29.07.2011 | 12:13
Doista, virtualnoga prostora na iPadu ima i Apple je mogao tipkovnicu uskladiti s međunarodnim standardima. Standardi upravo zato i postoje da korisnicima bude lakše i da ne vlada proizvoljnost.
Ova virtualna, engleska tipkovnica s lokalnim grafemima koji se nalaze ispod glavnih tipaka poželjan je pristup na malim ekranima pametnih telefona, ali, držim, ne i za tablete. Jedan od argumenata da tableti nisu predimenzionirani pametni telefoni bila bi/jest činjenica da pločasta računala konkuriraju netbucima, a ne smartphoneima upravo po pitanju standardiziranosti tipkovnice. Nadam se da će Apple, ako ne izmijeniti, a onda barem omogućiti da odaberemo razne oblike tipkovnice. Tko hoće "telefonsku" tipkovnicu radi sukladnosti s pametnim telefonima, neka izvoli, ali neka se udovolji i onima koji žele profesionalnu tipkovnicu. (Još jedno nadanje: neka iOS diči jednostavnost, ali neka ta jednostavnost ide kroz ergonomiju i dizajn, a ne na štetu funkcionalnosti.)
Virtualna tipkovnica toliko mi se čini bitna da bih prema njoj određivao širinu pločastih računala pri planiranju i dizajniranju arhitekture. Nevjerojatno mi zvuči da donedavno nije bilo grafema đ na virtualnoj tipkovnici iOS-a.
Za nas koji živimo od pisanja (čitaj: e-pisanja), lokalizirana tipkovnica je bitna stvar. Dao sam tehnologiji pločastih računala "i više od 100 kredita", te se nadam da će mi doprinijeti profesionalnome radu i da se neću morati vratiti netbooku.