20.01.2005 | 06:18
Kakva je uopce Cupertino politika (ima li je) prema toliko visim cijenama u Hr?
Ima.
Prvo pravilo je da dolar, čim prijeđe Atlantik, postaje euro.
Drugo je da se naše cijene, polako, u 10 godina sve više izjednačavaju s Europskim, među kojima su u Francuskoj bile (ali više nisu) najviše u EU. Sad su malo manje najviše, a ima i tamo svakakvih akcija i popusta, pa čitanje po webu ili reklamama ne odražava stvarno stanje.
iMac mini će - to malo tko vidi - ozbiljno uzdrmati dilere. Morat će ih prodati puno uz mali rabat. Neki će viknuti "Ua! You are killing me!" i otići iz posla. Poanta nije u tome da ih Apple hoće ubiti, nego da oni ne žele promijeniti naviku da dobro žive od malo prodanih skupih strojeva. Od siječnja ove godine (a u SAD i šire s Apple Storeovima, o online AppleStoreu da ne govorim), dileri koji se ne prešaltaju na to da guraju svoj proizvod, i da ih prodaju puno s malim rabatom, izumrijet će. I trebaju.
Ali, kad sam vidio koju je temu Davor pokrenuo, pomislio sam na nešto sasvim drugo: prvi je na pojavu Mac minija javno graknuo, tko? Michael Dell! (pogledajte koliko god hoćete referenci u nekoj tražilici)
MD (ružno odjeven kao i obično) kaže da je to bez veze i da će to propasti (to je govorio i kad je prestao prodavati iPoda). Mislim da se pravi javio, jer maliMac polako načinje tržište na kojemu se on osjećao najbolje: kao posljednji koji ne bi smio izgubiti tržište, jer proizvodi najjeftinije, a cijene mu nisu baš kao delanci, te ima i neki - kakav takav brand.
Sada se ispostavlja da Apple uspijeva organizirati proizvodnju na znatno manjim "nakladama"... Hmm, ima u Applea neki trik koji MD ne razumije, ali instiktivno osjeća da je to napad na NJEGOV - lavovski - dio tržišta. Kako stvari izgledaju s Longhornom, trebao bi za glavnoga neprijatelja vidjeti MS i svoje kante isključivo opremati linuxom.
Gešeftsmajster MD je instiktivno osjetio o čemu se tu radi. A radi se o tome da će do Longhorna svaki WIndowsaš kupiti Mac minija bar triput, da instalira nove divote s novim OS-om (onako kako su navikli kod njega) dok ne shvate da je možda pametnije kupovati stroj na kojemu će se moći bezbrižno raditi nekoliko godina...
Sa cjenovnim razredom od 500 dolara po kanti, ljudima se više ne da upisivati Format C: i prolaziti muku postavljanja svega softvera jednom godišnje. Kupe drugi. Sad to nije ni delanac ni Dell, nadajmo se.