23.05.2011 | 23:54
Ja mislim da si ti odlučio o ne kupovini iPada još prije nego si ga dobio u ruke
Čini se da na tom iPadu koji si ti imao u rukama baš i nije bilo instaliranih nekih aplikacija da biš mogao zaključiti koliko je to kozumerski strojček.
INTERNET SURFANJE
Tako za surfanje ja koristim iCab koji je fantastičan, a i podržava download datoteka, koje onda mogu prebacivati u druge aplikacije i koristiti. Kada mi treba Flesh, onda napravim tako da mi ne treba. Zaista ne razumijem zašto se toliko inzistira na toj staroj isfuranoj tehnologiji? Ali ako baš inzistiraš ima Puffin browser koji dosta dobro prikazuje flash sadržaje, samo sporo zbog "emulacije".
VIDEO
Za gledanje filmova postoje razna rješenja. Air Video, Media Browser i BUZZ Player podrazumijevaju određenu dozu konvertiranja formata, ali ako ti ne želiš konvertirati onda skineš AVPlayerHD i samo preko iTunesa drag and dropom ili preko WiFi-ja u njega posložiš video sa subtitlovima koje želiš pogledati. Naravno sadržaj tih filmova može biti od širokog spektra
i mogu se brisati nakon što se pogledaju. Što se tiče formata ekrana, ja sam zahvalan Appleu da se odlučio na 4:3 format jer iPad ionako nije samo za gledanje filmova.
KNJIGE I DOKUMENTI
Za čitanje knjiga i dokumenata u raznim formatima, a najčešći su ePub i PDF odlični su iBooks, GoodReader, Stanza... GoodReader podržava DropBox aplikaciju, a DropBox je fantastičan za prebacivanje dokumenata i dijeljenje između iPada i bilo kojeg drugog računala.
URED I POSLOVANJE
Ne koristim ga baš za to, ali postoje razne uredske aplikacije poput DocsToGo Platinum koje otvaraju Microsoft Office dokumente, a mogu se do određene mjere i editirati, pa onda razne ToDo ili 2Do aplikacije za planiranje, Printcentral ili ePrint za ispisivanje dokumenata direktno sa iPada na pisač itd. Naravno postoje i verzije Pages, Numbers i Keynote za iPad.
ČITANJE VIJESTI i ČASOPISA
Kod nas su za sada izdani Vidi, Klik i PokretO. Ja sam se pretplatio na Popular Science, a ima još bezbroj raznih aplikacija za praćenje vijesti putem pretplate ili RSS feeda itd.
E-MAIL I DRUŠTVENE MREŽE
Mail aplikacija na iPadu je meni jedna od boljih i sasvim dovoljna za većinu korisnika. Naravno da nedostaju neke mogućnosti, ali uglavnom zadovoljava večinu zahtijeva i otvara za pregled neke od najčešćih vrsta dokumenata, premda se oni mogu preseliti i u druge aplikacije.
Za Facebook i Tweeter ima bezbroj aplikacija koje upotpunjuju njihov doživljaj. Ako voliš čatati na Facebooku onda imaš npr. besplatnu aplikaciju Chat for Facebook
Za tweetanje ja najviše volim Twitterrific. Skype radi sasvim solidno, a na iPadu 2 i Facetime.
GLAZBA
Naravno za slušanje muzike nema boljeg od ugrađene iPod aplikacije. Na žalost većina ne zna da se iTunesi mogu postaviti tako da se može ručno ubacivati glazba na iPad, a ima i nekih drugih rješenja no nema veze.
FOTOGRAFIJA
Foto aplikacija za pregled fotografija je sasvim ok, a to što se ne mogu brisati slike iz albuma koji su prebačeni sa računala na njega sasvim je normalno. Pa podrazumijeva se da ćeš prebaciti samo one slike koje želiš na njemu imati, a ako neke ipak oćeš kasnije maknuti sa iPada to vrlo elegantno napraviš sa iTunesima. Fotografije koje se pak naprave na samom iPadu mogu se brisati, editirati, slati mailom i čak kopirati na računalo i bez uoptrebe iTuensa
Ako želiš više i biti i kreativan, onda su tu Brushes, SketchBook, Photogene i FX Photo Studio HD odličan izbor.
ZABAVA
Igre na iPadu su sasvim novi doživljaj zbog mogućnosti korištenja akceleratora i žiroskopa, a izbor je zaista veliki i tko god tvrdi da iPad ne valja za igrače, onda je vjerojatno samo ljubomoran jer si ga ne može priuštiti
Ma šalim se, izbor igara je zaista odličan i sve je bolji. Najviše me oduševljava što ih sve više ima koje podržavaju mrežno igranje i dijeljenje rezultata sa prijateljima. Pinball HD, RealRacing HD, Infinity Blade, BIA 2 tek su neki od mnogih naslova....
NEDOSTATAK USB
S obzirom da je iPad zamišljen kao mobilni uređaj, onda bi bilo kakvo priključivanje nekakvih eksternih dodataka preko USB-a bilo protiv te mobilnosti. Ne mogu se ni zamisliti da okolo sa sobom nosam iPad i još pred njega jedan eksterni tvrdi disk i pisač
Uostalom, radi se samo o tome da smo na to do sada navikli, ali na iPAdu USB ne nedostaje jer se na njega i s njega mogu seliti dokumenti i sadržaji putem WiFi na razne načine, Dropboxom, mailom... Istina, iPad se može koristiti kao jedini uređaj, ali ipak ga je poželjno ponekad priključiti na nekakav desktop ili laptop radi izrade backupa, pa i bržeg transfera raznih sadržaja preko iTunesa.
TIPKOVNICA
I još samo u vezi tipkovnice. iPad nije namjenjen za pisanje knjiga (iako ni to nije nemoguće), a virtualna tipkovnica je fantastičan izum da zadrži svoje mobilne gabarite. Pisanje na virtualnoj tastaturi je samo stvar navike i korisničkih motoričkih mogućnosti, a nikako povratak u prošlost. Kome treba prava tipkovnica još uvijek može kupiti neku bluetooth fizičku tastaturu i koristiti ju uz iPad kad je to zaista nužno.
PREPOZNAVANJE RUKOPISA ILI GOVORA?
Jedino mi još nije jasno zašto nije ugrađeno i prepoznavanje rukopisa? Ima par aplikacija koje to pokušavaju uvesti. Možda zato jer se Apple priprema za uvođenje pravog prepoznavanja govora pa su se čak spetljali sa poznatom firmom Nuance
www.appleinsider.com/articles/11/05/09/a...ice_recognition.html