iPad virtualna tipkovnica i brzo tipkanje
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

iPad virtualna tipkovnica i brzo tipkanje

• Sank
  • Moderator
  • 221
29.06.2011 | 07:41
Virtualna tipkovnica koja se pojavljuje na ekranu iPada jest virtualna i nikada neće biti isti osjećaj tipkanja na nju kao na pravu fizičku tipkovnicu. Njezin najveći nedostatak jest, poret toga što je virtualna, što nema posve isti položaj tipki kao fizička tipkovnica, pa tako da bi upisali naša slova sa kvačicama moramo tapnuti tipku i zadržati prst na trenutak kako bi se pojavio izbor slova sa kvačicama. No, da li je to zaista tako?

NIJE!

Prije svega da bi imali pristup našim slovima s kvačicama potrebno je u postavkama pod Općenito -> Međunarodne tipkovnice dodati hrvatsku. Ukoliko imate više tipkovnica na raspolaganju, znati ćete da je odabrana hrvatska jer će na Enteru pisati "Novi red".

E sada , kod brzog pisanja potrebno je da umjesto da tapnete tipku i malo sačekate, samo napraviti gestu, potez prstom prema gore kako pokazuju crvene strelice na slici. Tako npr. brzim potezom prsta prema gore na tipki Z će u tekst automatski upisati Ž, a isto vrijedi i za S -> Š, D -> Đ, C -> Č. Da bi pak dobili slovo Ć potrebno je napraviti gestu u obliku obrnutog slova L na tipki C. Dakle, povučete prst prema gore i zatim odmah udesno, pa ćete umjesto slova Č dobiti Ć. Ako nakon povlačenja prst zadržite na ekranu umjesto da ga odmaknete tada će se opet pojaviti puni izbornik sa svim slovima pa ćete morati birati željeno slovo. Dakle, potez mora biti brz i završen odmicanjem prsta.

Ove geste vrijede za iPad2 sa iOS 4.3.3, ostale kombinacije nisam probao. Definitivno to ne vrijedi na iPhoneu 4 gdje se i dalje mora zadržati prst da bi se pojavio izbor drugih slova.

Sretno i brzo tipkanje na iPadu

iPadKeyboardGuestures1.png
29.06.2011 | 08:27
Super, hvala, odličan savjet. Radi i na iPad1 sa iOS 4.2.1.
Nego, kako si došao do toga?
  • Sank
  • Moderator
  • 221
29.06.2011 | 08:47
Pa sasvim slučajno sam primjetio da ponekad kad stavim prst na virtualnu tipku, a on malo sklizne, prvo se pojavi samo naše slovo, a onda i ostatak, pa sam jednostavno zamijenio dodir i čekanje sa gestom povlačenja i to je to.

Iskreno trebalo mi je neko vrijeme dok sam shvatio da je to feature, a ne greška na tastaturi

Moguće je da negdje i piše o toj mogućnosti no ja nisam na to naišao pa sam odlučio ovo moje malo novo iskustvo podijeliti na jabučnjaku.
29.06.2011 | 09:03
Sank kaže:
pa sam odlučio ovo moje malo novo iskustvo podijeliti na jabučnjaku.

Evo zato volimo Jabučnjak.
Ajde kada smo već na temi tipkovnice, da li znaš možda jel postoji način da se dobije numerički dio na tipkovnici?
  • Sank
  • Moderator
  • 221
29.06.2011 | 12:58
Renzo kaže:
...da li znaš možda jel postoji način da se dobije numerički dio na tipkovnici?

