Mac mini - miš uplašio slona
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Mac mini - miš uplašio slona

18.01.2005 | 02:30
Otvorio bih zanimljivu temu...

I do sada je bilo trenutaka kada je Apple nekim novim serijama računala u consumer segmentu drastično utjecao na pad cijene starijih profesionalnih strojeva. Dobar primjer je bio eMac koji je ne tako davno pomutio račune mnogim vlasnicima starijih G4 strojeva. Ipak, njegovo ograničenje je bio 17" monitor, pa su ipak fleksibilniji toweri bolje držali cijenu.

Dolaskom Mac minija stvar se jako zakomplicirala. Malac se može spojiti i na veliku 23" Cinemu i time ulazi ring s igračima kao što su G4 MDD 1.25 GHz single, Dual G4 867, a za neke zadatke čak i s Dual G4 1 GHz. Ako se ne radi o tiskari koja mora imati SCSI skener stari tower gubi gotovo sve prednosti. S druge strane, znam za vise grafičkih firmi koje to ne zamara - kupili su stare 7500 i slične Macove za par sto kuna i koriste ih samo kao skener-stanice.

Ako je cijena Minija kod nas 4500 kuna s PDV-om (+ par sto kuna za tastaturu i miša), onda se postavlja pitanje koliko vrijedi G4 1.25 GHz tower? Koliko vrijedi Dual 867 tower? Ili single 867?

A onda tek počinje zabava... koliko vrijedi npr. G4/733 tower? 1500 kuna? A što ćemo s 533 modelom? Ili kako vrednovati Dual 450?
18.01.2005 | 09:36
koliko vrijedi npr. G4/733 tower? 1500 kuna? A što ćemo s 533 modelom? Ili kako vrednovati Dual 450?

Vrijede manje ili jednako kao Mini (uz hrpicu dodatne opremice). Mini je konacno demokratizirao Mac trziste, Bogu hvala. Pa mi tako necedu prodavat 3 godine star stroj ko suho zlato, samo zato sto je Mac.

Izvrstan potez Steve, pa koliko god ovo upropastilo prodaju iMacova i ostale "sve u jednom" brace. Valjda nece .. iako .. eh .. sumnjicav sam ...
18.01.2005 | 09:48
po meni za godinu/dvije dolazimo do danasnje situacije na PC trzistu u nekim segmentima... procesori od 333-1Ghz, graficke TNT - GF2 kostaju priblizno isto a samo o stanju na trzistu i raspolozenosti prodavaca ovisi da li ih ima u ponudi...

tako ce biti i sa mac strojevima... G4/450dual - G4/1Ghz ce vjerojatno kostat +-100kn razlike ali ce dobavljivost biti daleko otezana jer se nitko nece htjet rijesit stroja za neke sitne novce...
18.01.2005 | 17:27
Zasto uvijek promatramo bitku s ramena prodavaca, pa pitamp koliko ce oni dobiti za stare kante? Ovim ce Mini potezom blagodariti kupci, od malih do velikih, i to je ono najljepse.
18.01.2005 | 19:56
Ja promatram stvar iz perspektive onih najskromnijeg budžeta koji bi željeli malo moderniji Mac, a Mini im je preskup. Oni koji bi sada kupili kakav polovni G4 tower...
18.01.2005 | 23:54
Slazem se. Makar meni je ovo olaksalo situaciju, jer sad za udrugu vise ne ganjam 12 milja za iMac5, nego 7 za mini+CRT+kb+mis.
A oglas tipo onaj neki dan o G4 + skener za 11 milja je mogao proci samo mjesec dana prije, ali sada tesko.
A reselleri u Hrvatskoj bi se mogli zapitati malo zasto ljudi kupuju Macove po Amerikama, Italijama ili Njemackama (ili cak i dalje). Kakva je uopce Cupertino politika (ima li je) prema toliko visim cijenama u Hr?
19.01.2005 | 12:40
Ni vrag da san pital nec ca se ne sme pitat, pa niki ne odgovara??
  • MAK
  • Korisnik
  • 13
20.01.2005 | 06:18
Kakva je uopce Cupertino politika (ima li je) prema toliko visim cijenama u Hr?

