23.02.2013 | 13:07
Koristim exchange, gmail accounte, apple accounte i yahoo account.
- Exchange mail server stvar je poslovne politike pojedine tvrtke, pa njega necu komentirati, kakogod vrlo ga je lako podesiti na mail klijentu na ios platoformi.
- Svaki GMail account moze se podesiti kao imap account i u settings na gmail serveru (log in na gmail settings na racunalu) podesiti koje foldere zelimo da budu vidljivi na klijentskoj platformi.
Svi folderi se trenutno sinkaju sa serverom.
dakle, prvo sam account podesiti kao imap na gmail serveru
support.google.com/mail/bin/answer.py?hl=en&answer=77695
potom najbolje delete pa ponovo otvoriti isti account kao imap na ios mail klijentu
www.iphonefaq.org/archives/97300
- Apple icloud mail account domene me.com i icloud.com su imap account-i sami po sebi
- sto se yahoo-a tice, oni ne nude imap account opciju za ios, no ima nacina da se t tome doskoci
vise..
forums.macrumors.com/showthread.php?t=1450932
Dakle, kada su svi ti mail account-i oznaceni kao imap uz aktivnu fetch/push opciju postoji mogucnost neogranicenog sinkanja svih foldera koje je korisnik
otvorio na mail serveru.
U praksi to znaci ako dodje recimo 10 poruka u inbox, korisnik koji ih je jednom procitao (neovisno na kojem klijenskom racunalu, iphonu, tabletu) te pospremio u pojedine foldere koje je sam kreirao (npr. folder "Vazno" , "Privremeno", "Kupci", "Nabava" i sl.) te poruke ce automatski
i na svim ostalim platformama automatski biti snikane i rasporedeje u te foldere.
Dakako, moguce je i na serveru napraviti automatske filtere tako da poruke odredjenih osoba uopce ne dolaze u inbox vec automatski u pojedini folder, te ce tako biti neovisno o platformi na kojoj korisnik otvara mail klijent. Ovo je izuzetno vazno kod junk i spam poruka jer ih korinik ne treba dobivati uopce u inbox niti na jednoj platformi ako je tako podesio.
Za kraj vazno je napomenuti, da ovisno o velicini foldera i mail poruika na serveru inicijalno sinkanje moze potrajati, te moze doci do znacajno viskog racuna za prijenos podataka ukoliko se sync radi dok je uredjaj na 4G/3G/2G mrezi. Najbolje je to raditi dok je uredjaj na wifi uz podesenje limita neogranicenog sinkanja maila na ios uredjaju recimo do 3 dana unatrag umjesto opcije sync unlimited (ja sam stavio unlimited pa mi je sinkao foldere poput sent items vise godina unatrag).
Ujedno se ispricavam ukoliko objasnjenja nisu dovoljno strucna, nisam IT-ovac, bavim se drugim stvarima, no imam iskustva u koristenju IOS platformi i rado cu naknadno pomoci bude li eventualno trebalo pri postavljanju imap account-a za ios.
Preporuka korinsicima je da, ukoliko zele imap accounte, primarno radije koriste gmail, apple ili druge provider-e koji ih nude nego lokalne operatere koji nude samo pop accounte. Mislim da su i sa sigurnosnog aspekta takvi mail racuni prihvatljiviji jer koriste SSL protokol.