Processor Performance
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Processor Performance

19.02.2005 | 03:55
Prije par dana sam u Energy Saveru probe radi stavio "Processor Performance" na opciju "Reduced". Mogu vam reći da sam na to potpuno zaboravio i da mi niti u jednom trenu nije nedostajalo brzine. S druge strane, u tom modu ventilatori gotovo nikada ne ubrzavaju i stroj je ugodno tih 100% vremena. Danas sam išao mjeriti razliku u brzini i razlika i nije velika - Fractal test koji se inače obavi za 7 sekundi u "Reduced" načinu rada izračuna se za 9.3 sekunde. Sve skupa uopće nije vrijedno stroj držati u brzom načinu rada osim ako se ne radi nekakav heavy-weight posao. Ovako troši manje energije (a G5 inače cucla gomilu struje) i daleko je tiši. "Automatic" mod je super zamišljen, ali još uvijek ima česte situacije kada krivo zaključi što se zbiva i digne paniku u rashladnom sustavu bez pravog razloga.
20.02.2005 | 01:50
Meni je na Powerbooku razlika u brzini primjeta, dovoljno da ga drzim stalno na Maximum osim ako nisam na bateriji. Ljudi su se zalili na sporost novih iMacova jer su neki dolazili podeseni tvornicki na Reduced a to nisu skuzili....
20.02.2005 | 03:30
Vjerojatno PowerBook drastičnije ruši brzinu radi štednje baterije, a možda je samo razlika u tome što G5 ima debelo veću "zalihu" snage, pa se to ne osjeti u mom slučaju. Danas sam probao čak i neke igre - teško da se može vidjeti neka razlika... valjda bi se vidjelo u Doomu 3 ili nečem sličnom što je nezasitno.
20.02.2005 | 05:48
.. a možda je samo razlika u tome što G5 ima debelo veću "zalihu" snage ..

Jedina prednost koju G5 ima jest njegov FSB koji je mahnito brz. No u usporedbi G4 protiv G5, bez okruzenja, takta i FSB-a .. G4 je ipak bolji.
Uleti li G5 u Powerbooka, taj ce se proizvod prestati razvijati, jer ce lupiti u gigahercni zid i sve nepremostiviji toplinski izazov sa svakim sljedecim narastajem/apdejtom.
20.02.2005 | 11:32
U kojem smislu misliš bolji? U uštedi energije?
20.02.2005 | 14:20
U kojem smislu misliš bolji? U uštedi energije?

Energija je prva stvar.

Druga je AltiVec -- G4 zadnjih narastaja ima dvaput bolji AltiVec. G5 ima samo rudimentarni, na razini prvog G4 procesora (7400, 7410). Buduci da je G5 izveden iz serverskog procesora, koji nema vektorsku jedinicu, Altivec u G5 je sklepan radi kompatibilnosti s G4 i mnostvom aplikacija vec napisanih. Zato Altivec u G5 ima puno vecu latenciju od G4 procesora.

Takodjer, G4 ima kraci pipeline -- kad se usporedjuje s G5 procesorom koji koristi isti set instrukcija, G4 napravi svoje zadatke brze. I jos, G4 ima L2 i (nekad) L3 cache.

Tako, bok uz bok, G4 i G5 na istom taktu, recimo 1.6 GHz, G4 ispada ucinkovitiji. Bolji. No u racunalu, s ultrabrzim FSBom, brzim diskovima i ostalim djakonijama, G5 je zakon. To je sirova snaga koja trosi puno struje.

Kad pogledamo unatrag, Mac korisnici su ljuti na Motorolu, ali s krivim razlogom. G4 je jedan IZVANREDAN procesor, koji je na trzistu vec godinama. Dvije trecine Appleovih racunala koristi taj procesor jos uvijek (svi laptopi, eMac i novi Mac Mini)!

Neka se samo malo redizajnira, i neka podrzi brzi FSB, taj ce procesor u svakom trenu pregaziti bilo kojeg sadasnjeg G5. A nece se pri tom niti oznojiti, jer ce biti hladan ko spricer

Savrsen proc za prijenosnike. Hajmo Motorola/Freescale, dajte nam dostojnog nasljednika Ge Cetvorke!
20.02.2005 | 18:06
Zvone mislim da si se malo zaletio u hvaljenju G4. Prije svega imamo razliku u arhitekturi - 32 vs 64 bita. Istina da za sada od toga nema puno koristi, ali to vrijeme dolazi - slično kada se nekada davno prešlo s 8 na 16. Altivec je doživio zapravo minimalne promjene, a to da je tek "sklepan" ne stoji. Osim toga, pogledaj testove koji se zasnivaju čisto na vektorskoj jedinici (govorim relativno, znači uzevši u obzir i razliku u taktu). Ne stoji da je G4 u ikakvoj prednosti u praksi po tom pitanju.

