Prodaj pa vladaj
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Prodaj pa vladaj

20.05.2004 | 15:05
Evo jednog komentara na vijest da Apple formira nezavisne iPod i Mac poslovne jedinice:

* * *

The first step to creating a new spin off company is to seperate it into its own division though, no?

I'm not saying this is a good idea and its not my understanding, its the analysts in Goldman Sachs et al that can see an opportunity for a successful ipo. What they have been saying to apple is that the high water mark has been reached. iPod market share will not get any greater, it can only go down. Spin it off and sell it now, goes the argument, and the company will make a LOT of money.

To do that, you have to establish it as a division with its own management etc. They probably have a window of opportunity for this of about 12 months.

* * *
20.05.2004 | 15:48
To mi se čini kao malo vjerojatno. Apple nikada nije prodao niti jedan svoj uspješan proizvod drugome.
20.05.2004 | 15:56
Apple nikada nije prodao niti jedan svoj uspješan proizvod drugome.

Kao sto nije htio licencirati svoj GUI Microsoftu, vec ga samo dao onako, prijateljski, sirokoruko. Blentoni!
20.05.2004 | 19:30
E da, ali sada su valjda pametniji. I sami su rekli da je ono bio strašan previd.
  • MAK
  • Korisnik
  • 13
21.05.2004 | 01:14
Ima tu nekoliko iskustava, od kojih mnoga nisu baš ugodna.
SpinOff tvrtke počinju misliti svojom glavom i razvijati s puno ambicije svoje marketinške pristupe, ali se s njima obično centrifugalno ne izdvoji i bazična (usability) ideja koja je kombinacija tehničke dovitljivosti i ... khm... strateške zamisli koja živi u glavama nekih ključnih ljudi. To je nešto BITNO drukčije od marketinških mozgova koji eventualno imaju ideju kako da razvijaju prodaju, izmišljaju "skinove" i maske i druge trice i kučine, ali ne i viziju koliko centrifugirani proizvod ima rok trajanja, koliko će se neizmijenjen moći prodavati i kad treba napraviti neki - i koji - konceptualni zaokret da se platforma, njena svrha i način uporabe osvježi.
Rezultat je, kad tvrtke nisu dovoljno blizu glavnoj ideji, ili su preblizu restrikcijama iz centrale, dosta dvojbeni. Applesoft je postao Claris. A zapravo, sve je u njemu ugašeno, a preživjela je pod-tvrtka FileMaker...
Ili da spomenem US Robotics i Palm?
Palm je prilično vrludao s time kakvi trebaju biti novi modeli, koliko se brzo i u kojemu smjeru treba razvijati PalmOS, kad i s koliko featurea dodati mu boju, telefon, multimediju...
Te firme postaju postaju slabašne, mnogo manje dominantne nego kad su pod skutima neke velike i etablirane firme. Zato postaju plijenom velikih, ako se na njih namjere - ili na njihovu kategoriju proizvooda. Da nije bilo - glupo vođenog - Newtona ne bi bilo Palma, ne bi bilo PocketPC-a nego bi se MS iscrpljivao s tabletima i ostalim konceptualnim bedastoćama svojih neinventivnih odjela.
iPod bez Applea mogli bi stisnuti isti predatori: MS i Sony. Japanci se već jako trude i nude boju... Apple će znati kad se treba trgnuti, a sad polako gube sapi. Ljudi vole boju, a treba i pogoditi crossover uređaj koji bi se nadogradio na iPod...
21.05.2004 | 15:01
Ne valja nam usporedjivati tvrtke s pocetka doba osobnih racunala i danasnje tvrtke, koje su sve to prebrodile i znaju zbrojiti dva i dva. Vrijeme entuzijazma je proslo, na pozornici su hladne brojke i postotci.

iPod mora postati samostalni dio unutar Applea, profitni centar ili sto god bilo.
Nije vazno kako cemo to zvati, ali je kao ideja, samostalnost je jako vazna za zdravlje maticne tvrtke. Nece iPod nikad iskliznuti ispod Appleovog krila, ali to ne znaci da nece izici na trziste kao nezavisni koncept, i za godinu dvije predstaviti se ulagacima i svima koji zele imati udjela u dobiti koje donosi njegovo ime.

