04.10.2015 | 13:06
S obzirom da imam iPhone 5 [16GB], neophodno mi je da imam iCloud Photo Library iz očitih razloga. Zasada iCPL zauzima poštenih 2.9 GB na iCloudu (od njih dostupnih besplatnih 5 GB).
Koristim WhatsApp, na način da imam omogućenu "Auto Backup Conversations" opciju unutar same aplikacije. Zato pod iCloud Drive imam navedeno WhatsApp documents & data, koji zauzima otprilike 170 MB.
Imam i omogućen iCloud Backup za iPhone, i ovdje se javlja problem.
(Koristim Auto Backup Conversations za slučaj da iCloud Backup faila -- time i dalje imam poruke na Driveu umjesto da su dostupne samo preko backupa koji ne radi, npr.)
iCloud Backup izrađuje kopiju gotovo svih aplikacija na uređaju. Među njima je i WhatsApp, koji u
backupu zauzima 172 MB. Dakle, unutar iPhone backupa imam "ekstra" datoteka koje ničem ne služe, jer su duplikat.
Isključio sam WhatsApp iz iPhone backupa, i sada uredno kaže da sljedeći backup će se smanjiti s 183 MB na 32,4 MB. Ručno sam započeo backup.
Međutim, sljedeće jutro piše da backup na iCloudu zauzima 185 MB (2 više!), a da će sljedeći zauzimati 16,3 MB.
Zašto iCloudu ne ide matematika? Ili je to samo jedna od mnogih "featuresa" iOSa 9?