L3 navoditi kao prednost je krivo - to je kao da na 2.0 V6 Turbo autu kažeš da je u velikoj prednosti jer ima i intercooler, a atmosferski 3.0 V6 nema. Nema jer je to suvišna stvar.

Pokaži mi samo jedan test gdje se G4 pokazao učinkovitiji od G5! Uzmi za primjer nešto ful jednostavno i što maksimalno koristi AltiVec - znači iTunes enkodiranje MP3-ija. Kada svedemo na isti nazivnik razliku u taktu G5 je još uvijek u tom zadatku 2.76 puta brži. iMovie rendering također - razlika nije tolika, ali je G5 i dalje 1.43 puta brži. Još je najmanja razlika u poslovima koji ne traže Altivec, a ne da mu je to slaba točka - kako si ti predstavio situaciju.

"U svakom trenu pregaziti G5"?!!? Zvone, G5, što si također totalno ignorirao, ima dvostruki FPU, a već samo to radi razliku ogromnom. Uzmi za primjer nešto vrlo sirovo kao npr. rendering u Bryceu. G5 dual je tu DVOSTRUKO brži od dual Xeon 3.6 GHz radne stanice što je fantastičan rezultat, a G4 je u toj priči pri dnu tablice...

Svaka čast G4-ci, ali G5 je druga klasa, a pogotovo kada se u priču uzme i okolina procesora - G4 je tu bio vrlo sputan.
21.02.2005 | 01:08
.. Još je najmanja razlika u poslovima koji ne traže Altivec, a ne da mu je to slaba točka - kako si ti predstavio situaciju..

Kao procesor per se, G4 ima svojih prednosti koje ga i danas cine vitalnim. Rjesenje koje vidim za buducnost Powerbooka jest (A) dizajn nasljednika G4 procesora sa 64-bitnom arhitekturom i brzim FSBom ili ( redizajniranje G5ice, da trosi jako malo i da se ne grije. U svakom slucaju treba dosta rada, a kojim ce putem krenuti, to valjda samo Apple zna.

Apple je bio jako zadovoljan G4-kom (samo su priznali, IBM to citirao), ali je vrag odnio salu kad su skuzili da Motorola ne moze proizvesti novi procesor, jer vise nemaju para. Zato je G5 izbacen, u jako kratkom roku, da se spasi brod u potonucu. Jer najednom nijedno Appleovo racunalo vise nije bilo hi-end.
21.02.2005 | 02:43
Mene toliko ne zanima low-power CPU klase G5 koliko još brži high-end. Multi-core izgleda kao put kojim će se krenuti...
21.02.2005 | 13:14
Mene toliko ne zanima low-power CPU klase G5 koliko još brži high-end.

Buducnost racunala su upravo malene kutijice tipa Mac Mini i prijenosnici svih oblika i velicina. Takodjer je sve izrazeniji trend za proizvodnjom sto ucinkovitijih, stedljivih i hladnih procesora.

A velike desktop kante postat vremenom dosadni koncept, koji ce kupovati samo profesionalci koji se bave digitalnim medijima da bi zaradili kruh. Njih je jako malo. Predvidjam da ce za 3-4 godine Powermac biti najslabije prodavano racunalo u Appleovoj liniji!

Dakle, Davore, u manjini si

Multi-core izgleda kao put kojim će se krenuti...

