14.10.2003 | 01:35
Stojim iza toga da nema nikakve šanse da to bude problem. To koliko se memorije griju je potpuno zanemarivo u stolnom računalu, pa makar to bio i "gusto naseljen" iMac. Osim toga, unutra već jest 168-pinski modul (da stvar bude bolja Appleov koji sam izvadio je također bio jeftini tajvanac) - prema tome razlika u temperaturi između tog i nekog drugog može biti bitna možda tek u kakvom Star Trek warp-reaktoru gdje se sve mjeri na tisućinke.
Kako sam svaki Mac koji sam do sada imao (a to je gotovo deset komada) uvijek overclockirao, sada se može reći da imam diplomu iz te domene
, a kod oveclocka je upravo temperatura najveći problem, pa tako imam bogato iskustvo - i to ne samo s forsiranjem procesora, već i sabrinice, L2 cachea, PCI sabirnice, grafičkog procesora... sve sam radio i znam limite i gdje stvari počinju pucati i na koji način. Ovaj navodni problem s pregrijavanjem memorije prvi put čujem, a nisam ikada vidio niti da je netko na overclock forumima uopće spomenuo tu temu. Možda je takvo što moguće kod nekih notebooka ako se radi nešto van specifikacija, ali čak niti za to nisam čuo... pa normalno je da su memorijski slotovi previđeni da se u njih stavi memorija. Apple jasno kaže koliko memorije ide u G4 iMac i nema nikakve zapreke da se u njega umjesto 256 MB stavi veći modul. Dakle, siguran sam da možemo mirno spavati.
Inače, moj trenutni Beige G3 Mac star šest godina ima overclockiranu sabirnicu, L2 cache i naravno procesor... i sve je "kameno-stabilno" što bi rekli Englezi. No, to je sada već off-topic za ovaj naslov.