15.05.2011 | 12:05
Dragi prijatelji, ljubitelji ugrižene jabuke i kvalitete...
za one koji me ne znaju, imam dosta godina na leđima, vodim vrlo aktivan život, dosta putujem i sticajem okolnosti bio sam u nekim tvornicama
zabavne elektronike i bijele tehnike širom svijeta.
Razlika koju primijetim između proizvodnje prije 20 i više godina i danas je u slijedećem.
KONTROLA kvalitete je bila nekada puno oštrija, a danas gotovo da je postala marginalna.
Nekada ste za novi uređaj mogli dati ruku u vatru da će raditi kada ga izvadite iz kutije, ali isto tako da su i njegove
funkcionalnosti ispitane, te je za svaku od njih bio zadužen ljudski faktor. Tek potpisom i pečatom ovlaštene osobe, proizvod je išao dalje na kontrolu drugih funkcionalnosti, i tako sve do kontrolnog majstora, koji je svojim pečatom i potpisom jamčio da je uređaj ISPRAVAN napustio tvornicu.
U razgovoru sa jednim od velikih tvorničara koji ima svoju tvornicu koja radi za mnoge poznate brandove u informatičkoj industriji, upitao sam ga kako da danas ne postoji takva procedura, odnosno, marginalizirana je do krajnjih granica.
Objasnio mi je da nema više vremena, niti je bilo tko lud izdvajati novac za takvo nešto jer to podiže cijenu, koju veliki ne žele platiti.
Bespoštedna borba na tržištu za jeftnijijm proizvodom, dobijanjem velikih poslova, gdje 4 centa po dolaru znače puno, gdje su neispoštovani rokovi
veliko breme na leđima kooperanata kojima prijete visoki penali, donijeli su nam prizvode koji nisu niti upaljeni da bi se vidjelo najosnovnije, ima li problem sa ekranom ili nema, a da ne spominjemo testiranje drugih aspekata (wi.fi, grafika, ...)
Jednostavnije je u samom slučaju koji je imao naš mladi prijatelj, zamijeniti proizvod, popraviti postojeći i prodati ga pod REFURBISHED.
Ja sam nekoliko puta rekao da je sigurnije kupiti refurbished product, nego novi, jer su onaj prvi pomno istestirali, da bi ga vratili u prodaju.
Novi je mačak u vreći.
Eto, malo cinizma za kraj...