Zivi bili pa vidjeli. Sada sve to zvuci kao znanstvena fantastika. Jedva su i G5 skrpili .. a sad pricaju o visestrukim jezgrama. Prevelik skok u nimalo vremena. No neka, vidjet cemo.
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 20 sati, 33 minuta
  • drlovric: Za sta ti konkretno mirroring sluzi? Ja mu nisam nasao primjenu :/
  • stefanjos: affinty na popustu 50%. ja sam si uzeo novu licensu. do sada sam bio na v1
  • stefanjos: tako da, meni je to top feature
  • stefanjos: ja imam australski app store i iphone mirroring koristim svaki dan
  • drlovric: To ces probati jednom i nikad vise. Nema razloga za biti razocaran :)
  • Zdravac: - NIJE :/
  • Zdravac: Jel proradio iPhone Mirroring? :)
  • Yonkis: iOS 18.1.1 / macOS Sequoia 15.1.1 [link]
  • kupus: pretpostavljam da to ide meni, znaci fino radi.
  • kupus: hahaha
  • drlovric: Znas kako lijepo klepece. Mozes i mijenjati zvuk. Merak pravi ????????
  • kupus: svejedno hvala smayoo
  • smayoo: Ma nemoj me zajebavat... :D
  • drlovric: Prekrasna aplikacija ako zelite zvuk fancy mehanicke tipkovnice :) [link]
  • drlovric: I ja to ocekujem. Na proljece cu u USA i iskreno se nadam da ce izaci do tada. Da donesem makar dva komada :)
  • Borisone: Osim ako nisi na ti s Tim Cookom, najbliže nagađanju kada je: [link]
  • VanjusOS: zna li netko, hoće li izaći uskoro Air sa M4 čipom?
  • smayoo: Pokušao sam, ali sam odustao kad me zavrtio u krug s registracijom i sign-inom na Epic games. Najprije kaže da može iskoristiti moj AppleID, kad napravi login preko AppleID i kažem da ne želim pokazati svoj AppleID onda me opet svejedno traži login. Tako da... sorry, ne bih.
  • kupus: hvala
  • kupus: moze li netko probat ovaj besplatan virtualan masterpiece na m macovima? [link]
  • ping: @drlovric imaš besplatne konvertere na netu pdf to excel ili konvertiraj u jpeg pa potrazi online free konverter ocr to excel
  • drlovric: nemam Acrobat....smo PDF Exprt i Wondershare.... Raspadne se na oba
  • drlovric: Daj mi mail na poruku pls, pa da ti posaljem....a kakav Pentagon, prosla su ta vremena, glupost neka :)
  • Zdravac: negdje ju uploadaj, pošalji mi link pa ak hoćeš, da vidimo kak će ispasti (osim ako nisu neke secret Pentagon pi*darije :)
  • Zdravac: @drlovric - "export to excel" ?! Adobe acrobat
  • drlovric: Imam fakturu u PDF, htio bih od nje napraviti Excel file. Sta da radim? :)
  • mariolino1971: Pozdrav. Pokušavam poslati oglas no stalno dobivam poruku 413 Request Entity Too Large. U čemu je problem?
  • kupus: UK korisnici vs Apple [link]
  • Yonkis: Jeste li znali da se iPhone sam reboota ako nije otključan u 72 sata? [link]
  • Yonkis: jeste čitali komentare na [link]
  • Ender: takodje zainteresovan za neki IPTV, predlog moze u PM.
  • cariblanco: Ako hočeš ja ti svog "provajdera" kojeg koristim 4-5 godina, pošaljem na pp ?
  • cariblanco: Kako veli Zdravac dobar iptv za 10 E i imaš sve i gdjedaš od kud hočeš. Meni je to jako važno pošto puno putujem, trebam samo dobar net i mirna bosna
  • drlovric: Moj Telemach nema Arene vec Sport Klubove....ali postoji kabelska u zgradi koja ima Arene, preko koaksijalnog kabela.... Pa sam se tehnloski vratio deteljece unatrag. Ali radi evo :)
  • Zdravac: Ali to je paket ex yu kanala, nema samo sport vec sve
  • Zdravac: Kvalitetni, koji mogu preporučiti 10 eur/mj
  • Zdravac: Ima, iptv
  • kupus: hometv to go ili kako već
  • kupus: znači ide i eronet aplikacija
  • kupus: u bih prava ima arenasport ako se ne varam
  • drlovric: Jel ima neki nacin da se HNL Supersport liga gleda online? Neki app? Streaming? Iptv?
  • cariblanco: Prošlo iz petog pokušaja...bit će da je Riba na suhom ;)
  • cariblanco: Zašto mi neće primiti odgovor o ogulinskom zelju...klikam tri puta i ništa, a regan sam ?
  • Riba: Ali vjerojatno je ista prica kao i sa Studion.
  • drlovric: Raskopali su novig Minija. Izmjenjiv je disk. Vjerojatno radi njihove SKU ustede, ne radi korisnika. Uglavnom nije zalemljen.
  • kupus: nije, to je isto kao i apple.hr
  • zvone: Imaju apple.hu. Valjda je to istyle.
  • kupus: samo hoće li ti htjet prodat minija s 256gb storagea, to je pravo pitanje :P :)
  • kupus: a imaš i našeg dpasarica s foruma, pa se njemu javi. vjerujem da ti može složiti konkurentnu cijenu
  • kupus: imaš translate u browseru, čak i u firefoxu od ne toliko davno

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

kupus, Riba, robee, VanjusOS, Anonimci (374)

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Komentari

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 1.07 Seconds

Provided by iJoomla SEO