Ima.
Prvo pravilo je da dolar, čim prijeđe Atlantik, postaje euro.
Drugo je da se naše cijene, polako, u 10 godina sve više izjednačavaju s Europskim, među kojima su u Francuskoj bile (ali više nisu) najviše u EU. Sad su malo manje najviše, a ima i tamo svakakvih akcija i popusta, pa čitanje po webu ili reklamama ne odražava stvarno stanje.
iMac mini će - to malo tko vidi - ozbiljno uzdrmati dilere. Morat će ih prodati puno uz mali rabat. Neki će viknuti "Ua! You are killing me!" i otići iz posla. Poanta nije u tome da ih Apple hoće ubiti, nego da oni ne žele promijeniti naviku da dobro žive od malo prodanih skupih strojeva. Od siječnja ove godine (a u SAD i šire s Apple Storeovima, o online AppleStoreu da ne govorim), dileri koji se ne prešaltaju na to da guraju svoj proizvod, i da ih prodaju puno s malim rabatom, izumrijet će. I trebaju.

Ali, kad sam vidio koju je temu Davor pokrenuo, pomislio sam na nešto sasvim drugo: prvi je na pojavu Mac minija javno graknuo, tko? Michael Dell! (pogledajte koliko god hoćete referenci u nekoj tražilici)
MD (ružno odjeven kao i obično) kaže da je to bez veze i da će to propasti (to je govorio i kad je prestao prodavati iPoda). Mislim da se pravi javio, jer maliMac polako načinje tržište na kojemu se on osjećao najbolje: kao posljednji koji ne bi smio izgubiti tržište, jer proizvodi najjeftinije, a cijene mu nisu baš kao delanci, te ima i neki - kakav takav brand.
Sada se ispostavlja da Apple uspijeva organizirati proizvodnju na znatno manjim "nakladama"... Hmm, ima u Applea neki trik koji MD ne razumije, ali instiktivno osjeća da je to napad na NJEGOV - lavovski - dio tržišta. Kako stvari izgledaju s Longhornom, trebao bi za glavnoga neprijatelja vidjeti MS i svoje kante isključivo opremati linuxom.
Gešeftsmajster MD je instiktivno osjetio o čemu se tu radi. A radi se o tome da će do Longhorna svaki WIndowsaš kupiti Mac minija bar triput, da instalira nove divote s novim OS-om (onako kako su navikli kod njega) dok ne shvate da je možda pametnije kupovati stroj na kojemu će se moći bezbrižno raditi nekoliko godina...
Sa cjenovnim razredom od 500 dolara po kanti, ljudima se više ne da upisivati Format C: i prolaziti muku postavljanja svega softvera jednom godišnje. Kupe drugi. Sad to nije ni delanac ni Dell, nadajmo se.
20.01.2005 | 16:29
.. Vidi pod > Shutruk Nahunte
(nova nit u forumu)
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 21 sati, 16 minuta
  • drlovric: Za sta ti konkretno mirroring sluzi? Ja mu nisam nasao primjenu :/
  • stefanjos: affinty na popustu 50%. ja sam si uzeo novu licensu. do sada sam bio na v1
  • stefanjos: tako da, meni je to top feature
  • stefanjos: ja imam australski app store i iphone mirroring koristim svaki dan
  • drlovric: To ces probati jednom i nikad vise. Nema razloga za biti razocaran :)
  • Zdravac: - NIJE :/
  • Zdravac: Jel proradio iPhone Mirroring? :)
  • Yonkis: iOS 18.1.1 / macOS Sequoia 15.1.1 [link]
  • kupus: pretpostavljam da to ide meni, znaci fino radi.
  • kupus: hahaha
  • drlovric: Znas kako lijepo klepece. Mozes i mijenjati zvuk. Merak pravi ????????
  • kupus: svejedno hvala smayoo
  • smayoo: Ma nemoj me zajebavat... :D
  • drlovric: Prekrasna aplikacija ako zelite zvuk fancy mehanicke tipkovnice :) [link]
  • drlovric: I ja to ocekujem. Na proljece cu u USA i iskreno se nadam da ce izaci do tada. Da donesem makar dva komada :)
