21.12.2011 | 01:22
Prije svega za namjenu koji si ti spomenuo i iPad 1 sasvim je dovoljan. iPad 2 ima brzi procesor pa je bolji za igranje zahtjevnijih igara, a i što je nešto tanji.
E sad, što se tiče dokumenata ja koristim DocsToGo Platinum koji podržava DropBox i to mi je nekako najzgodnije riješenje jer su mi svi dokumenti uvijek dostupni na desktopima i na iPadu preko DropBoxa. Doduše DocsToGo još uvijek ima limitirane opcije po pitanju editiranja xls i doc dokumenata, dok PowerPoint i PDF može otvarati. Pored DropBoxa, dokumenti se mogu sinkronizirati i posebnom aplikacijom koju se može instalirati na MAC oS X i Windowse, a besplatna je za download.
Pored DocsToGo još koristim GoodReader koji također može otvarati PDF i još cijeli niz drugih formata, a također ima podršku za DropBox. Dakle, do sada nisam spomenuo potrebu za iTunesima.
Fotografije pak sve one koje se naprave na iPadu mogu se skinuti kabelom bez pomoći iTunesa.
Muziku do sada nisam stavljao nikako drugačije osim iTunesima i to mi odlično funkcionira pa ne mogu o drugim rješenjima pisati.
Za gledanje videa koristim AVPlayerHD kojeg doduše punim preko iTunesa, ali čistim kopiranjem (drag & drop), ali to isto se može i preko WiFija i nekog browsera samo što ide nešto sporije i može se kopirati jedan po jedan video, dok preko iTunesa se može povući više odjednom i onda pustiti da se iskopira. Za tu radnju nije potrebno raditi sinkronizaciju klikom na "Sync" dugme pa je dovoljno imati instalirane iTunese i postavljene da ne rade automatsku sinkronizaciju i to je to.
Za igranje na iPadu ti ne moram ni pisati da je zabavno, a i dostupnih igara je sve više.
Što se tiče spajanja s drugim uređajima, postoji npr. VGA adapter za spajanje na projektore ili vanjske ekrane i sa dolaskom iOS 5 dostupan je full mirroring, tj. slika je cijelo vrijeme prisutna na vanjskom ekranu.
Za spajanje sa fotografskim aparatima postoji Camera Kit, a takvih se adaptera nađe još, a ja sam naveo samo ova dva koja i sam koristim.
Ne znam zašto misliš da nije spojiv sa windows okruženjem? Istina je da su iTunesi za windowse nešto sporiji nego oni na Macovima, ali dok sam koristio PC ni tada nisam imao nikakvih problema sa sinkronizacijom iPhonea i iPada. Zapravo bilo je manjih problema, ali hardwerskih, a ne softwerskih i bilo je do same mašine na kojima sam ih koristio.
Za kraj, mislim da iPad može biti kreativan uređaj, ali raditi se na njemu baš ne može sve i za neki ozbiljniji rad bolje je odabrati MacBoook Air ili Pro, a iPad mi se čini da je više konzumni uređaj, surfanje, mail, čitanje knjiga, video, muzika, prezentacije, igranje i slično.