Dilema: upgrade s iPhone 4 na iPhone 5 ili ne?
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Dilema: upgrade s iPhone 4 na iPhone 5 ili ne?

21.06.2013 | 18:35
Pozdrav, molio bih ljude koji imaju iskustva s iPhone uređajima da me savjetuju oko sljedećega: imam iPhone 4, sada je star malo više od dvije godine. Uređaj se nikada nije kvario, osim manjih bugova koji su se pojavljivali zbog jailbreaka, sve je uvijek radio razmjerno ok. Mogao bih reći da sam zadovoljan uređajem i da je čak i dan danas sasvim dovoljan za moje potrebe (surfanje, mail, pozivi i poruke, glazba, rijetko neka igrica). No u zadnje vrijeme mi se počeo veoma omniozno crashati pa se ponekad ne upali po 10 minuta i sl. Možda bi to restore riješio, nisam još pokušavao pa ne znam.

U svakom slučaju, s obzirom na to, a i s obzirom da je uređaj star više od dvije godine, a baterija je skoro na 80 posto kapaciteta, počeo sam razmišljati o upgradeu na neku noviju verziju pri čemu mi se iPhone 5 čini isplatljivijim s obzirom na razliku u cijenama između 4S i 5 na oglasnicima.

U prilici sam da nabavim relativno dobro očuvan iPhone 5 po 2500 kn + ovaj moj iPhone 4, no počeo sam se dvojiti oko toga što je pametnije: nabavljati novi uređaj ili samo promijeniti bateriju na iPhoneu 4? Rekoh, zadovoljan sam s tim uređajem i za moje je potrebe okej. Imam ove novce za peticu, no nekako ih ne bih davao ako baš i nije za glavu.

Ono što me zanima je da li bih mogao očekivati da će mi s novom baterijom ovaj dvije godine star iPhone 4 moći izdržati recimo još dvije godine? Znam da je elektronika pokvarljiva i da je tu sve relativno, no kako zapravo kotiraju iPhone uređaji po vijeku trajanja (pritom ne mislim na bateriju)? Da li je suludo očekivati da iPhone 4 radi bez kvarova toliko dugo ako ga se primjereno i pažljivo koristi? Sjećam se da mi je cimer rekao da je njegov 2G radio i dulje od četiri godine, no ne znam da li je dulji vijek trajanja općenita karakteristika Appleove elektrnoike ili nije.

Da rezimiram:

promjena baterije na iPhone 4 ili kupnja iPhone 5?

Pritom mi nije toliko važan novi hardveraj i nove mogućnosti, već sigurnost da imam neki iPhone i sljedeće dvije-tri godine tj. da si to osiguram sad dok imam nekakve pare.

Hvala na asistenciji unaprijed.
21.06.2013 | 19:26
iPhone 5.
Pa si opet miran neko vrijeme, a i definitivno je bolji/brži u radu.
21.06.2013 | 19:53
Nije pitanje samo baterije vec i podrske od strane Apple,ako imas novac kupi 5(svakako preporucujem NOV sa garancijom) ako nemas ili ti je zao dati na novi telefon ostani na 4 i nemoj cackati bateriju vec koristi dok radi.Sto se tice HW vise je nego ogromna razlika izmedju 4 i 5. Drugim rijecima sve je tvoja odluka i tu ti niko nece moci pomoci.
21.06.2013 | 23:08
Zašto se ne preporučuje "prčkanje po bateriji"? Znam dosta ljudi koji su ju mijenjali u servisu.

