Custom keyboard layout na ipadu - postoji li nacin
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Custom keyboard layout na ipadu - postoji li nacin

• egg
  • Korisnik
  • 13
28.07.2011 | 10:18
Da li netko zna kako napraviti custom keyboard za recimo ipad.
Ipad je jailbrejkan. Potrazio sa po webu ali nalazim samo skinove.

Htio bih napraviti tastaturu sa svim hrvatskim znakovima. Nacin na koji sada pristupam posebim znakovima nije mi pretjerano zabavan, a mjesta na ekranu ima dovoljno za takav eksperiment.

Mozda nesto slicno vec postoji?
  • Sank
  • Moderator
  • 221
28.07.2011 | 15:37
Ne znam da li si vidio ovu temu:

www.jabucnjak.hr/forum/ipad/70465-ipad-v...i-brzo-tipkanje.html

Tipkanje je brže ako samo povučeš prst, a ne da čekaš da se pojavi izbor s našim slovima. Što se tiče tvog pitanja ja do sada nisam uspio pronaći tweak kojim bi se mogao promjeniti raspored tipki na tipkovnici osim 5-row keyboard tema koje doduše ne rade s našom tipkovnicom. Meni se osobno sviđa black keyboard tweak jer je onda tipkovnica sa tamnim tipkama i bijelim slovima.
29.07.2011 | 12:13
Doista, virtualnoga prostora na iPadu ima i Apple je mogao tipkovnicu uskladiti s međunarodnim standardima. Standardi upravo zato i postoje da korisnicima bude lakše i da ne vlada proizvoljnost.

Ova virtualna, engleska tipkovnica s lokalnim grafemima koji se nalaze ispod glavnih tipaka poželjan je pristup na malim ekranima pametnih telefona, ali, držim, ne i za tablete. Jedan od argumenata da tableti nisu predimenzionirani pametni telefoni bila bi/jest činjenica da pločasta računala konkuriraju netbucima, a ne smartphoneima upravo po pitanju standardiziranosti tipkovnice. Nadam se da će Apple, ako ne izmijeniti, a onda barem omogućiti da odaberemo razne oblike tipkovnice. Tko hoće "telefonsku" tipkovnicu radi sukladnosti s pametnim telefonima, neka izvoli, ali neka se udovolji i onima koji žele profesionalnu tipkovnicu. (Još jedno nadanje: neka iOS diči jednostavnost, ali neka ta jednostavnost ide kroz ergonomiju i dizajn, a ne na štetu funkcionalnosti.)

Virtualna tipkovnica toliko mi se čini bitna da bih prema njoj određivao širinu pločastih računala pri planiranju i dizajniranju arhitekture. Nevjerojatno mi zvuči da donedavno nije bilo grafema đ na virtualnoj tipkovnici iOS-a.

Za nas koji živimo od pisanja (čitaj: e-pisanja), lokalizirana tipkovnica je bitna stvar. Dao sam tehnologiji pločastih računala "i više od 100 kredita", te se nadam da će mi doprinijeti profesionalnome radu i da se neću morati vratiti netbooku.
  • Sank
  • Moderator
  • 221
29.07.2011 | 12:43
Slažem se s BarbaVelijem, ali na žalost osim dva tweaka i to

Balck keyboard - koji tipkovnicu napravi crnom s bijelim slovima i
5-row keyboard for iPad - koji doda peti red tipki sa brojevima ili simbolima, ali ne radi sa hrvatskom tipkovnicom

Nisam uapio naći ništa drugo pametnije na Cydia

Na App Storeu pak ima jedna ili dvije aplikacije koje omogućuju nekakvu izmjenu, ali samo unutar te aplikacije pa je to barem meni beskorisno.

Apple je kod najave iOS 5 najavio neke izmjene glede tipkovnice, ali spomenuli su samo mogućnost dijeljenja na dva dijela da se može lakše pisati sa palčevima kad ga se drži u ruci, no da li će konačno omogućiti i kakvu customizaciju teško je sada reći, no vjerojatno neće, a da ne govorimo o standardizaciji
  • egg
  • Korisnik
  • 13
04.08.2011 | 17:51
Sank hvala na savjetu.
Moram priznati da nisam znao za taj sistem brzog tipkanja.
Sada mi je lakše tipkati. Dobar kompromis dok netko ne napravi custom tastaturu - apple ili hakeri.
03.09.2011 | 22:54
Sank kaže:
Apple je kod najave iOS 5 najavio neke izmjene glede tipkovnice, ali spomenuli su samo mogućnost dijeljenja na dva dijela da se može lakše pisati sa palčevima kad ga se drži u ruci, no da li će konačno omogućiti i kakvu customizaciju teško je sada reći, no vjerojatno neće, a da ne govorimo o standardizaciji

