03.02.2005 | 22:11
mini. fenomenalno izdanje jednog računala. i ne zove se iMac mini,
kako su napisali novinari u Večernjakovom prilogu link (ah, šta oni znaju)već mac mini. sviđa mi se i ime i ideja i izgled. ni u čemu nisu fulali.istina i Bog, da nije baš nešto novo što se tiče specifikacija. očito još uvijek ne mogu ugurati taj prokleti G5 unutra i učiniti računalo bržim,no nije sve ni u brzini, iako - što je brže to je bolje. no bojim se da je ipak štos u ovom - G5 bi ionako poskupio nešto što
ću nazvati ispravnim imenom, a nisam još nigdje pročitao da ga je netko tako nazvao - SWITCH RAČUNALO.
jer potrebno je samo maknuti staru kutiju u koju bi valjda stalo 10 takvih minija (ovisi kako ih složite) i prikopčati svoj - ajmo reć "Apple PC" i voila, to je to. miš, tipkovnica i monitor vam ionako
ne trebaju, ako ste korisnik PC-a, jer ih već imate.nadogradnja toga vaša je osobna stvar. iako bih vam ja prvi poželio više novaca i manje
cijene Appleovih monitora, tipkovnice i miša (neka više netko ukine taj PDV na računala)i preporučio 20'' Appleov monitor, tipkovnicu, pa ako vam je želja, i miš, sa Apple logom od toga bojim se da neće još dugo biti ništa. počnite štediti, pa s vremenom možda...
ah da, i još nešto. jeste li primjetili da je mini stvarno mini, a to znači da vrlo lako može postati prijenosno računalo, u smislu kud vi
tud i on. s ovim su za Apple prošli dani kada je komp. samo na vašem stolu. sad ga možete odnjeti do prijatelja da on vidi što imate na njemu,naravno ako vam je to želja. možete ga staviti u torbu ili ruksak i otputovati teti u švicarsku,i tamo imati sve svoje podatke. vi se samo opustite i prepustite se mašti.izgleda da appleova "switch" kampanja još ni izdaleka nije gotova, već se samo pritajila i mac mini to sigurno potvrđuje. istina je da za te novce čovjek može dobiti i dobar PC, ali kada se gleda dugoročno bolje je imati dobar mac nego dobar PC. zar ne? os x i windowsi xp su sasvim druga priča. moja osobna procjena je da ovo računalo i nije prvenstveno napravljeno za macovce već za switchere, kojima će tako biti lakše živjeti, nego da nabave allinone računalo. sada napokon čovjek može imati i windowse XP i OS X u kutijici ako baš želi. a ako nije gamer mislim da će kutijica ostat' a velika kutija i
windowsi će otići, jer OS X je puno bolji. uz njega dobijete i iLife besplatno, što je jako dobro.
no bojim se da tu dobra priča završava. zločesti steve jobs napravio je nešto što mi se ne sviđa. napravio je iWork. a u njemu pages i keynote 2. i sve super, sve 5 da nije postao pohlepan i program učinio nedostupnim onome tko ga ne kupi. AppleWorks čovjek dobije besplatno,
i zato,između ostalog voli mac. jer dobije uz njega softver za sve što mu u početku treba. a sada je tekst editor 79$, a svi znamo da što je
u SAD-u 79$ dok dođe do nas već je 90 ako ne i 100. pa mislim stvarno. čemu to? prije je bar bilo isplativije kupiti mac za napisat nešto jer čovjek nije morao potrošiti ni kune a dobio je neki normalni program za obradu teksta (pri tom ne mislim na ono open source smeće od open officea koji je toliko loš da neću ni pričati).
no naravno, pošto se ima novaca da se kupi mac, nać će se nešto i za neizostavni iWork. ipak je elegantnije rješenje MS Office 2004 za mac
sa podrškom za naše kvačice koje ljudima zagorčavaju život, (jer bilo koji font da nađeš na internetu a da je cool neće imati naša dobra stara slova (čćđžš)). ...
pa vi izaberite. nitko vam ne brani da imate oba ako vam je volja.
jer za sad AppleWorks 6 još uvijek se isporučuje, no što ako će sa Tigrom to prestati? Zna li itko uopće hoće li Apple nastaviti razvijati AppleWorks ili će ljudi ostati bez besplatnog tekst procesora? i što je s tom memorijom dobijesa? stvarno ne razumijem - svi se žale da im fali - pa zašto onda Apple ne stavi 512 MB kao standard. više bi bio i red. (i još jedna mala zamjerka - di im je SuperDrive u boljem mac miniju - opcionalni upgrade i nije baš za pohvalit). štedi se, štedi se.
iPod shuffle. zanimljivo. iako se ona riječ shuffle malo previše naglašava pa čovjek misli da mali player nije u stanju svirati pjesme
po redu po onom što sam pročitao, a mislim da sam ipak dobro pročitao, on je to itekako u stanju. znači može shuffle - tako da svira bilo koju pjesmu koja se na njemu nađe, a ne jednu za drugom, a može i bez tog shuffle. sasvim pristojna stvarčica (koja je opet na nesreću samo bijela bijela i bijela, a ne recimo crna) koju će, kao i mac mini prvenstveno zbog cijene nabaviti ljudi u Hrvatskoj, pri tom jedino žaleći što nemaju više novaca da nabave mini ili standardan iPod koji mogu svirati više pjesama. od viška glava ne boli, iako je i 100 pjesama čisto dosta.
da se razumijemo, na iPod shuffle stane ih više od 100 - ovisi o tome jeste li za bolju ili lošiju kvalitetu zvuka, o čemu i ovisi veličina
u MB. 128kbps je standard i kažu da je to približno kvaliteti CD-a.