Zapravo me zanima koliko su vama prosječno trajali iPhone uređaji (a ne baterije)?
22.06.2013 | 00:01
Zato sto neces ni u jednom servisu dobiti originalnu bateriju vec zamjensku neke klase zavisno od cijene.Mom drugu je iPhone trajao oko 45 minuta(Bukvalno ga pregazio) a neki moji 2G se i danas koriste.To sto pitas stvarno nema nikakvog smisla,imam osjecaj da si ti vec odlucio sta i kako a sada samo trazis potvrdu.Opet ponavljam sve je stvar tvog izbora.
22.06.2013 | 00:12
Pitanje ima smisla, jer me zanima prosječna trajnost Apple uređaja. Od mnogih sam ljudi čuo da Apple elektronika traje duže od prosjeka i da se veoma teško kvari sama od sebe. Zanima me koliko su takve tvrdnje realne na razini opće populacije korisnika, i nije li u pitanju sreća koju su ti ljudi imali da su im njihovi i-uređaji trajali nešto više od uobičajenog za takve proizvode.
22.06.2013 | 00:27
Bio sam u slicnoj situaciji i prodao sam dvije godine star (besprijekoran!) ip4 te kupio peticu. Radi fotkanja djeteta i nekih aplikacija dobro mi je dosao jaci telefon i veci ekran. No ono sto mogu reci je da me izludjuje baterija. Mislim da je na novom iphoneu sigurno 30-ak posto losija autonomija nego na cetvorci. Uglavnom stalno sam na punjacu. Moj savjet bi ti bio, prodaj postojeci i uzmi 4S. Puno brzi i bolji od 4, bolja kamera a cijena prihvatljiva. Da ponovo biram tako bih napravio.
22.06.2013 | 00:29
Tnx, samo da te pitam koliko si para dobio prodajom četvorke dvije godine stare, zanima me za koliko novaca ga je realno ponuditi na oglasnicima. Također je ful očuvan.
22.06.2013 | 00:32
U tvom prvom postu si sam sebi dao odgovor,imas iPhone 4 koji koristis 2 godine a baterija ti je na 80%( navedi jos neki brand kod kojeg je tako) imas povremene SW probleme koje si sam izazvao(kako si i naveo) jer koristis JB.Nakon vise od 2 godine i dalje imas podrsku za taj aparat. Koristis Apple proizvod vise od dvije godine i postavljas pitanje da li se kvari ili ne,mislim da si do sada sam to tebao shvatiti iz licnog iskustva. Dosao si na forum apple ljubitelja i naravno da ces dobiti samo rijeci hvale,bilo je par slucajeva gdje su ljudi imali problema ali ako je aparat regularno kupljen i ima garanciju to su regulisali tako sto su dobili novi.Svaki novi model je bolji od starog,samo je pitanje sta tebi treba i da li imas uopste potrebu za novim.Pa neces valjda nositi isti telefon 10 godina.Ako ti je furka novi uzmi,ako hoces da imas pare u dzepu ostani na tom i koristi dok se ne pokvari. Pogledaj malo postove na forumu i vidjet ces da je strasno malo HW problema.
22.06.2013 | 00:39
ja sam presao sa cetvorke (koja je odlicna bila nakon dvije godine koristenja) na peticu recimo. ali ne postoji apsolutni odgovor. svaki korisnik zna svoje navike i moze ih prevesti u neku novcanu vrijednost pa odluciti dal mu se isplati neki apgrejd ili ne.

cetvorka je fakat solidan telefon, i mislim da bi ti jos dvije godine odradio bez beda (moj ga stari ima 3 godine i nikad problema), ali sad je vec zadnji u lancu aktualnih iphonea, i sa novim aplikacijama se teze nosi. da ne pricam da novim verzijama iOS-a.

ako te brzinom do sada nije razocaravao, ostavi ga na nekoj starijoj verziji iOS-a, i sibaj dok ne da svoje.

ako te veseli ili treba ti, prilicno bolja kamera, puno veca brzina i fluidnost aplikacija/OS-a, nesto veci zaslon i cinjenica da ces iduce dvije godine imati telefon koji ce biti i dalje solidan i podrzan od strane applea, uzmi ip5.
22.06.2013 | 00:45
@saint

