23.01.2004 | 10:59
Evo, da odgovorim na svoje pitanje i zaokružim temu video adaptera.
MPlayer trenutno ne podržava full screen na sekundarnom displayu (linux verzija bi trebala podržavati, ali ja to ne mogu probati). Razlog tome su sdl driveri koje macos verzija koristi i koji nemaju takvu mogućnost. Jedini način da se slika prikaže na vanjskom monitoru/TV-u je da se on pretvori u primarni monitor, tj. menu bar se odvuče na vanjski monitor, a s njim naravno ode i kompletan desktop; to se radi u display preferences. Takva egzibicija, ako se radi o TV-u je krajnje nepraktična, pa je nisam uzeo u obzir kao valjanu opciju. Drugi problem koji MPlayer ima, i mnogi ljudi su ga prijavili na forumu, je promjena rezolucije, a vjerojatno s njom i frekvencije osvježavanja, prilikom prebacivanja u full screen, što uzrokuje da slika u full screen modu postane crno-bijela (na TV-u, dok je na monitoru sve OK). Ovo je moguće riješiti ako se u Mplayer preferencama odabere "fit screen".
VLC nema niti jedan od navedenih problema i radi savršeno sa dva ekrana. Jedini problem su titlovi. Postoji bug u najnovijoj verziji (0.7.0) koji je lako riješiti, a javlja se samo s određenim tipom titlova (a ja ga baš s tim testirao, bad luck). Rješava se na način da se u preferencama, pod subdemux, postavi ispravan framerate. Neki ljudi su prijavljivali da im radi sa 25, a meni je na mom test filmu odgovarao 23,98 (da ovo je decimalni broj). Naravno radi s bilo kojim brojem samo je pitanje hoće li malo kasniti ili malo raniti ili biti u pravom trenutku (otuda one decimale kod mene). AKo se verzija 0.7.0 instalira preko 0.6.x preporučivo je baciti sve preferences (postoji .plist file i vlc direktorij u preferences direktoriju pod ~/Library) u smeće; preporuka developera.
Također QuickTime Player radi bez problema sa bilo kojim monitorom, ali ne podržava titlove.