Nisam posve siguran, ali mislim da postoje neki tweakovi koji se mogu skinuti preko Cyide tako da se numeričke tipke pojave iznad slovnih kao na fizičkim tastaturama ili se pojavi baš numerička tipkovnica, no morao bih provjeriti što mi je trenutno nemoguće jer imam sa sobom iPad 2 koji mi još nije jailbreakan. Naime, ti tweakovi se mogu instalirati samo na jailbreakan iPad.
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 3 dana, 16 sati
  • ^SuperUnknown^: Treba tko Time Capsule 1st gen? 500 i 2000 GB modeli, restauriranih napajanja (40/50E cijene). Javite u PM ako tko treba :)
  • accom: Windy. Meni odličan.
  • smayoo: Nije nijedna 100% i uvijek točna, ali za Hrvatsku je HRT Meteo meni najtočnija
  • smayoo: Za Hrvatsku HRT Meteo
  • Matija klc: Teski ocaj. Trenutno mecava u mom gradu a u njoj pise kisa da pada. Sta koristite vi ekipa?
  • Matija klc: Koju aplikaciju za vrijeme koristite? Ova standardna od Apple-a je postala
  • smayoo: Piši u forum
  • Air: Kod instalcije mi se oštetio jedan user na način da jedinio kod njega ne mogu otvoriti System preferece.
  • Air: @Bertone hvala. Odradio sam direktno preko instalera Apple. Spremim ovaj link za kasnije.
  • Bertone: [link]
  • Bertone: @Air, [link]
  • Yonkis: Settings , General, Dictionary. Bilo mi je uključeno. Nisam to upalio 100%
  • Air: netko je stavio na Jabucnjaku link sa operativnim sistemima koji nisu više podržani od Apple-a. Ja ne mogu naći taj post. Trebam Big Sur. Ako netko zna sa koje stranice je siguno sikuniti?
  • smayoo: Nemam pojma. Gdje si to našao? :)
  • Yonkis: Kakav je ovo hrvatsko engleski rječnik? [link]
  • ^SuperUnknown^: Ekipa, trazim tipkovnicu tj. top case za prvi Intel Macbook (Macbook1,1-4,1 A1181), po mogucnosti bijelu, ali moze i crna :) Ako tko ima od nekog krepanog javite :) Thx!
  • kupus: tražim 30 pin na lighting adapter, ako ima tko viška - PM
  • stefanjos: sretna nova!
  • Yonkis: Sretna vam ova nova 2025!
  • dpasaric: Kreativna vam 2025. godina! Kanpai! [link]
  • JOHN: Sve najbolje u novoj godini. Puno zdravlja, sreće i uspjeha.
  • zoranowsky: Sretna Nova!
  • Miro Spiro: Sretna Nova godina
  • Matija klc: Sretna Nova svima
  • Gjuroo: Sretna nova!
  • Bertone: Sretna Nova
  • Zdravac: Sretna Nova, i svako dobro vam želim!
  • dpasaric: Svako dobro i da vam 2025. bude još bolja! :)
  • smayoo: SRETNANOVAGODINAAAAAAAA!!!! :D
  • Yonkis: dpasaric, I think you're gonna love it :)
  • dpasaric: Kako imamo Lisu u Pikiju, to mi je na listi za gledanje!
  • Yonkis: [link] netko već gledao?
  • Zdravac: :)
  • JOHN: Jel prolazi integralni? :)
  • Zdravac: @JOHN, lagano sa ugljikohidratima (kruh), rakija je, s druge strane, preporučljiva :)
  • ping: Sretan Božić
  • JOHN: Sretan i blagoslovljen Božić. Pazite na slatko i slano. Samo kruh i voda i ajde može i pijača!:)
  • zoranowsky: Sretan Božić!
  • dpasaric: Sretan Božić i se najboljshe judi! :)
  • smayoo: Sretan Božić, svima svima neka bude veseo, miran, topao, sit i napit! :)
  • Gjuroo: Sretan Božić!
  • Zdravac: Sretan Božić!
  • drpongrac23: Sretan i blagoslovljen Božić!
  • Damirst: Sretan Božić svima!
  • Bertone: Sretan Božić
  • Yonkis: Sretan Božić svima, koliko god vas ima!
  • drlovric: Hvala hvala :)
  • Yonkis: Happy belated bday drlovriću!
  • zoranowsky: Sretan ročkas!
  • JOHN: Sretan rođoš!

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Air, MacSlavko, Anonimci (518)

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Anketa