IMAP ili POP za dva korisnika?
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

IMAP ili POP za dva korisnika?

03.04.2015 | 10:10
Pozdrav, trebam savjet za podešenje maila.

U udruzi dvoje nas koristi isti mail akaunt, tipa Ova e-mail adresa je zaštićena od spam robota, nije vidljiva ako ste isključili JavaScript i oboje koristimo Apple Mail. Do nedavno smo imali IMAP podešenja.

Skužili smo da nam to u biti ne paše jer bi htjeli da svako pročita mailove koji stižu da smo upoznati sa time što se dešava. Sada ako jedan od nas pročita drugi često ne vidi mail.

Dodatno, prekujčer nam je server javio da je zatrpan.

Što bi htjeli:

1. podesiti da dok jedan uređaj/jedan korisnik ne pročita mail da taj mail ostane u mailu označen kao nepročitan.

2. podesiti da se mailovi stariji od 2 tjedna brišu sa servera ali ostaju lokalno.
— a) podešenje da mail app pobriše mail sa servera kada ga downloada nam ne odgovara jer onda ovaj drugi korisnik neće vidjeti mail. (dakle brisanje bi se trebalo desiti sa odgodom)
— b) odgovara nam da imamo sve mailove sačuvane lokalno bez obzira na to koliko su stari, tako da nam ne odgovara da brišemo stare mailove.

3. Kako da odradim tranziciju sa jednog podešenja na drugo a da putem ne pogubimo postojeće mailove?

Prema gore navedenome, čini mi se da je riješenje u POP settingsima.
Previđam li nešto?
Ima li Mail app opciju da briše inbox mailove na serveru nakon nekog custom vremenskog roka?

Eto toliko,
Hvala vam u naprijed.
03.04.2015 | 11:33
To se ne radi tako. Nikad nećete na zelenu granu i nikad nećete biti zadovoljni dokle god tako kemijate.

Svatko od vas dvoje trebate vlastiti mail. Npr.

Ova e-mail adresa je zaštićena od spam robota, nije vidljiva ako ste isključili JavaScript
Ova e-mail adresa je zaštićena od spam robota, nije vidljiva ako ste isključili JavaScript

onda se kreira d-lista

ili, ako ti server nema tu mogućnost, ostaviš taj account koji imaš i napraviš redirect (forward) na Peru i Marka s opcijom da se svaki mail nakon preusmjeravanja automatski briše.

I dalje svatko koristi svoj mail kako mu paše. Briše kad i kako treba itd.

Ako ne želite da vam odlazni mailovi idu s personalnih adresa (pero i marko), nego s one zajedničke, kako vam odgovori ne bi stizali personalno, nego na zajedničku adresu, onda podesiš mail tako da u reply-to adresi piše ta zajednička adresa, a i u permanent bcc isto (tako da kad god netko od vas dvoje napiše odgovor, i onaj drugi taj odgovor vidi).

U Mail.app nema nigdje to za naklikati, nego moraš iz Terminala:

defaults write com.apple.mail UserHeaders '{"Reply-To" = "reply-to@address"; }'

defaults write com.apple.mail UserHeaders '{"Bcc" = "reply-to@address"; }'

Samo vodi računa da ti je to onda defaultna reply-to i bcc vrijednost za *SVE* mail accounte koje imaš u Mail.app definirane. Dakle, ako Mail.app koristiš i za neke druge accounte, onda to neće ići. U tom slučaju razmisli o nekom drugom mail klijentu.

ecvis17 kaže:
Ima li Mail app opciju da briše inbox mailove na serveru nakon nekog custom vremenskog roka?