Čuj, ne mislim se prepirati, ali bezveze mi je da nastojiš prikazati moje pitanje kao "čudno". Kao prvo, to što mi iPhone uređaje traje malo dulje od dvije godine meni nije ništa fascinantno, svaki mobitel koji sam dosada imao je trajao toliko, s bila je riječ o nižoj do srednjoj klasi - za mobitele je dvije godine općenito prosjek. Moje informiranje po ovom pitanju ima smisla jer sam osoba financijskih prilika koje baš i ne omogućuju da se iPhone mijenja svako malo, a jedan je od razloga zašto sam ga nabavio i pretpostavka da bih ga mogao koristiti sljedećih cirka četiri, a ne dvije godine od datuma kupnje. Zašto? Zato jer sam čuo da toliko može izdurati ako ga se koristi okej te zato jer mi je preskupo svake dvije godine mijenjati tako skup telefon. Ne mislim biti na jednom uređaju 10 godina kako kažeš, ali četiri-pet godina mogu - dapače. Ako i dalje nije jasno zašto se ja raspitujem oko ovoga, samo zanemari, očito se onda ne kužimo. Usput, to što je ovo zajednica ljudi koji vole Apple ne znači da očekujem da su tu sami fenboji koji će za njegove proizvode po difoltu imati "same riječi hvale". Ili se možda varam? Registrirao sam se radi toga da relevantne informacije dobijem od ljudi koji su kompetentni da govore o Apple proizvodima u long-term intervalu.

Svejedno, hvala svima na odgovorima i savjetima.
22.06.2013 | 01:23
A da procitas moje postove ponovo i polako. U svakom sam naveo da sve zavisi od tebe i tvojih potreba. Ni u jednom trenutku nisam spominjao novac nit bi jer je to tvoja licna stvar niti me zanima. Sam si rekao da razmisljas da li da kupis novi ili da ostanes na i4. Rekao sam ti da sam na tvom mjestu uzeo bih 5 i naveo zasto. Na tvoje pitanje koliko nekome traje iphone sam prokomentarisao da nema smisla,jer sve zavisi od covjeka do covjeka.To je kao da pitas koliko nekome traje baterija i trazis neku srednju vrijednost. Neko koristi iPhone konstantno pa mu traje jedva 12h a neko ima 2 poziva u toku dana i 2 SMS-a pa mu traje 48h.
22.06.2013 | 13:04
Glupo je raspravljati koji je mobitel bolje. i5 je dvije generacije mladji mob. Samo ako ga kupujes radi baterije (tj autonomije), tu su stvari vec diskutabilne
22.06.2013 | 13:10
Zar je baterija na petici toliko lošija od one na 4 i 4S? Da li u tom pogledu 4S onda bolji izbor?
22.06.2013 | 14:26
Veci ekran, a tanji mobitel. Gdje ce staviti bateriju? Zakoni fizike su neumoljivi

Neki ljudi kazu i do 30% losija autonomija, ali mislim da je to napumpano...
22.06.2013 | 14:33
problem je da ne mozes iskljuciti 3G, tako da je razlika velika. nategnutih 24h...
22.06.2013 | 14:35
WTF? Ne može se isključiti 3G? To doista nisam prije znao o petici. Može li se 3G isključiti na 4S?
22.06.2013 | 14:49
Light kaže:
WTF? Ne može se isključiti 3G? To doista nisam prije znao o petici. Može li se 3G isključiti na 4S?

