kao i potpisivanje onih predsjednickih naredbi. Za razliku od predsjednika po Europi, u USA ta titula ima stvarnu moc i moze puno utjecati na zivote ljudi. I to ne samo u USA, vec globalno
Izdvojio bih par stavki koje su mi privukle paznju jer se nas ticu:
Dril baby drill je rekao za kampanju proizvodnje energenata u USA. Masovno ce poceti lokalno proizvoditi naftu i gas jer imaju ogromne depozite. To ce kao oboriti troskove zivota u USA, ali mislim da je glavna ideja izvoz. Trump je prije svega biznismen, a tek onda priuceni politicar
Fascinantno mi je da niti pola sata u ovalnom uredu otvoreno prica o EU. Oni nece da kupuju nasa auta i nase mlijecne proizvode a mi sve njihovo uvozimo. Zaboravio je napomenuti da njihova vozila ne ispunjavaju EU ekoloske norme, kao i da mlijecni proizvodi sadrze zabranjene i stetne supstance (kao i jako puno ostale hrane u USA), te da je to razlog zabrane. Najobicnije gumene bombone ili pomfrit za USA trziste i Europsko nisu isti. Cak i kada se radi o istom americkom brendu...
E nece vise tako biti, sad cemo se dogovarati ponovno i oni ce uvoziti nasu naftu - kaze Trump
Tako da zatvaramo puni krug ovdje. Moja pretpostavka je da ce Trump posaditi Zelenskog i Putina za stol, isposlovati neki mirovni dogovor da svi budu zadovoljni.
USA ima sve poluge u svojim rukama. Ako Zelenski nece mir, oni zavrnu vojnu pomoc pa ces vidjeti kako hoce. Isto tako je mogu povecati ako Putin zadebeli sa svojim zahtjevima.
1. Ukrajina ce okoncati rat i izgubiti neki dio teritorija. Ostat ce im drzava i autonomija. Nema NATO clanstva. Nema ruskih naftovoda ni gasovoda kroz Ukrajinu prema EU. Zapad ce pomoci obnovu zemlje i tu pravi biznis tek pocinje.
2. Rusija ce dobiti nesto teritorija jer jednostavno moraju ljudima doma predstaviti taj rat kao uspjeh. Pobijedili su naciste i usput nesto i osvojili. Uvjet je da nece izvoziti energente u EU (sada anonimno unistavanje sjevernog toga poprima svoj smisao), jer ce to sada biti USA trziste. Oni se okrecu Indiji, Kini i svojoj BRICKS prici, te tamo izvoze po osjetno nizim cijenama.
3. USA dobija bogato EU trziste za izvoz svojih energenata. Cijena ce biti koliko oni zele jer ce Rusija biti odsjecena u svakom mogucem smislu. Prilicno sam siguran da ce u zamjenu za oruzje koje su slali Ukrajini dobiti koncesije nad njihovim energentima, pa ce nam prodavati ukrajinske resurse, sto logisticki ima smisla.
Naravno slijedi naoruzavanje i opremanje ukrajinske vojske, te prelazak na NATO standarde, da im se zlo nikada vise ne ponovi i sl. Tu na scenu stupa USA sa svojim kompanijama.
P.S. I zaboravio sam da ce Trump natjerati NATO clanice da izdvajaju 5% svog budzeta za vojnu obranu, umjesto dosadasnjh 2-3%. To je za hrvatsku vojsku odlicna vijest.