14.01.2014 | 23:25
Svakako. Svatko za svoj novac kako hoće.
Ja sam siguran da za malo novca nema kvalitete, ali, nažalost, kroz zadnjih 10 godina mog radnog iskustva sam se *NEBROJENO* puta uvjerio da, kad se o elektronici radi (i o profesionalnoj, i o konzumnoj), često puta ni za puno novca nema kvalitete, jer je cijeli taj poslovni sustav izopačen. Često, vrlo vrlo često, to što platiš puno novca jest ista IDENTIČNA stvar kao i ona druga koju si vidio maločas za malo novca, samo što je onamo obična noname kineska điđa, a ovamo je zapakirana u šljašteću foliju i brendirana nekim zvučnim imenom. Marketing u svom najgorem izdanju. I Apple to itekako isto radi.
Ja kad kupujem jeftino zamjensko umjesto originalnog (1 punjač za MBP, MBP baterija, 2 iPhone 5 kabela, 1 iPhone 5 adapter, bilo je još toga, sad se ne sjećam), na E-bayu pronađem više ponuda koje mi odgovaraju po cijeni i ostalom i onda gledam koliki score ima prodavač te
koliko je komada toga već prodao. Također nikad ne kupim onaj najnajnajjeftiniji. Ali definitivno ni onaj 10x skuplji. I nisam nikad promašio. Od svega nabrojanog, baterija se nakon prvog ciklusa više nije dala napuniti do čepa. Reklamirao sam je, poslao natrag, a prodavač meni drugu čim je dobio od mene potvrdu da sam pokvarenu poslao (nije čekao da mu stigne). I evo, ta druga uredno radi već preko 2 godine. Nije eksplodirala, nije se zapalila, nije... Nekad zamjenski proizvod nema 100% funkcionalnost originalnog, ali nikad mi se nije dogodilo da sam takav kupio, a da prodavač nije to jasno napisao. Npr. zamjenski punjač kojeg sam platio, ako se dobro sjećam, $20 ili tako nešto, ne može napajati MBP u kojem nema baterije. S obzirom da mi je to treći punjač koji mi stoji doma u dnevnoj sobi, to mi nije bilo deal-breaker. USB-lightning adapter sam kupio za dolar i jasno je pisalo da je for charging only. Što mi je i trebalo. I radi. I eto.
A, "originalni" punjač za MBP mi je zamalo izazvao požar u kući. "Originalni" kabel od iP 5 mi se ponekad buni, tj. mobitel se buni da mu kabel nije originalan itd. Pa ti vidi...