Na iP4S i iOS 6.x naravno da se moze iskljuciti 3G Ovo da se na iP5 nemoze nisam fakat znao.
22.06.2013 | 16:26
od verzije 6.1.3m 3G se ne moze iskljuciti.
samo LTE
23.06.2013 | 13:05
Meni četvorka radi od prvog dana bez greške, baterija na 83% a ide mu treća godina. Na ženinom je u dvije godine potpuno crkla baterija. Pri kraju je izdržala jedva 6 sati. Bila je na 40%. Naručio preko Ebaya, dao 10$ i sam promijenio, nije neka nauka. Evo poslije 6 mjeseci baterija na 97% i radi perfektno. Tako da ako ti se da zezat s baterijom i budeš imao sreće, ostavi si četvorku. Petica je kudikamo napredniji uređaj, ali 10$ vs. 2500kn...
Tvoj je izbor, mislim da ti u tome malo tko može dat dobar savjet, 100 ljudi, 100 ćudi.
23.06.2013 | 17:41
Vidim da svi baratate s nekim postocima baterije. Jel to nesto iskustveno s praćenjem što bi bilo vrlo diskutabilno ili ima neka app koja vam to izbaci?
23.06.2013 | 17:42
abajo kaže:
Meni četvorka radi od prvog dana bez greške, baterija na 83% a ide mu treća godina. Na ženinom je u dvije godine potpuno crkla baterija. Pri kraju je izdržala jedva 6 sati. Bila je na 40%. Naručio preko Ebaya, dao 10$ i sam promijenio, nije neka nauka. Evo poslije 6 mjeseci baterija na 97% i radi perfektno. Tako da ako ti se da zezat s baterijom i budeš imao sreće, ostavi si četvorku. Petica je kudikamo napredniji uređaj, ali 10$ vs. 2500kn...
Tvoj je izbor, mislim da ti u tome malo tko može dat dobar savjet, 100 ljudi, 100 ćudi.

Slazem se 100%

Osim ako ti je ipak neki drugi razlog za promjenu jaci.
23.06.2013 | 17:47
Mijenjao bih i ja bateriju radije, no kako bih onda trebao shvatiti navode pojedinih ljudi da ću si promjenom baterije samo zeznuti uređaj? Zna li tko gdje bih u ZG mogao naći nekoga tko drži provjereno originalne Apple baterije i vrši njihovu zamjenu?
23.06.2013 | 19:42
Light kaže:
Mijenjao bih i ja bateriju radije, no kako bih onda trebao shvatiti navode pojedinih ljudi da ću si promjenom baterije samo zeznuti uređaj? Zna li tko gdje bih u ZG mogao naći nekoga tko drži provjereno originalne Apple baterije i vrši njihovu zamjenu?

A zasto si toliko navalio mjenjati bateriju? 80% i nije tako jako lose da bi pod hitno trebao novu. Ta baterija se moze jos iskoristiti. Ako budes inzistirao na tzv. "original" bateriji, ona sigurno ima cijenu koja je visestruko visa od 10$ sa ebay-a, pa ti se to u konacnici nece isplatiti. Kao sto je rekao Saint korisiti mobitel jos koju godinu, pa nakon toga kupi novi.
Nisam primjetio da si rekao, koliko ti traje baterija u svakodnevnom koristenju? Jeli izdrzi skoro dan?
23.06.2013 | 22:24
Student sam, živim sa starcima, siromašnija obitelj. Trenutno imam nekih para loher za koje nitko ne zna osim mene pa mi je od važnosti da si sad sredim stvari s mobom, bio novi ili samo baterija. Jer kroz godinu dana pitanje dal budem imao ikakav novac ili ga budem morao dati rodbini, tak da mi nekakvo odgađanje ne paše. A i mob/baterija mi može crknut za to vrijeme jer je uređaj stariji. Toliko o tome.

Što se tije juziđa, nategnutih 6 sati aktivnog korištenja. Oko sat-dva razgovora, pola sata slušanja muzike, sat do dva surfanja na wi-fi/3G, 20-ak minuta igranja neke jednostavne igrice tipa Angry Birds. Zapravo da, zdura mi dan jer ne visim na njemu stalno. No stasti su znatno lošiji nego prije, a skoro sve mi je isključeno osim pusha za facebook, mail, twitter.
23.06.2013 | 22:57
ma pusti peticu ako je situacija takva. ostavi novac za nesto vaznije, sredi bateriju i na miru si.
ip4 je telefon koji ce ti obaviti sve sto je obavljao i do sada. samo pusti nove verzije iOS-a i neke zahtjevnije aplikacije.
  • Sin
  • Korisnik
  • 17
23.06.2013 | 23:25
@Light: zaboravi peticu, prodaj i taj ip4 sto imas, i zivi i studiraj...jebo iđiđe....nece te to usreciti u zivotu....
Nema smisla natezanje para za tako marginalnu stvar...
24.06.2013 | 00:06
Imao 4-ku, pa sada imam 4s, a probao sam se igrati sa 5com par sati.