  • Borisone: Osim ako nisi na ti s Tim Cookom, najbliže nagađanju kada je: [link]
  • VanjusOS: zna li netko, hoće li izaći uskoro Air sa M4 čipom?
  • smayoo: Pokušao sam, ali sam odustao kad me zavrtio u krug s registracijom i sign-inom na Epic games. Najprije kaže da može iskoristiti moj AppleID, kad napravi login preko AppleID i kažem da ne želim pokazati svoj AppleID onda me opet svejedno traži login. Tako da... sorry, ne bih.
  • kupus: hvala
  • kupus: moze li netko probat ovaj besplatan virtualan masterpiece na m macovima? [link]
  • ping: @drlovric imaš besplatne konvertere na netu pdf to excel ili konvertiraj u jpeg pa potrazi online free konverter ocr to excel
  • drlovric: nemam Acrobat....smo PDF Exprt i Wondershare.... Raspadne se na oba
  • drlovric: Daj mi mail na poruku pls, pa da ti posaljem....a kakav Pentagon, prosla su ta vremena, glupost neka :)
  • Zdravac: negdje ju uploadaj, pošalji mi link pa ak hoćeš, da vidimo kak će ispasti (osim ako nisu neke secret Pentagon pi*darije :)
  • Zdravac: @drlovric - "export to excel" ?! Adobe acrobat
  • drlovric: Imam fakturu u PDF, htio bih od nje napraviti Excel file. Sta da radim? :)
  • mariolino1971: Pozdrav. Pokušavam poslati oglas no stalno dobivam poruku 413 Request Entity Too Large. U čemu je problem?
  • kupus: UK korisnici vs Apple [link]
  • Yonkis: Jeste li znali da se iPhone sam reboota ako nije otključan u 72 sata? [link]
  • Yonkis: jeste čitali komentare na [link]
  • Ender: takodje zainteresovan za neki IPTV, predlog moze u PM.
  • cariblanco: Ako hočeš ja ti svog "provajdera" kojeg koristim 4-5 godina, pošaljem na pp ?
  • cariblanco: Kako veli Zdravac dobar iptv za 10 E i imaš sve i gdjedaš od kud hočeš. Meni je to jako važno pošto puno putujem, trebam samo dobar net i mirna bosna
  • drlovric: Moj Telemach nema Arene vec Sport Klubove....ali postoji kabelska u zgradi koja ima Arene, preko koaksijalnog kabela.... Pa sam se tehnloski vratio deteljece unatrag. Ali radi evo :)
  • Zdravac: Ali to je paket ex yu kanala, nema samo sport vec sve
  • Zdravac: Kvalitetni, koji mogu preporučiti 10 eur/mj
  • Zdravac: Ima, iptv
  • kupus: hometv to go ili kako već
  • kupus: znači ide i eronet aplikacija
  • kupus: u bih prava ima arenasport ako se ne varam
  • drlovric: Jel ima neki nacin da se HNL Supersport liga gleda online? Neki app? Streaming? Iptv?
  • cariblanco: Prošlo iz petog pokušaja...bit će da je Riba na suhom ;)
  • cariblanco: Zašto mi neće primiti odgovor o ogulinskom zelju...klikam tri puta i ništa, a regan sam ?
  • Riba: Ali vjerojatno je ista prica kao i sa Studion.
  • drlovric: Raskopali su novig Minija. Izmjenjiv je disk. Vjerojatno radi njihove SKU ustede, ne radi korisnika. Uglavnom nije zalemljen.
  • kupus: nije, to je isto kao i apple.hr
  • zvone: Imaju apple.hu. Valjda je to istyle.
  • kupus: samo hoće li ti htjet prodat minija s 256gb storagea, to je pravo pitanje :P :)
  • kupus: a imaš i našeg dpasarica s foruma, pa se njemu javi. vjerujem da ti može složiti konkurentnu cijenu
  • kupus: imaš translate u browseru, čak i u firefoxu od ne toliko davno

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Riba, robee, Anonimci (480)

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Komentari

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 1.78 Seconds