20.04.2005 | 02:29
To dečki, samo tako! Puno toga se razjasnilo, ili nas bar informiralo.
O formatima raspravljamo zato jer sadržavaju ili prezentiraju nešto, dakle ne razlikuju se sadržaji mp3 formata od formata video kazete, ploće, dvd ili cd medija s aspekta legalnosti ili nelegalnosti, a usko vezana uz vlasništvo ili pravne stečevine istog!
Na svim tim formatima ili medijima, slušaju se ili gledaju nečija djela, koja ne podliježu osobnom stavu vrijednosti, i time kompetenciju ili prisvojenje prava, nego su tržišno zaštićena od strane autora, izvođača i izdavača! Tako dakle svaki mp3 u iPOD-u, mada je samo i konverzija nekog tuđeg xy medija odnosno vlasništva!
Zaključili smo da se smije konvertirati u mp3 kupljeni cd, presnimiti ga na kazetu, ali to smo znali, pričamo o onom dalje, mp3-i koje smo skinuli s interneta pod free download, s privatnih servera bez traga vlasniku, presnimavanjem tuđih cd-ova i trampom pop, rock, klasike...
Ukoliko smo si snimili ženu kak nam tepa, smijemo slušati i dijeliti, samo ako nismo zaštitili može nam netko to dati u novine ili drugu senzacionalističke medije, i nemremo mu ništa, još ako dođe na internet, evo ti svjetske popularnosti, bil je neki takav sličan primjer, nemrem se sad baš sjetiti...
Jednako smo zaključili da ono s Apple storea možeš kupiti, ali ne smiješ dati nikom drugom, niti prodavati,
o tome je tema, ne o mediju ili formatu koji nismo snimili, koji postoji teoretski, pa njega ni ne slušamo, tišinu ne možemo čuti, osim ako nije pobjegla neka visoka frekva u \"prazni\" mp3 pa nam pes zavija, jer mu puca glava!
Nisam ja glazbena ili video policija, htio sam samo ukazati ili čak iskreno rečeno saznati malo više, kroz gledišta i razmišljanju drugih o toj temi, koja je svakako meni interesantna, i prodiskutirati o tome s vama, da bar malo osvjestimo što imamo u svojim kompjutorima ili iPodovima, kako stvari oko toga stoje službeno, ili kakva je praksa, kaj se sve radi, ali i da vidimo ili bar natuknemo kamo to sve vodi..
Mak i Marin su nam stvarno puno toga elaborirali, Mak je čak dao i malu viziju budućnosti ili bar stremljenja, vrlo interesantno, i potpuno se slažem s njim s aspekta da je internet još uvijek nedodirljiv i da i sam sebi dovoljan uvjetuje budućnost, no da li će tako i završiti, samo zato jer su dosadašnji zaključnci uvjerljivo da je internet progres (pozitivan), vjerovatno i jedno od najvećih dostignuća, no...
...omogućava li isti, bar za sad mogućnost nekontrole i nereda... to su ipak čini mi se premise koje, dok te se ne tiču, mogu biti sloboda i progres, no ne bi nitko volio biti tim jednostranim slobodama ugrožen, pa razmišljanja idu i dalje...
neke to naravno ne interesira,
ja bih dapače volio čuti još razmišljenja!