07.11.2013 | 19:08
Emanuel kaže:
Nisam riskirao svoj život, život svog djelatnika (ako ću ga imati), ali sam bez beda riskirao život nekog jadnika koji drži glavu u torbi za 4000 mjesečno da bi Marić, Šarić, Perić ili koji već, imao svoju proviziju? Pa ko je tu lud?
Riskirao si život čovjeka koji je odabrao takav posao, plaćen je da snosi taj rizik, educiran je i treniran da pravilno reagira na opasnost i opremljen je zaštitnim sredstvima (uključivo i prsluk od kevlara). Tvrditi da njihovi poslodavci uzimaju "proviziju" je, od nekog tko je vlasnik svoje firme, u najmanju ruku - čudno. Kao da ne znaš koje sve troškove firma ima osim same plaće zaposlenika?
Naravno, ako ti sam, kao vlasnik svoje trgovine, nosiš utržak u banku, onda time dovodiš u opasnost samo svoj život pa je to tvoj osobni izbor. Ali ako zadužuješ svoje zaposlenike da nose utržak, onda svoj rizik prenosiš na njih, nisi ih za to platio, niti educirao, niti zaštitio, a proviziju (tj. razliku koju si "uštedio"\) si zadržao za sebe. Hm...
Priča o razbojniku s oružjem koji ulazi u dućan po novac nema baš puno smisla, jer nije jednakovrijedna usporedba. Nije isti profil počinitelja. Nije jednako lako. Sam trgovački prostor je na više načina zaštićen, a ponajprije gužvom. Nebrojeno se puta dogodilo da ženu, majku 2 djece, itd. lokalni narkoman ubode nožem ili lupi pajserom po glavi u mračnom dijelu ulice za par tisuća kuna utrška, jer njen poslodavac nekom nije htio platiti "proviziju".