01.11.2024 | 07:37
Ja dugo nisam imao nikakve realne Windowse, sve same virtualke iako proizvodim softver za Windowse i imam dosta korisnika pod Windowsima pa sam često dolazio u smiješnu situaciju da ljudima instaliram softver a onda ih pitam kako se nešto prilično jednostavno radi "kod vas na Windowsima".
Ne jednom su me pitali, Vi ste napisali ovaj program ili imate nekoga?
I tako, ne budi lijen (ili škrt) i kupim ja laptop.
2020 Huawei MateBook X Pro i7, 16GB RAM, 1TB SSD
Prije toga sam imao neki Celeron cirka 2005. koji je ima XP, bio prilično upotrebljiv par mjeseci a onda se usporio do neupotrebljivosti.
A evo sad, ugodno sam bio iznenađen kako Huawei radi. Prilično brz ako zanemarim prvi dan kad je nešto izvodio, indexirao, provjeravo, radio sve moguće nadogradnje i držao ventilator i procesor na 100% pa sam čak razmišljao da ga vratim, ali kako je to prestalo stroj radi super. Vizualno je kopija MacBook Aira. Praktično su identični izgledom i dimenzijama osim što ovaj s desne strane ima još jedan USB A što mi iskreno fali na novim Macovima.
Bez obzira na sve, koristim ga vrlo rijetko. Isprobavanje, testiranje, provjeravanje kako mi program radi na realnim Windowsima jer ovaj Huawei ima 2x rezoluciju tj. 3000*2000, 260ppi pa Windowsi ko Windowsi imaju određene bugove zbog kojih tu i tamo izbaci nešto na super sitnim slovima jer ne kuže da je rezolucija dvostruka, ono što Apple zove retina.
Naravno da sam i ja imao neke bugove vezane uz to ali sam ih uspješno riješio zahvaljujući ovom laptopu.
Imam ga već 3 godine a mislim da sam bateriju punio max 10 puta. Laptop je non stop u ladici, izvadim ga na 15 minuta, pola sata, ponekad i par sati a onda ga samo poklopim i vratim u ladicu gdje provede par tjedana tako, nekad i par mjeseci i baterija drži, ne prazni se dok spava.
S nekim stvarima sam prilično zadovoljan kako radi ali jednostavno, to su Windowsi, nije to za mene. Sve je naopako. Mnogi kažu da im je svejedno, Mac / Windowsi, ali ja se ne mogu natjerati da s tim radim. Od osnovnih stvari kad si polomim prste da bih s jednom rukom stiskao ctrl-c, ctrl-v, ctrl-s itd. pa sve ostalo.
Do daljnjega sve radim u virtualki gdje mogu nešto napraviti na Macu, prebacim na Windowse na istom stroju, prekompajliram i ako radi kako treba dalje u Windowsima niš drugo ne diram