Ne. Nijedan mail klijent, koliko ja znam, nema takvu opciju. Ne za inbox folder. Poanta je u tome da je inbox ulazni folder. Odande korisnik briše sam.
03.04.2015 | 12:17
Znači jedan email račun kojeg treba da čita više korisnika, kod mene je isti slučaj, email račun je podešen na POP settings, posto na poslu koristim OUtlook on ima opciju da nakon izvjesnog vremena obriše sve emailve iz inboxa, kod mene je konkretno stavljeno 14 dana i to je dovoljno vremena da svi korisnici prime i pročitaju emailove. Ta se opcija nalazi na: More settings - Advanced ¸- Delivery. Također siguran sam da i Mail to isto ima jer mi sve to radi uredno i na njemu. Probaj pogledati u postavkama klijenta.

Znači, jedan email, više korisnika, svi uredno primaju emailove lokalno, šalju uredno, i svi emailovi se brišu na serveru nakon zadanog roka, a lokalno naravno ostaju.
03.04.2015 | 13:09
Bok Smayoo, bok Sir Oliver.

Smayoo što je d lista? Defaultni mail?
Jer to imamo, dakle na serveru mogu podesiti da svi mailovi koji stignu na bilo koju adresu na domeni @imeudruge.net bivaju proslijeđeni Ova e-mail adresa je zaštićena od spam robota, nije vidljiva ako ste isključili JavaScript . Jeli to to?

Recimo da tako podesimo, dobivam to da je svakome označeno kao nepročitano dok sam ne pročita i to je kul. No nije li tako i kod običnog POP3? Ili ima neka razlika?

Osim toga to mi ne riješava problem sa server storrageom.

Ne. Nijedan mail klijent, koliko ja znam, nema takvu opciju. Ne za inbox folder. Poanta je u tome da je inbox ulazni folder. Odande korisnik briše sam.

Ali ne mislim na brisanje iz lokalnog inboxa već samo brisanje sa servera.
To sada nemogu nikako, ni jedan po jedan iz mail app klijenta. Dodatno, ako se spojim webmail aplikacijom na server i pobrišem mailove ... nestanu i iz desktop klijenta.
Ja želim zadržati te mailove, samo ne na serveru i za to bi bilo najbolje da ih mail app briše automatski.

OUtlook on ima opciju da nakon izvjesnog vremena obriše sve emailve iz inboxa, kod mene je konkretno stavljeno 14 dana i to je dovoljno vremena da svi korisnici prime i pročitaju emailove.

Sir Oliver ovo mi zvuči kao to što bi ja trebao. Dakle da klijent 14 dana nakon što je mail downloadan isti i izbriše. I tako za svaki mail. Nadam se da nije mišljeno da svakih 14 dana pobriše sve što nađe na serveru jer to i nije baš kul jer onda pobriše i mail koji je stigao pred minutu?!