Moje mišljenje 4-ka ima bolju bateriju od 4s i 4ke, predpostavljam radi slabijeg procesora, ja kad sam 4s uzeo to sam odmah osjetio, da je brže srče nego na 4-ki.

Na 5ci, je također tu negdje trošenje baterije kao na 4s, možda malo više je jede 5-ca.

Ako si zadovoljan brzinom na 4-ki, kao što kažeš, i imaš sve app koje ti trebaju, ostani na njoj,
što se tiče promjene baterije reviews.cnet.com/8301-19512_7-57565724-2...hone-4s-battery-for-$8/

Orginalna baterija nije skupa, a možeš je i sam promjeniti, ja sam za svoj 4s rekao da neću mjenjati telefon dok ne crkne, prezadovoljan sam sa njim, samo ću i ja promjeniti uskoro bateriju kao na linku iznad.

Samo mi recite kako vi određivate te postotke baterije na koliko je, preko koje aplikacije?
24.06.2013 | 00:09
@kvaju

Ja koristim aplikaciju BatteryInfoLite. Sve informacije o bateriji i njenom stanju, uključujući postotak kapaciteta te broj recharge cyclea.
24.06.2013 | 00:36
Predpostavljao sam da će mi trebati JB da vidim te informacije, ništa od toga onda, sretno sa odabirom.
Moderatori: jupi, Bertone
  • Stranica:
  • 1
  • 2

