05.02.2005 | 12:55
Probao sam u Mac Galeriji (under construction) jedno pola sata Mac mini.
Uživo djeluje mnogo sićušnije nego na slikama. I slađe. Gotovo neodoljivo.
A sad ono što sam zamijetio kao... hmmm... kao nepovoljno.
Bila je gore barebone instalacija default softvera. S čime da počnem. Pokrenuo sam GarageBand 2 i poslušao nekoliko složenijih demoa. Doživio sam nešto čudno: GarageBand sam prvi put u životu vidio da vozi, vozi... i stane. Kad je stao bila je neka poruka da "ne može". I tako više puta na jednoj jedinoj, a potom i na nekoj drugoj stvari.
Neka prvo bude jasno: 256 MB RAM-a apsolutno nije dosta. Pola gige je neophodni minimum.
U tih pola sata nisam pokrenuo Activity Monitor da bih bar naslutio koliko GarageBand 2.0, (u odnosu na 1.0) kao jedina pokrenuta aplikacija koja nešto supstancijalno radi, ždere RAM-a. Nije mi nijasna shema... da li kod reproduciranja glazbe GarageBand uopće u tih 253 MB ima iole mjesta za cache za podatke. Međutin, činjenica je da za golu reprodukciju, simple play, ponestalo daha. Kako je kad se onda neke stvari slažu, kako izgleda "save" u aplikacijama koje djeluju kao da su malo konsolidiranije skripte (GarageBand 1.0 je takav primjer, a i Keynote 1.0) u tim aplikacijama kad je i u prvim verzijama to jedan gnjusno tromi proces?
Druga stvar koja mi se učinila iznimno nepovoljnom je što mi stroj nije prepoznao prikopčanu USB flash memoriju. Nije da je nije prepoznao, ali prikopčanu na Apple tastaturu je otkantao kao na uređaj koji traži previše struje!?! OK, tastatura možda nije baš... pa sam onda flash disk pokušao ubosti u USB utor na CinemaDisplayu. Sprava nije ni registrirana! Isto tako nije registriran ni izravni ubod u USB port na samom stroju.
Može se o tom fenomenu svašta pomisliti, ali moj ključić je prilično dobar all-around predmet koji dobro funkcionira na svemu na što ga prikopčam, radi čega ga i koristim.
Mogu spekulirati zapravo da je poveći vanjski power supply (kojega radi umjetničkog dojma treba skrivati) od samo 70 vata nije dosta. Za procesor i matičnu ploč(ic)u, optički disk, tvrdi disk i tri energetska izlaza (dva USB2 i FireWire) nekako mi se čini da je 70 vata jako knap. Istina, 70 vata djeluje jako dobro u papirnim i forumskim ratovima s vindozerima, s obzirom na to koliko se na onj strani troši na sve, pa i na grijanje, ali još samo 30 vata "juhe" na ulazu ne bi bitno poremetilo umjetnički dojam, a bilo bi malo pouzdanija rezerva.
Dva USB porta, s PC mišem i tastaturom, i s non-Apple monitorom apsolutno nisu dosta, jer "oni tamo" nisu navikli da je jako elegantno u te uređaje ugraditi USB razdjelnike. Dakle, tko se misli opredijeliti za PC uređaje, morat će si kupiti i USB hub, bar jedan na četiri, kako bi se moglo prikopčati bar još nešto, bar flash disk ili iPod Shuffle. A to samo znači da se i uz mališana na stolu počinju gomilati makaroni.
Evo, nisam mogao žešće. a nadam se da će u stvarnom životu naprave to biti najveći problemi (a ja proglašen cjepidlakom). Mini mac je stvarno krasan koncept i želim mu da se prodaje kao lud. Ja još uvijek cvikam da bi ga mogao zaljuljati neki glupi nedostatak, neka glupa ušteda, koji bi otkrili early adopteri... Uff!