Hvala ...
03.04.2015 | 13:37
Pogrešno sam se izrazio, mailove starije od tog datuma, nebi bilo logično da obriše email koji je tek stigao, Znači " Leave copy of message on the server, remove from server after "--" days, ovako barem stoji na outlook-u, a siguran sam da je negdje u preferencima i u Mail-u. provjeri pod advanced tab. Znači meni to uredno godinama funkcionira bez problema.
04.04.2015 | 10:53
D-lista je distribucijska lista. Nije pravi mail account, nego samo popis adresa na koje se prispjeli mailovi distribuiraju.
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 14 sati, 27 minuta
  • JOHN: Jel prolazi integralni? :)
  • Zdravac: @JOHN, lagano sa ugljikohidratima (kruh), rakija je, s druge strane, preporučljiva :)
  • ping: Sretan Božić
  • JOHN: Sretan i blagoslovljen Božić. Pazite na slatko i slano. Samo kruh i voda i ajde može i pijača!:)
  • zoranowsky: Sretan Božić!
  • dpasaric: Sretan Božić i se najboljshe judi! :)
  • smayoo: Sretan Božić, svima svima neka bude veseo, miran, topao, sit i napit! :)
  • Gjuroo: Sretan Božić!
  • Zdravac: Sretan Božić!
  • drpongrac23: Sretan i blagoslovljen Božić!
  • Damirst: Sretan Božić svima!
  • Bertone: Sretan Božić
  • Yonkis: Sretan Božić svima, koliko god vas ima!
  • drlovric: Hvala hvala :)
  • Yonkis: Happy belated bday drlovriću!
  • zoranowsky: Sretan ročkas!
  • JOHN: Sretan rođoš!
  • smayoo: Oho! Sretan rođendan i od mene! :)
  • VanjusOS: sretan rođendan @drlovric
  • miomika: nisam znao. Ja sam na A1, tamo još ni ne razmišljaju..
  • Zdravac: danas naručio, stiže za 3-5 dana, pa kad stigne, napisati ću iz prve ruke kako radi :)
  • ZeljkoB: Jel vec tko isprobao eSIM sa Apple Watch?
  • ZeljkoB: @Zdravec, ovo je super vijest!
  • cariblanco: Elon postaje gori od Ele Dvornik, nije za vjerovati, mada mu i ja osim širim propagandu, ali čovjek ne može šutjeti na sve ove gluposti :(
  • Zdravac: ht - naknada dodatno na mjesečnu tarifu 4 eur
  • Zdravac: ht podržava multi sim i za apple watch (za galaxy watch već neko vrijeme)
  • Yonkis: iStyle počeo prodavati Apple Watch Cellular model.. Opa bato! Nismo više ograničeni :)
  • drlovric: Ne bih ja podcijenjivoa tako to trziste. Ogromna vecina ljudi u USA koriste iPhone, pa im je i Apple Maps logican izbor :)
  • smayoo: Ajd... Iako... zašto više troše novac na to. Kasne za Google Mapsom 20 godina, a za OSM-om 10.
  • Yonkis: Jeste li znali za Apple Mape na webu? [link]
  • Piko: Skužio, AppleInteligence, kategorizacije u Mailu, Image Playground i sl. se pjavi kada podesim sistemski jezik na Engleski …. Kada je na hrvatskom, toga ničeg nema… Bezveze.
  • smayoo: Podsjetnik, vidimo se sutra u Kokolu u 18h! [link]
  • drpongrac23: Čestitke!!! [link]
  • drpongrac23: Nemam, čak sam ugasio i upalio mob, sve izgleda po starom
  • Yonkis: Ja sam u Zagrebu :)
  • miomika: Nemam....to je zigleda privilegija Amerike i Australije.
  • Yonkis: Nemaš ove kategorizacije na vrhu? [link]
  • drpongrac23: Ja ne primjećujem nikakav update Mail app
  • Yonkis: Zanimljivo da je Mail app dobio update na telefonu ali ne i na iPadu i Macu. Očigledno smišljaju kako to prikazati na većim ekranima.
  • Zdravac: ...sa Apple intelligence
  • Zdravac: OS X Sequoia 15.2 update
  • drlovric: Mail app je fin redesign
  • drlovric: Bez veze je iskreno....niskoristi od svega toga
  • Piko: 18.2 isti ko i prijašnji .... nažalost "Image Playground" nije dostupan u HR
  • Gjuroo: Sam da se pridružim karminama za Šveca. Legenda stojedinice i svih nas koji smo tada bili privilegirani biti dio tog pokreta. Svima nama, koji smo morali slušati Raosa kako s balkona na Trgu viče "Strepiteee!", Radio 101 nije bio samo radio. Švec je bio veliki dio tog pokreta.
  • Yonkis: Pa baš ništa novo osim što se video sad prikazuje full screen na otvaranju. Baš sam to trebao (sarkazam). I naravno, spravci
  • drlovric: Instalira se 18.2 :)
  • hal9000: Linus VOLI novi Mac Mini! Hihihi! [link]
  • Beli: Počivaj u glazbi kume. My Hand Over My Heart...
  • smayoo: RIP. Ostaješ u sjećanju, Švec!

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Ender, jmirakul, tino1, Anonimci (349)

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 0.96 Seconds

Provided by iJoomla SEO