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 1 dan, 15 sati
  • jura22: Na danasnji da Steve Jobs je predstavio prvi komercijalni Macintosh.
  • Riba: Ja sam davno narucio sa UK Amazona ali vidim da tamo vise nije available.
  • Riba: Haha, je, evo nasao ga u order history, trebao bih nabaviti novi.
  • Yonkis: A kako to nabaviti jer vidim da je made in Scotland? Toga nema u RH ili..?
  • Vanjuška: Našao... Deo-go.com To buraz!
  • Vanjuška: Riba, nemrem naći tvoj post na forumu o onom čudesnom pripravku s Amazona koji je rješavao skorene mrlje od znoja na majicama... Sjećaš se toga? Imaš link? B>io sam kupio onomad i super je poslužilo, sad mi opet treba, a nemrem iskopati jer ne znam koji skup riječi bih koristio.
  • smayoo: Poslao sam ti nešto, ne znam je li to - to što trebaš?
  • Riba: Pogledat cu jos ali ne mogu reproducirati, posalji mi na mail developer console output u browseru, pretpostavljem da ne ucitava javascript ali ne znam zasto kod mene onda radi.
  • smayoo: Nije pomoglo
  • Riba: stefanjos i smayoo - kod mene je sve u redu na oba browsera, pokusajte ocistiti browser cache
  • jura22: Mozda postoji neka intimna povezanost. Tada se isplati.
  • kupus: Ne isplati se. Ispravan vrijedi par sto eura max, i to si sretan ako ga prodaš.
  • Damirst: Vidio sam da su nove po cca 100€. Isplati li se to s obzirom na starost uređaja?
  • Damirst: Koje grafičke mogu u taj model?
  • pbreaker: *5670 sam ja kupovao s 512mb za 2010...
  • pbreaker: Kupovao sam ja radeon 6770 za imac2010 preko aliexpressa i radi sve vec nekih godinu dana. 6970 je u 2011 modelima koliko znam, grafa s 2gb ne crkava ona je na aliju oko 80Eura. tako da bolje staviti nju nego od 1gb koja je nešto jeftinija.
  • drlovric: Imamo li nekog kolegu Jabucara iz Benkovca ili Zadra? :)
  • dpasaric: Teško ćeš to naći, to je jedino što može krepati u tim strojevima.
  • Damirst: Ekipa, ima li netko za prodati grafičku Radeon HD 6970M za iMac 27 mid 2010?
  • smayoo: I na ffox isto
  • stefanjos: oglasnik opet u banani, bar na chromeu
  • ZeljkoB: Ako netko trazi iPad Pro 11" ili iPhone 12 Pro Max, u oglasniku su, slike detaljne na zahtjev, sve kao novo
  • Lihto: Može :)
  • dpasaric: Ili ga stavi negdje sa strane. pa da ga baš ne frkneš donesi u muzej kada budeš prolazio nekom prilikom, baš ću ovih tjedana slagati novi Apple postav, pa ću vidjeti treba li mi još koji, znam da 2-3 imam sigurno u skladištu...
  • Lihto: Hvala Davore, znači ide u reciklažu..
  • dpasaric: Više ne vrijedi, njegovo vrijeme je davno prošlo, to je muzejska stvar, a i muzeju ih imamo hrpu...
  • Lihto: Jel vrijedi šta orginal Apple dock sa 30pin kablom za iPhone 4/4s? Ako netko želi kupiti može na pm..
  • dpasaric: Konačno neki hardver test, dugo mi nitko nije želio ustupiti računalo za test, ali sada se našao dobrovoljac! :)
  • dpasaric: Stigao mi je novi MacBook Pro M4 Pro na Jabučnjak test! :)
  • smayoo: RIP David Lynch
  • ^SuperUnknown^: Treba tko Time Capsule 1st gen? 500 i 2000 GB modeli, restauriranih napajanja (40/50E cijene). Javite u PM ako tko treba :)
  • accom: Windy. Meni odličan.
  • smayoo: Nije nijedna 100% i uvijek točna, ali za Hrvatsku je HRT Meteo meni najtočnija
  • smayoo: Za Hrvatsku HRT Meteo
  • Matija klc: Teski ocaj. Trenutno mecava u mom gradu a u njoj pise kisa da pada. Sta koristite vi ekipa?
  • Matija klc: Koju aplikaciju za vrijeme koristite? Ova standardna od Apple-a je postala
  • smayoo: Piši u forum
  • Air: Kod instalcije mi se oštetio jedan user na način da jedinio kod njega ne mogu otvoriti System preferece.
  • Air: @Bertone hvala. Odradio sam direktno preko instalera Apple. Spremim ovaj link za kasnije.
  • Bertone: [link]
  • Bertone: @Air, [link]
  • Yonkis: Settings , General, Dictionary. Bilo mi je uključeno. Nisam to upalio 100%
  • Air: netko je stavio na Jabucnjaku link sa operativnim sistemima koji nisu više podržani od Apple-a. Ja ne mogu naći taj post. Trebam Big Sur. Ako netko zna sa koje stranice je siguno sikuniti?
  • smayoo: Nemam pojma. Gdje si to našao? :)
  • Yonkis: Kakav je ovo hrvatsko engleski rječnik? [link]
  • ^SuperUnknown^: Ekipa, trazim tipkovnicu tj. top case za prvi Intel Macbook (Macbook1,1-4,1 A1181), po mogucnosti bijelu, ali moze i crna :) Ako tko ima od nekog krepanog javite :) Thx!
  • kupus: tražim 30 pin na lighting adapter, ako ima tko viška - PM
  • stefanjos: sretna nova!
  • Yonkis: Sretna vam ova nova 2025!
  • dpasaric: Kreativna vam 2025. godina! Kanpai! [link]

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Anketa

Koji Mac koristite?