21.06.2013 | 18:35
Pozdrav, molio bih ljude koji imaju iskustva s iPhone uređajima da me savjetuju oko sljedećega: imam iPhone 4, sada je star malo više od dvije godine. Uređaj se nikada nije kvario, osim manjih bugova koji su se pojavljivali zbog jailbreaka, sve je uvijek radio razmjerno ok. Mogao bih reći da sam zadovoljan uređajem i da je čak i dan danas sasvim dovoljan za moje potrebe (surfanje, mail, pozivi i poruke, glazba, rijetko neka igrica). No u zadnje vrijeme mi se počeo veoma omniozno crashati pa se ponekad ne upali po 10 minuta i sl. Možda bi to restore riješio, nisam još pokušavao pa ne znam.
U svakom slučaju, s obzirom na to, a i s obzirom da je uređaj star više od dvije godine, a baterija je skoro na 80 posto kapaciteta, počeo sam razmišljati o upgradeu na neku noviju verziju pri čemu mi se iPhone 5 čini isplatljivijim s obzirom na razliku u cijenama između 4S i 5 na oglasnicima.
U prilici sam da nabavim relativno dobro očuvan iPhone 5 po 2500 kn + ovaj moj iPhone 4, no počeo sam se dvojiti oko toga što je pametnije: nabavljati novi uređaj ili samo promijeniti bateriju na iPhoneu 4? Rekoh, zadovoljan sam s tim uređajem i za moje je potrebe okej. Imam ove novce za peticu, no nekako ih ne bih davao ako baš i nije za glavu.
Ono što me zanima je da li bih mogao očekivati da će mi s novom baterijom ovaj dvije godine star iPhone 4 moći izdržati recimo još dvije godine? Znam da je elektronika pokvarljiva i da je tu sve relativno, no kako zapravo kotiraju iPhone uređaji po vijeku trajanja (pritom ne mislim na bateriju)? Da li je suludo očekivati da iPhone 4 radi bez kvarova toliko dugo ako ga se primjereno i pažljivo koristi? Sjećam se da mi je cimer rekao da je njegov 2G radio i dulje od četiri godine, no ne znam da li je dulji vijek trajanja općenita karakteristika Appleove elektrnoike ili nije.
Da rezimiram:
promjena baterije na iPhone 4 ili kupnja iPhone 5?
Pritom mi nije toliko važan novi hardveraj i nove mogućnosti, već sigurnost da imam neki iPhone i sljedeće dvije-tri godine tj. da si to osiguram sad dok imam nekakve pare.
Hvala na asistenciji unaprijed.