16.02.2013 | 09:41
Backup ne sprema same aplikacije, glazbu, video, sinkronizirane slike, podcaste i ostali sinkronizirani sadržaj već samo njihovu listu, ne sprema ni iOS.
Backup sprema postavke iOSa, ali ne i lozinke, sprema podatke od aplikacija i sav ostali sadržaj koji je stvorio sam korisnik, kao npr. kontakte, SMS poruke, kalendare, podsjetnike itd. pa i slike i video napravljen kamerom. Zato backup može dugo potrajati i uzeti puno prostora ako imate puno slika i video snimaka napravljenih ugrađenom kamerom!
S obzirom da se sprema samo lista sinkroniziranog sadržaja, nakon povratka backupa treba ostaviti iPhone prikopčan na iTunes da se nanovo prebaci sav sinkronizirani sadržaj, aplikacije, glazba, video, podcasti, slike itd.
Kako mi ne možemo kupovati glazbu i ostale sadržaje već ih sami dodajemo u iTunes i onda sinkroniziramo, restore sa iClouda ih neće vratiti ako u isto vrijeme nije barem uključena sinkronizacija preko WiFi te uključen iTunes na računalu preko kojeg se je taj sadržaj prebacio.
S obzirom na sve navedeno te uzevši u obzir da naši pružatelji internet usluga još uvijek nude samo ADSL, tj. brzinu uploada daleko manju od downloada za većinu korisnika mislim da je backup na iCloud mačak u vreći koji troši dodatno bateriju, troši besplatni prostor na iCloudu, a ne garantira siguran povrat podataka jer se može dogoditi da se backup ne napravi u cijelosti, a i ako se napravi svejedno je potrebno spojiti iPhone na računalo kako bi se npr. glazba u cijelosti vratila.
Zato je moj savijet da je backup ipak bolje raditi na računalo s kojim se iPhone sinkronizira.