Gdje i kako mogu naći tu mogućnost dijeljenja tipkovnice na 2 dijela da pišem palcevimA??!
03.09.2011 | 23:10
Sank je fino napisao i objasnio, "Apple je kod najave iOS 5 najavio neke izmjene glede tipkovnice" iOS 5 jos uvijek nije izasao Bar ne za siroku upotrebu samo testne verzije
03.09.2011 | 23:30
Ja bi ful tiPkala odvojeno!!! )
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 3 dana, 16 sati
  • ^SuperUnknown^: Treba tko Time Capsule 1st gen? 500 i 2000 GB modeli, restauriranih napajanja (40/50E cijene). Javite u PM ako tko treba :)
  • accom: Windy. Meni odličan.
  • smayoo: Nije nijedna 100% i uvijek točna, ali za Hrvatsku je HRT Meteo meni najtočnija
  • smayoo: Za Hrvatsku HRT Meteo
  • Matija klc: Teski ocaj. Trenutno mecava u mom gradu a u njoj pise kisa da pada. Sta koristite vi ekipa?
  • Matija klc: Koju aplikaciju za vrijeme koristite? Ova standardna od Apple-a je postala
  • smayoo: Piši u forum
  • Air: Kod instalcije mi se oštetio jedan user na način da jedinio kod njega ne mogu otvoriti System preferece.
  • Air: @Bertone hvala. Odradio sam direktno preko instalera Apple. Spremim ovaj link za kasnije.
  • Bertone: [link]
  • Bertone: @Air, [link]
  • Yonkis: Settings , General, Dictionary. Bilo mi je uključeno. Nisam to upalio 100%
  • Air: netko je stavio na Jabucnjaku link sa operativnim sistemima koji nisu više podržani od Apple-a. Ja ne mogu naći taj post. Trebam Big Sur. Ako netko zna sa koje stranice je siguno sikuniti?
  • smayoo: Nemam pojma. Gdje si to našao? :)
  • Yonkis: Kakav je ovo hrvatsko engleski rječnik? [link]
  • ^SuperUnknown^: Ekipa, trazim tipkovnicu tj. top case za prvi Intel Macbook (Macbook1,1-4,1 A1181), po mogucnosti bijelu, ali moze i crna :) Ako tko ima od nekog krepanog javite :) Thx!
  • kupus: tražim 30 pin na lighting adapter, ako ima tko viška - PM
  • stefanjos: sretna nova!
  • Yonkis: Sretna vam ova nova 2025!
  • dpasaric: Kreativna vam 2025. godina! Kanpai! [link]
  • JOHN: Sve najbolje u novoj godini. Puno zdravlja, sreće i uspjeha.
  • zoranowsky: Sretna Nova!
  • Miro Spiro: Sretna Nova godina
  • Matija klc: Sretna Nova svima
  • Gjuroo: Sretna nova!
  • Bertone: Sretna Nova
  • Zdravac: Sretna Nova, i svako dobro vam želim!
  • dpasaric: Svako dobro i da vam 2025. bude još bolja! :)
  • smayoo: SRETNANOVAGODINAAAAAAAA!!!! :D
  • Yonkis: dpasaric, I think you're gonna love it :)
  • dpasaric: Kako imamo Lisu u Pikiju, to mi je na listi za gledanje!
  • Yonkis: [link] netko već gledao?
  • Zdravac: :)
  • JOHN: Jel prolazi integralni? :)
  • Zdravac: @JOHN, lagano sa ugljikohidratima (kruh), rakija je, s druge strane, preporučljiva :)
  • ping: Sretan Božić
  • JOHN: Sretan i blagoslovljen Božić. Pazite na slatko i slano. Samo kruh i voda i ajde može i pijača!:)
  • zoranowsky: Sretan Božić!
  • dpasaric: Sretan Božić i se najboljshe judi! :)
  • smayoo: Sretan Božić, svima svima neka bude veseo, miran, topao, sit i napit! :)
  • Gjuroo: Sretan Božić!
  • Zdravac: Sretan Božić!
  • drpongrac23: Sretan i blagoslovljen Božić!
  • Damirst: Sretan Božić svima!
  • Bertone: Sretan Božić
  • Yonkis: Sretan Božić svima, koliko god vas ima!
  • drlovric: Hvala hvala :)
  • Yonkis: Happy belated bday drlovriću!
  • zoranowsky: Sretan ročkas!
  • JOHN: Sretan rođoš!

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Air, Ender, MacSlavko, Anonimci (525)

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Anketa