Sto bude otvoreniji, i sto ga industrija sto bolje obgrli, a potrosaci jos vise zavole, to bolje Appleu.
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 4 sati, 23 minuta
  • smayoo: Davore, pa to je prava prilika. Naruči mi odmah 10 komada. :P
  • smayoo: mislim da ne
  • dreaMMAster: Jel ima na forumu generalna tema o novom M4 Airu?
  • dpasaric: :)
  • dpasaric: Mac Studio u top konfiguraciji nešto preko 15.000 € PDV
  • dpasaric: Stigle CTO cijene za MacBook Air 15" M4 u Voćarnu... ostalo će ovih dana!
  • Yonkis: Kako instalirati Apple Sports app ako imam na svom hrv acc eura?
  • Yonkis: Raid? Za komarce? Za Siri?
  • drlovric: @Yonkis: Sad marketing timovi vec rade na strategiji "Kupite novi iPhone raid Nove Siri" :) Kao sto su se ljudi upecali na Apple inteligenciju, koja niti dan-danas ne radi niti jednu jedinu korisnu i uporabljivu stvar.
  • Yonkis: Look how they massacred my boy [link]
  • kupus: sad se ne može upaliti, nema ni jabuke pri paljenju. rip imac
  • kupus: nisam ni ja gasio svoj imac. neki dan, nakon budjenja iz sna, radio je 5 minuta. poslije toga screen "flickering" pa se ugasio.
  • Ender: @hal9000: mislim da nema smisla ni potrebe za takvom anketom. jer Mac se ne restartuje, osim kad budu neki update-i sistema, al to je redovno odrzavanje :)
  • Ender: @ZoPaj: toliko cesto? :) podseti me na mog kolegu sa studija kad je rekao - ja menjam devojke kao carape, 2 puta u godinu dana :)
  • Yonkis: @zopaj ima travel-sickness, ne podnosi vožnju? :)
  • ZoPaj: ja restartam često, dva tri put godišnje.. a kad ga vozim na more ugasim ga skroz ;)
  • hal9000: @Ender - Mogli bi predložiti jabučnjaku da stave anketu tipa "Kad ste zadnji put restartali svoj mac" :D
  • hal9000: @borisone Ne fali kontekst. Sjećam se kada sam ga zadnji put restartao, samo je bilo davno pa ne mogu procjeniti. A nemam preko 6 banki. Nisam boomer. :P
  • Borisone: Fali kontekst. Ako hal9000 ima preko šest banki taj "tako davno" moče biti i jučer. :-)
  • Ender: @hal9000: tako sam nesto i pretpostavio :)
  • hal9000: @Ender Nemam pojma! Toliko davno je to bilo da se ne mogu ni sjetiti! :D
  • Borisone: Novi Mac Studio, MacBook Air, iPad Air i iPad.
  • Borisone: Toliko najava ovaj tjedan a vikalica šuti.
  • Lihto: Its Been 84 Years XD
  • Ender: @hal9000: posle koliko vremena je bio taj restart?
  • hal9000: Danas sam restartao Mac! :O
  • kupus: @yonkis :D
  • ping: Pa HR koristi samo Skype. Ne bi to znao da to svaki put ne naglase. Ptrm skype iz Rima, putem skype iz Bruxellesa…
  • Yonkis: Ako ništa ostao je kao sinonim za online video call :) barem za sada, za neke.
  • Zdravac: ...Skype je izgubio smisao, kao i bilokakav interes za borbu sa konkurentima
  • Zdravac: vjerojatno ne, ali eto, malo nostalgije, iako je to već dugo vremena bilo izgledno, od kada su puno toga iskoristili za Teams...
  • smayoo: zar to itko još koristi?
  • Zdravac: Skype se gasi u svibnju! RIP :(
  • Yonkis: iPad 10th gen se izgubio pa psuješ ili..? :)
  • kupus: traži se ipad 10th gen, PM
  • hal9000: Hihihihihihihi: [link]
  • Zdravac: jura22, s obzirom na cijene rada, bravar mu je kod nas najskuplje rješenje
  • jura22: Daj bravaru da napravi. Jedan taj je malo jeftiniji od MP1.1.
  • kupus: [link]
  • kupus: Ako ne nadjes, 3d print je ok rjesenje
  • dpasaric: [link]
  • dpasaric: Nabavi ove nove koji mogu prihvatiti i nove velike diskove, nisu strašno skupo:
  • dpasaric: Teško da će ti to ikada itko imati viška! :)
  • ^SuperUnknown^: Ekipa, ima li tko viska HDD sledova za MacPro 2009-2012 (4,1-5,1)? :)
  • Zdravac: MB Air M1
  • Zdravac: to je zadnja verzija koja je u App Storeu
  • Zdravac: Meni na Sequoia 15.3.1 radi normalno WhatsApp v. 25.3.80 (instaliran putem App Store-a
  • ^SuperUnknown^: Da, nema druge. Sudeci po nekim threadovima novija verzija trazi AVX2 instrukcije koje cMP nema :/
  • kupus: whatsapp web? za prvu ruku
  • ^SuperUnknown^: Zadnji update WhatsApp desktop appa se vise ne pokrece, ikona zabounca na sekundu i nista se ne dogodi. Starija verzija koja mi je radila je upravo "expired". Monterey OS. Ima tko slicnih problema ili rjesenje?

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

tino1, VanjusOS, Anonimci (1098)

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Komentari

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 1.05 Seconds

Provided by iJoomla SEO