30.09.2012 | 18:47
Lijep pozdrav… long time no see
Dugo me vec nista nije mucilo na macu, al s ovim razbijam glavu i nikako rijesiti.
Situacija je sljedeca… kad sam bio u hr na windows mrezama obicno sam mogao vidjeti druge kompove iako im nisam uvijek mogao pristupiti. Sada u Rimu sam na mrezi koja ima napravljenu radnu grupu koja je razlicita od "WORKGROUP". Recimo da se ta grupa zove "MIKA" i na toj grupi nalaze se 2 multifunkcionalna uredaja aka Ricoh fotokopirke i scaneri. E sad… nemam problema sa printanjem na jednu od tih ricoha, no druga mi javlja da je doslo do problema u komunikaciji i na sebi pokazuje error 91 - predpostavljam da do tog errora dolazi jer masina nije u istoj radnoj grupi.. Pogledao sam po netu sta je taj error i uglavnom je odgovor da je autocontinue uvijek on... Ovdje je auto continue iskljucen al ne radi. Drugo objasnjenje koje sam dobio je da je na tu masinu nemoguce printat s maca jer nije stavljena ispravna mreznq kartica koja komunicira s macom... Ideje?? --> ovo je zapravo zadnje sta me interesira.
Ono sta je bitno je da preko airport expressa ne mogu vidjeti kompove u mrezi, a bitno mi ih je vidjeti jer je jedan od kompova i server na koji odlaze s scanovi s ovih ricoha. Cijela mreza je na DHCP-u osim servera i fotokopirki. Za pristup serveru treba staviti password i svje je to ok, al bezicno ne vidim te kompove.
Sljedeca stvar koju sam napravio je bila da sam spojio mac mini drito s kablom i probao vidjeti mrezu… oped nista. Malo sam cackao po postavkama i vidio da mi pod WINS pise workgroup umijesto MIKA, pa sam to promjenio i uspjeo vidjeti kompove i server. No i to nekako steka… probao sam i preko findera sa connect to server al lagano bezuspjesno, ponekad radi ponekad ne. No reko dobro… to je bar pola problema rijeseno donekle. Stavio sam mini da djeli konekciju i probao sa MBP vidjeti mrezu - nema sanse da se sponim na server niti da vidim druge kompove.
Probao sam i na postavkama wirelessa tj AP-a na komuj pod WINS staviti ispravni naziv mreze no bezuspjesno… ne vidi mrezu.
Uglavnom, mogao bih i bez svega toga no kad je vec tu uvijek je lakse radid iz svoje sobe nego ic na tude kompove da se povuce pdf.
Ako nije bilo jasno iz cijelog teksta evo skracene verzije: kako na AP expressu promjeniti radnu grupu tj dodati ga postojecoj fizickoj mrezi i sta sve treba napraviti na kompovima da vide mrezu kako treba i da ne odbijaju konekcije (da li je dovoljno napisati pod WINS ime mreze ili treba jos nesto?)
Kad sam se vec raspisao.. Jos jedno pitanje; oba ricoha za que imaju stavljeno spool... Pod win znam gdje to treba napisati al pod osx nisam nasao....
Unaprijed hvala na pomoci
P.S. Smayoo get tO work:p