16.01.2005 | 23:04
...ali nekoliko mojih pitanja.
Apple ga jaaako promovira kao boljeg konkurenta PC masini u istom cjenovnom razredu - po dizajnu i po performansama. Ja sam si ovo ljeto uzeo jednu PC kantu(ne napadajte me odmah ! Imam i dva maca na raspolaganju, performu i iMaca, dakle 2:1 . No strah me upravo sto sam pljunuo 5000kn za PC konfu bez monitora i softvera, i na nevjernoj masini kojoj je nakon 3mj koristenja otisla DVD przilica, vrtim vjerni Slackware Linux + OpenOffice(dakle, ne dodajem cijenu softwarea na cijenu konfiguracije). No to nije vazno, vazno je da sam u tih 5000kn dobio GeForceFX 5900XT, 128RAM, 256bit sabirnica, koji je ohoho bolji od radeona 9200(32MB RAM, minimum nad minimumima, i ne znam kolika sabirnica) koji se nudi s Minijem. Doduse, i moj PC ima 256MB RAMa, no to je i na miniju i tu lako nadogradivo.
S obzirom da je Mini stvarno pravi mac za mene(iMac je u tatinom posjedu, i to G3ca 500MHz), jer sam jos uvijek u srednjoj a s njom ide ucenicka besparica, mislim si ovo ljeto zaradit za minija. Samo, ta graficka mi jako bode oci. Znam da se ne moze nadogradit, no mozda ima neki drugi stos koji PC nema za tu cijenu, tipa vece sabirnice ili veceg koristenja procesora, ili veci L2 cache procesora(Moj Athlon ima 512kb, a mislim da G4 ima vise)? Vidim da Apple promovira Halo kao igru koja tu radi bez problema, ali sto je npr. s Doomom 3 i slicnim naslovima? Nije da cu se jako puno igrat na Miniju, jer cu si ostavit PC za te gluposti i Linux, ali ipak sam jos mlad i osim ozbiljnijih zadataka tipa referati, Project Manager(vjezbanje programiranja, hehe , trebam tu i tamo malo zabave . Do ljeta ce Apple vjerojatno jos malo nabrijat mini. A moja pitanja su sljedeca.
1. Koju vrstu memorije koristi Mini?
2. Ako je u Americi 500 baksa, koliko ce otprilike doc kod nas?
3. Koji su sve djelovi u njemu izmjenjivi?
4. Koliki su odnosi performansi(ne i kvalitete) sa PCjem u istom cjenovnom rangu?
5. Vec vidim da ce za njim potraznja bit ogromna, a znam za puno slucajeva kod nas gdje se na svog Maca ceka ohoho vremena nakon narudzbe i bez velike potraznje... Da li je danas situacija drugacija(doduse, tata je iMaca kada ga je narucio dobio za koji dan iz Angola)?
6. Da li je G4 procesor ipak malo prestar za nove Macove, a takodjer se nalazi u miniju?
Naravno, svjestan sam da ce se do kraja ljeta, kada ga mislim uzet, Mini promijeniti po nekim komponentama... Sad mi je jedino zao sta cu ga morat spojit na PCjev ruzni CRT monitor , al sta ces kad roditelji nisu bogati, a nisam ni ja ...